YritysAmiksessa kyse on pedagogiikasta, uudenlaisesta tavasta järjestää tutkinnon perusteiden mukaista opetusta. Toiminta mallilla kehitetään työelämävalmiuksia. YritysAmiksessa on päästy ja päästetty irti kaavamaisista luokkahuoneista, lukujärjestyksistä ja opettajajohtoisesta luokan edestä opettamisesta. Tilalle ovat tulleet luovuuteen innostavat tilat, projektioppiminen yritysmaailmaa mukaillen sekä opiskelijan ja ohjaajan rinnakkain kulkeminen kohti osaamista.
YritysAmiksen pedagogiikan lähtökohtana on, että oppiminen suunnitellaan työelämän prosessilähtöisesti, eikä tutkinnon peruste-/opetussuunnitelmalähtöisesti. Käytännössä siis oppimisprojektien suunnittelu lähtee oikeasta työkokonaisuudesta (tai pikemminkin sellaisen tarpeesta), eikä ”vanhaan malliin” tutkinnon osan vaatimuksista. Projektissa tapahtuvaa oppimista puolestaan seurataan opetussuunnitelman mukaan ja saavutettu oppiminen kirjataan kaikkiin niihin tutkinnon osiin, joihin se liittyy. Tätä kautta itse koulutus ja osaamisen arviointi on täysin tutkinnon perusteiden mukaista, mutta toiminnan ja siten oppimisen tapa pohjautuu käytännön työn ja yrityksessä (työpaikassa) toimimiseen. Oppimisprojektien perustana on seuraavat asiat:
- oikea työkokonaisuus tai työprosessi, ei simulaatio
- ei edellytä ”teoriaopintoja” pohjalla
- esim. sisustutyö, Pop-Up -kauppa, koristelukeikka, piharakennusurakka, NY-projektit…
- tietopuolinen opetus silloin, kun projekti sitä vaatii
- tietoiskut, työpajat
- projekteja tehdään aina oikeille asiakkaille joko NY-projekteina sekä amisyrityksen omina projekteina
Lisäksi pedagogiikkaan kuuluu dialogisuuden ja vuorovaikutuksen oppiminen. Vähintään kerran viikossa opiskelijatiimit istuvat tiimiympyrään keskustelemaan omista tuntemuksistaan ja projektin etenemisestä. Aidon dialogin oppiminen on keskeistä hyvässä vuorovaikutuksessa ja yritysmäisen oppimisen edellytys. Tiimiympyrä opettaa työelämän tiimikäytäntöjä ja työelämässä tarvittavaa vastuunottoa. Asioita analysoidaan, jäsennetään paremmin ja pulmatilanteita käsitellään. Opitaan dialogin peruskaava: kuuntele - kunnioita - odota - puhu suoraan.
Joka kuukauden viimeisenä perjantaina YritysAmiksen aloilla hehkutetaan. Hehkutuksissa oppijatiimit esittelevät projektejaan hehkumoissa, joissa on koroke ja katsomo. Opitaan esiintymistä, vuorovaikutusta sekä oman ja muiden työ arvostusta. Hehkutuksessa on positiivinen henki. Taputetaan ja kehutaan. Jokaisella on mahdollisuus olla ylpeä työstään. Lukuvuoden päätteeksi superhehkutus on kaikkien alojen yhteinen oppimisen päätöstilaisuus.
Lue lisää YritysAmis-mallista tai uudesta opettajuudesta.