Päämäärä:
Edistää ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Toiminnan kuvaus:
Päämäärä:
Edistää ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Toiminnan kuvaus:
Päämäärä
Editetään ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Toteutus:
Neljästi lukuvuoden aikana opiskelijat kutsutaan ilmaisille iltapäiväkahveille. Iltapäiväkahvien aikana on mahdollisuus tavata henkilökuntaa, keskustella sekä antaa rennommissa merkeissä palautetta ja kehitysideoita.
Iltapäiväkahvit on jaettu neljään teemaan: henkilöstöä tutuksi, johtoa tutuksi, opiskeluhuoltoa tutuksi, vuoden kehitysideat ja toiveet.
Hankkeen tavoitteena:
Oppilaitosten yhteisöllisen ja osallistavan työn konkretisointi
Ryhmäytymistä ja osallisuutta tukevien opettaja/ohjaaja johtoisten toimintamallien pilotointi
Opiskelijaa voimaannuttavien työtapojen kokeileminen ja arviointi
Avoimien oppimisympäristöjen ja niiden tukimallien pilotointi.
#kampusrauhaa-hankkeen tavoitteena on kehittää toimintakonsepti, jota voidaan soveltaa missä tahansa oppilaitoksessa, minkä tahansa ryhmän kanssa. Toimintakonseptia pilotoidaan valtakunnallisesti eri oppilaitoksissa. Hankkeen kehittäjäkumppaneita ovat mm. REDU, SASKY, GRADIA, OMNIA, SAMPO, KEUDA, TAI, StadinAO, EKAMI ja SALPAUS.
Toimintakonseptin perusidea on käynnistää opiskelijalähtöinen prosessi, jossa opiskelijat ja henkilöstö yhdessä miettivät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
1) Miten meidän oppilaitoksen arjesta saisi mielekkäämpää?
Vertaisvalmennus on toimintatapa, jossa hiljattain samassa tilanteessa olleet opiskelijat tukevat toisiaan opiskelujen menestyksekkäässä läpiviemisessä (esim. toisen vuoden opiskelijat uusien opiskelijoiden tukena). He eivät neuvo valmennettaviaan, vaan kysyvät hyviä kysymyksiä, kertovat kokemuksiaan ja tukevat valmennettaviaan löytämään itselle parhaita ratkaisuja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Vertaisvalmentajien tehtävään koulutetaan sekä opiskelijoita että opettajia.
Tehdään ryhmässä, jota tarve ryhmäyttää: asuntolan solun asukkaat, tutor –opiskelijat, opiskelijakunnan hallitus…
Harjanvarsiksi myytävistä kepeistä katkotut ”sopivan mittaiset” palat maalataan ja/tai koristellaan nauhoin, napein… Jokainen ryhmän jäsen koristelee oman keppinsä haluamallaan tavalla. Lopputulosta voidaan, niin halutessa, ohjata rajoittamalla työssä käytettäviä maaleja ja muita tarpeita. Valmiit kepit kootaan samaan ”taideteokseen”.
WhatsApp –sovellus ohjauksen välineenä, ammatillisen kasvun tukena ja yhteisöllisyyden vahvistajana.
Luodaan tutkinnonosakohtainen WhatsApp-ryhmä työssäoppimisjakson alkaessa. Ryhmässä käydään sekä ohjattua että vapaata keskustelua työssäoppimisjakson haasteista ja tavoitteista. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada nopeasti ja matalalla kynnyksellä apua, tukea ja ohjausta sekä opettajalta että muilta opiskelijoilta.
Motivaatiota, sitoutumista sekä jatko- ja työelämävalmiuksia synnyttävän ryhmäytymisen ja osallistamisen toimintamallin tavoitteena on kehittää oppilaitosten kulttuuria kohti osallistavaa ja yhteistoiminnallista oppilaitos- ja oppiainerajat ylittävää toimintaa. Keskeistä toimintamallissa on luokan/ryhmän osallisuuden kokemuksellisuuden, yhteisöllisyyden ja sosiaalisten taitojen kehittyminen.
