Hyvinvoivan oppimisympäristön malli
Toisen asteen koulutukseen laaditussa hyvinvoivan oppimisympäristön mallissa on kuvattu koulutuksen järjestäminen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta. Koulutuksen järjestäjä voi hyödyntää mallia laatiessaan organisaatioonsa hyvinvoinnin edistämisen toimintaperiaatteita.
Tutustu tästä linkistä Hyvinvoinnin väylät -julkaisuun (linkki vie verkkojulkaisuun Joomag-sivulle)
Hyvinvoivan oppimisympäristön tarkistuslista
Hyvinvoivan oppimisympäristön mallin suunnittelun ja arvioinnin välineeksi on koulutuksen järjestäjien ja oppilaitosten käyttöön laadittu ”Hyvinvoivan oppimisympäristön tarkistuslista”. Tarkistuslista koostuu mallin eri osa-alueisiin kohdistuvista väittämistä ja niiden toteutumista mittaavista osoittimista. Tarkistuslista on muokattavissa koulutuksen järjestäjän ja oppilaitoksen omaan toimintaan soveltuvaksi.
Tarkistuslista soveltuu käytettäväksi yksikkökohtaisesta työskentelystä aina kuntayhtymätasolle asti. Parhaimmillaan tarkistuslistan on arvioitu olevan yksikkökohtaisten tai sitä suurempien yksiköiden opintoalakohtaisessa työskentelyssä. Kuntayhtymätasolla tarkistuslistasta on hyötyä hyvinvointisuunnitelmien laadinnassa, yhteisten periaatteiden ja toimintatapojen sopimisessa, yksikkökohtaisten kehittämistarpeiden suunnittelussa sekä kehittämistoimenpiteiden vaikutusten seurannassa.
Tarkistuslista on hyvä käydä läpi 3 - 4 vuoden välein. Koulutuksen järjestäjän opiskeluhuollon ohjausryhmä ja yksiköiden hyvinvoinnin työryhmät ohjaavat arviointia.
Vuositasolla tarkistuslistaa on hyvä käyttää:
- toimenpiteiden seurannassa, arvioinnissa sekä jatkotoimenpiteiden suunnittelussa kehittämiskohteiksi valituilla osa-alueilla.
- hankkeiden suunnittelussa ja valmistelussa - tarkistuslistaa voidaan hyödyntää myös yhtenä seurannan välineenä
- sovittujen yksittäisten kehittämistoimenpiteiden toteutuksen ja vaikutusten seuraamisessa
- käytäessä keskusteluja yksikön tai yksiköiden (kuntayhtymätaso) yhteisistä toimintaperiaatteista ja käytännöistä
Lataa tarkistuslista tästä linkistä (linkki vie SAKU ry:n tiedostopankkiin)