Päämäärä
Editetään ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Toteutus:
Päämäärä
Editetään ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Toteutus:
Hyrian, Keudan, Haaga-Helian StartUp Schoolin ja ammatillisen opettajakorkeakoulun yhteistä yrittäjyysleiriä on rakennettu seuraavista tavoitteista: tarjotaan opiskelijoille näköala yrittäjyyden polkuun ja opintojen jatkuvuuteen ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun; kokeillaan miten leiri voi toimia yhteisenä oppimisympäristönä ammatillisen ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille; tarjotaan ammatillisen opettajakorkeakoulun opettajaksi opiskeleville autenttinen ympäristö tehdä opetusharjoittelua, tutustua ammatilliseen koulutukseen ja ohjata yrittäjyyden opinnoissa eri alan opisk
Helsingin yliopiston koordinoimassa Mun juttu – meidän tulevaisuus -hankkeessa kehitettiin uusia menetelmiä nuorten osallisuuden ja osaamisen edistämiseksi sekä itsetuntemuksen ja itseilmaisun parantamiseksi. Lappeenrannan teknillisen yliopiston osahankkeessa tuotettiin Yrittäjyyspolku, joka on uudenlainen yhteistyömalli, jossa työkokeilua sovelletaan yrittäjyyden kokeilemiseen. Polun ytimen muodostaa siis työkokeilun soveltaminen yrittäjyyskokeiluna
Vetovoimaisuuden lisääminen ammatillisessa koulutuksessa -julkaisu on ilmestynyt ja sieltä löydät kaikki hyvät käytännöt koulutuksen vetovoimaisuuden lisäämiseksi. Oppassa on kuvata yksityiskohtaisesti, miten nuoret saadaan mukaan markkinointia suunnittelemaan, miten yritykset voivat enemmän olla mukana oppilaitoksen arjesssa ja mitä esimerkiksi ovat teknologiasynttärit.
Opas luettavissa osoitteessa: https://drive.google.com/open?id1e0OA ssLH7Z6P7YSo5qjdGS1MJzelP5L
Työterveyslaitos on julkaissut uuden oppaan videovälitteisen ryhmäohjauksen tueksi. Oppaassa on ohjeita ohjauksen suunnittelijoille ja toteuttajille. Etävastaanotto on jo monelle hyväksi koettu tapa tavata asiakkaita tai opiskelijoita, etenkin harvaan asutuilla alueilla. Esimerkiksi oppilaitoksille se avaa uuden mahdollisuuden erityisesti haja-asutusalueille suunnattujen palvelujen kehittämiseen. Videovälitteinen ryhmäohjaus on toimiva menetelmä myös opiskelijoiden vertaistukea ja jaksamista tukemaan.
Yrittäjän hyvä työkyky on yrityksen kivijalka. Joskus työhön sitoutuminen voi kuitenkin olla niin voimakasta, että itsestä huolehtiminen unohtuu. Myös taloudellinen tilanne ja mahdollisuudet työstä irtautumiseen voivat vaikuttaa mahdollisuuksiin huolehtia työkyvystään. Työkykyyn panostaminen on kuitenkin investointi tulevaisuuteen. Jo yrittäjyyskasvatuksessa on tärkeää muistaa omasta työkyvystä huolehtimisen teemat, jotta tuleva yritystoiminta olisi kestävällä pohjalla. Yrittäjän työkyky -vinkkikirja sisältää yrittäjien omia keinoja edistää omaa hyvinvointiaan ja jaksamistaan.
Hackathon määritellään tapahtumana, missä joukko ihmisiä kokoontuu ennalta määrätyksi ajaksi työstämään ratkaisuja annettuihin haasteisiin. Yhdistävää näille tapahtumille on osaaottavien asenne, kyky hypätä liikkuvan helikopterin kyytiin ja halu päästä tekemään jotain uutta ja mielenkiintoista.
Parhaimmillaan Hackathon-malli on tapauksissa, jossa eri alojen osaajat, kuten tekniikan, muotoilun tai kaupan alan ammattilaiset kohtaavat toisensa muodostaen tiimin tarkoituksena tuottaa uusia palveluinnovaatioita tai kokonaan uusia tuotteita.
NAKS - Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen -hankkeen julkaisu kirjoitettiin avuksi oman reitin suunnitteluun. Siitä löytyy työkaluja tulevaisuuden rakentamiseen: Tarkastelemme missä olet tällä hetkellä, mitä tarvitset jotta pääset tavoitteisiisi. Lisäksi se sisältää tarinoita ja videoita muista unelmoijista ja osaajista sekä hauskoja tehtäviä jotka auttavat tulevaisuuden rakentamisessa.
E-kirja löytyy liitteenä (pdf).