Sataedun toimipaikoissa on käytössä hyvinvoinnin vuosikello. Vuosikello suunnitellaan yhdessä opiskelijoiden ja koko henkilökunnan kanssa. Mukana suunnittelussa on myös yhteistyökumppaneita esimerkiksi terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta, seurakunnista, yrityksistä ja kolmannelta sektorilta. Punaisena lankana hyvinvoinnin vuosikellossa on opiskelijoiden osallisuuden ja yhteishengen lisääminen sekä ammattiylpeyden kohottaminen. Tavoitteena on, että opiskelijat sisäistävät opintojensa aikana hyvinvoinnin merkityksen työelämässä ja vapaa-aikana.
Vuosina 2017−2018 toteutettavassa Päihdeilmiö ja Ryhmäilmiö ammatillisiin oppilaitoksiin -hankkeessa levitetään ja juurrutetaan kahta toisiaan tukevaa toimintamallia, joiden avulla edistetään opiskelijoiden hyvinvointia, ehkäistään päihdehaittoja ja vahvistetaan yhteisöllisyyttä oppilaitoksissa.
Hiekkiksen yhteisen opiskeluhuollon ja nuorten / opiskelijoiden matalan kynnyksen palveluiden kehittäminen aloitettiin helmikuussa 2015 olemassa olevien palveluiden kartoittamisella. Learning Cafén avulla Hiekkiksestä löytyi 43 olemassa olevaa nuorten palvelua.
Hiekanpään kampuksella sijaitsee monen eri tahon palvelut: II-asteen oppilaitokset:
Bovallius, Esedu, Lukio ja Seurakuntaopisto, Diakonia ammattikorkeakoulu, Lastenkoti Ruusu, Koivurannan
Hankkeen keskeinen tavoite on edistää monitoimijuuskulttuuria koulujen arjessa painottaen lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden vahvistamista sekä tukea yhteisöllistä kouluhyvinvointia. Monitoimijuudessa korostuu ajatus siitä, että kaikkien osapuolten tieto ja osallisuus kouluhyvinvoinnin edistämisessä on tärkeää nostaen lasten ja vanhempien kokemusasiantuntijuuden tasavertaisena ammattilaisten tiedon rinnalle. Hankkeen avulla saadaan jaettua ja tuotettua hyviä käytäntöjä ja levitettyä uutta, tutkimukseen perustuvaa tietoa koulumaailman kentälle.
Käyttötarkoitus: Yeesi-pisteellä lisätään toiminnallisuuden kautta yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä. Yeesi-piste perustetaan paikkaan missä nuoret jo valmiiksi hengailevat. Yeesi-pisteen voi toteuttaa kouluissa, nuorisotaloissa, kauppakeskuksissa, nuorten ryhmissä – ihan missä vain! Yeesi-pistettä on toteutettu koulujen välitunneilla sekä hyvinvointiviikoilla, ja se on tuonut vaihtelua kouluarkeen sekä mukavaa yhdessäoloa, fiilistä ja erilaista välituntitoimintaa.
Ammattiopisto Omniassa järjestettiin 28.4.2016 katusählyturnaus paikallisena SAKU-tapahtumana osana Ammattiosaajan liikuntavuotta. Tapahtuman järjestämiseen osallistui opiskelijoita monelta tutkintoalalta ja yhteensä tapahtumaan osallistui 133 opiskelijaa, joista liikkumassa oli 86 opiskelijaa. Katusählyturnaus järjestettiin Leppävaaran urheilukentällä ja se oli tarkoitettu kaikille Omnian opiskelijoille.
Ammatillisessa oppilaitoksessa yhteisöllisyys toteutuu monella eri tasolla, henkilökunnan kesken, henkilökunnan ja opiskelijoiden välillä, opiskelijoiden yhdessä tekemisenä ja myös lähiympäristön toimijoiden kesken. Verkostoituminen ja yhdessä tekeminen lisäävät yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyys on yksinkertaisimmillaan sitä, että kohdatessa tervehditään ja ollaan kiinnostuneita toistemme hyvinvoinnista. Yhteisöllisyys on siten vuorovaikutusta, mutta myös yhdessä tekemistä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.