Valmennuksen toiminta tähtäsi ensisijaisesti osallistujien osaamisen, omatoimisuuden ja osallisuuden kehittämiseen. Valmennuksen toiminnan tuloksena syntyi uutta osaamista, yrittäjyysasennetta sekä innovaatioita, jotka aktivoivat yhä useampia nuoria luomaan itse omia projekteja.
1. Makers valmennuksissa nuoret pääsivät tekemään, ottamaan
vastuuta ja kehittämään uutta.
2. Valmennuksen aikana nuoret suunnittelevat ja toteuttavat itse
heitä kiinnostavan ja innostavan projektin valmentajien ohjauksessa.
Valmennuksen teemat:
YritysAmiksessa kyse on pedagogiikasta, uudenlaisesta tavasta järjestää tutkinnon perusteiden mukaista opetusta. Toiminta mallilla kehitetään työelämävalmiuksia. YritysAmiksessa on päästy ja päästetty irti kaavamaisista luokkahuoneista, lukujärjestyksistä ja opettajajohtoisesta luokan edestä opettamisesta. Tilalle ovat tulleet luovuuteen innostavat tilat, projektioppiminen yritysmaailmaa mukaillen sekä opiskelijan ja ohjaajan rinnakkain kulkeminen kohti osaamista.
KAO:n YritysAmiksessa on toteutettu osaamisperusteisia opetussuunnitelmia yrittämällä oppimisen pedagogiikalla. Oppilaitosympäristöt on muokattu työpaikkaympäristöiksi. Opiskelijoita ei jaotella ryhmiin, vaan kaikki tietyn osaamisalan opiskelijat kuuluvat samaan amisyritykseen. Opettajatiimit ohjaavat oppimista, jota hankitaan tekemällä töitä työelämän tapaan oikeille asiakkaille. Opettajan rooli muuttuu työnjohtajaksi ja ohjaajaksi.
Kainuun ammattiopiston YritysAmis-mallissa kaikki osaamisalan opiskelijatyöntekijät kuuluvat alansa amisyritykseen. Luokkahuoneet ja työpajat on muutettu yritysmäisiksi ja oppijoille on annettu työpaikkarooleja. Alan opettajien tiimi ohjaa toimintaa. Mallissa työskennellään amisyrityksen työprosesseissa ja projekteissa, joissa tehdään töitä oikeille asiakkaille. Yritysamis perustuu näihin perusajatuksiin:
Työterveyslaitos on kehittänyt yrittäjien, yrittäjiksi haluavien ja pientyöpaikkojen työntekijöiden(myös tulevien) tueksi uuden Sytyttäjä-työpajamallin, jonka avulla voi pohtia ja kehittää työkykyyn vaikuttavia tekijöitä yhdessä vertaisten kanssa. Menetelmä on käytännöllinen työkalu muun muassa työterveyshuollolle, oppilaitoksille ja yrittäjäyhdistyksille sekä yritysneuvonnalle, mutta se soveltuu myös muille aloille. Sytyttäjä lisää mahdollisuuksia oman tulevaisuuden työhyvinvoinnin edistämiseen joustavin ja nopein tavoin.
The Finnish Institute of Occupational Health (FIOH) TOP10 tips list helps entrepreneurs and future entrepreneurs evaluate their own practices from the perspective of keeping up their work ability and health. Several factors affect small and sole entrepreneurs’ ability to cope at work. These may be physical, psychological, social, or economic; such as sufficient sleep, regular mealtimes, physical fitness, balance between work and leisure time, support and encouragement, and how well their business is doing.
Työterveyslaitoksen tietokortti kannustaa perehdyttämään myös nuoret yrittäjät sekä yrittämistä itselleen vaihtoehtona pitävät työkyvyn ylläpitoon. Yrittäjän on tärkeä tunnistaa oman toimialansa ja yrittäjyyden työkykyä ylläpitävät ja kuormitusta tai riskejä aiheuttavat tekijät. TOP10 -vinkkilistan avulla yrittäjä tai yrityskasvatusta toteuttava opettaja voi yhdessä opiskelijoiden kanssa arvioida käytäntöjä työkyvyn ja terveyden ylläpidon kannalta.
Naiset työssä –toiminta tarjoaa yrittäjille:
•tietoja, taitoja ja tukea työkyvyn ja terveyden edistämiseen työpaikoilla,
•työkykyä ja terveyttä edistäviä ratkaisuja ikääntyville ja fyysisesti raskasta työtä tekeville,
•verkkoviestintäpohjaista tukea työkyvylle,
•verkostoitumista ja voimaannuttavaa vertaistukea,
•tukea yrittämisen arkeen.
Hankkeen taustalla on tutkittua tietoa
•Yrittäjänaiset ovat keskimäärin hyvinvoivia ja kokevat työn imua.