Paikallisessa liikuntatapahtumassa pääosa on liikkumisella ja yhdessä tekemisellä. Paikallisen tapahtuman voi suunnitella vaikkapa oppilaitoksen liikuntapäiväksi osana syksyn ryhmäyttämistä tai vaikkapa kevään ensimmäisille aurinkoisille päiville. Tapahtuman ei myöskään tarvitse kestää koko päivää, puolen päivän liikkuminen lisää jo liikettä oppilaitoksen arkeen. Lajivalikoiman rakentamisessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lajien houkuttelevuuteen. Tapahtuma antaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua uusiin lajeihin ja höntsätä tutuissakin lajeissa rennossa porukassa.
Salon seudun ammattiopistossa yhteisöllisyyteen on tartuttu koko lukuvuoden kestävänä teemana, jota sovelletaan niin opiskelijoiden ryhmäyttämiseen ja kodin kanssa tehtävään yhteistyöhön kuin opetus- ja ohjaushenkilöstön koulutukseen. Lukuvuoden kuuteen jaksoon on sisällytetty opiskelijoiden osallisuutta ja oppilaitoksen yhteisöllisyyttä tukevia toimia kulloisenkin teeman mukaisesti.
Valmis-hankkeessa kehitettyjä ja kokeiltuja ryhmäyttämisen malleja ja materiaaleja on syntynyt niin runsaasti, että ne on päätetty koota toisen asteen koulutuksen ryhmäyttämisen aikajanaksi omalle sivustolleen.
Ryhmäyttämisen aikajanan lähtökohtana on koko opiskeluajan kestävä ryhmäyttäminen. Tämän periaatteen mukaisesti materiaalit on jaettu lukuvuosittain ja jokaisella lukuvuodella on oma teemansa. Sivuston materiaali soveltuu ryhmän tutustumiseen sekä yhteishengen ja ryhmädynamiikan vahvistamiseen.
Viikon aikana opiskelijoille oli erilaista työkykyyn ja työssäjaksamiseen liittyvää tekemistä ja toimintaa. Opiskelijoille oli esimerkiksi ilmainen aamupalatarjoilu ja lisäksi ”SeduKarnevaaleilla” nuoret saivat kokemuksellista tietoa hyvinvointiin ja työkykyyn liittyvistä aiheista. Karnevaaleja oli toteuttamassa eri yhteistyötahoja kuten etsivä nuorisotyö ja hammashoitola. Viikolla vietettiin myös Terveellinen tauko-teemapäivää, jolloin opiskelijat lauloivat karaokea ja tarjolla oli sponsoroitua, terveellistä välipalaa.
Lukuvuoden aikana järjestetään erilaisia pienimuotoisia teematapahtumia. Tapahtumat voivat linkittyä kalenterivuoden teemoihin.
Teematapahtumat ovat opiskelijoiden suunnittelemia ja ohjaamia. Taoahtumat suunnataan ensisijassa opiskelijoille, mutta henkilökunnan on myös tärkeä olla niissä osallistujina ja mahdollistaa opiskelijoiden osallistuminen.
Teematapahtumat voivat liittyä esimerkiksi ystävänpäivään, pääsiäiseen, vappuun, äitienpäivään, itsenäisyyspäivään ja jouluun.
Esimerkkejä tapahtumista:
Välituntitoiminnan tavoitteena on oppilaitoksen viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden lisääminen. Lisäksi toiminnalla pyritään savuttomuuden lisäämiseen.
Välituntitoiminta voi olla ohjattua ja valvottua toimintaa tai mahdollisuuksien luomista opiskelijoiden omalle aktiivitoiminnalle esim. pelien muodossa. Opiskelijoita varten on varattu erilaisia lauta- ja pöytäpelejä, joita välituntisin voi pelata.
Välituntitoimintaa varten olisi hyvä saada opiskelijoille oma tila, jossa voi pelata pelejä tai vaan hengailla kavereiden kanssa.
Koulun vapaa-ajantoiminnan ja harrastustoiminnan kehittämisellä pyritään osallistamaan ja sitouttamaan opiskelijoita opiskeluun. Vapaa-ajalle tarvitaan toimintaa erityisesti niissä oppilaitoksissa, joissa on asuntolatoimintaa. Yhteistyö oman alan / muiden alojen kanssa kasvaa ja kehittyy sekä oman oppilaitoksen sisällä että muiden toimijoiden kanssa.
Harrastus- ja vapaa-ajantoiminta voi olla tavoitteellista esitykseen tai tapahtumaan tähtäävää toimintaa tai muuten omaan mielenkiintoon kohdistuvaa tekemistä.
Amissäätöö-musikaali toteutettiin yhdessä henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa Osaossa ja Amistossa.
Tavoitteena opiskelijoiden osallistaminen ja osallistuminen ja yhteisöllisyyden lisääminen. Käsikirjoituksessa ja muussa tuotannossa mukana olleet opiskelijat pääsivät vaikuttamaan lopputulokseen ja osallistumaan järjestelyihin. Yhteisöllisyyden lisäämistä tapahtui, kun opiskelijoita saatiin mukaan eri yksiköistä. Itse musikaaliesitykset yhdistivät yksiköiden opiskelijoita, kun eri yksiköistä saavuttiin samaan tilaan nauttimaan esityksestä.
”Koulurauha -ohjelman tavoitteena on rakentaa psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallinen koulupäivä ja kouluvuosi. Keskeistä on oppilaiden osallisuus koulurauhan rakentamiseen. Päämääränä on edistää koulun yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä. Tavoitteina on, ettei ketään kiusattaisi, ettei kukaan jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen.” (www.koulurauha.fi).
Eri aloihin tutustumisen tavoitteena on ollut tutustuttaa opiskelijoita toisiinsa yli ammattialarajojen edistäen siten yhteisöllisyyttä toimipisteessä ja samalla tukea opiskelijan oman alan ammatti-identiteettiä. Toiminta on myös lisännyt opiskelijoiden osallisuutta ja ryhmäytymistä heidän osallistuessaan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Koulutuskeskus Sedu teki uuden pohjan koko tutortoiminnalle. Tutortoiminnan tavoitteena on nyt lisätä opiskelijoiden hyvinvointia, luoda oppilaitokseen hyvää ilmapiiriä sekä vahvistaa opiskelijoiden osallisuutta yhteisön jäseninä. Tutortoiminnalle on luotu opetussuunnitelma ATTO-valintaisiin Etiikan opintoihin (1-4ov). Opetussuunnitelma sisältää kuvaukset tutortoiminnan perusteet koulutuksesta ja opiskelijoiden valitsemasta jatkokoulutuksesta sekä toiminnasta tutorina.
Opiskelijatoiminnan koordinaattori organisoi ja koordinoi toimintaa. Koulutus toteutuu yhdessä koulutustiimin kanssa. Koulutus on yhteinen kaikille TAIn opiskelijoille. Vuosittain koulutettavia on noin 120 opiskelijaa eri aloilta. Opinto-ohjaajat ovat vastaanottamassa tutoreiden kanssa uudet opiskelijat omissa yksiköissään. Ura-suunnittelijat hoitavat oppilaitoksen markkinoinnin tutoreiden kanssa nivelvaiheyhteistyössä perusope-tukseen. Erilaisten messujen, tapahtumien, avointen ovien ja kilpailujen aikana tutorit hoitavat markkinointia henkilökunnan kanssa.
Koko koulun yhteinen tapahtuma viikolla 40, jossa oppilaskunnan hallitus yhteistyössä eri alojen kanssa ideoi hyvinvointipäivän. Päivän aikana oli tarkoitus tuoda tietämystä terveydestä ja hyvinvoinnista opiskelijoiden tietoisuuteen ja samalla virkistyä sekä saada yhteisöllinen tapahtuma aikaiseksi.
Päivä toteutettiin liikuntahallilla eri pisteiden muodossa. Pisteitä olivat mm. smoothiebaari, voimamies/nainen-kisa, häkämittaus, kosmetologiopiskelijoiden niskahartiahierontapiste ja käsihoitopiste. Mukana oli myös sumopaini ja hyvän mielen piste sekä seksuaalisuusosasto.
Voimavarojen talo ohjaa pohtimaan jokapäiväisiä mielenterveyteen vaikuttavia tekijöitä. Se auttaa opiskelijaa tunnistamaan ja hyödyntämään omia voimavarojaan ja lisää itsetuntemusta. Omien voimavarojen näkeminen vahvistaa itsetuntoa ja pärjäämisen tunnetta sekä auttaa suuntautumaan kohti tulevaisuutta.