Opiskelija voi työskennellä itsenäisesti omien tarpeiden ja voimavarojen mukaan.
• Valmennusjakson aiheita opetus- ja ohjaushenkilöstö voi käsitellä yhdessä opiskelijan kanssa
yksilöohjauksessa, esim. HOKS –prosessin eri vaiheissa.
• Materiaalia voi käyttää ryhmäohjauksen pohjana tai ryhmässä tehtävinä harjoituksina valiten ajankohtaisia
teemoja ja harjoituksia.
• Aikaa koko valmennusjakson suorittamiseen kannattaa 10 – 20 tuntia riippuen opiskelijan tavoitteista ja
oppimisen tarpeista.
Hae avainsanalla: keskeyttäminen
Mallilla pyritään vähentämään keskeyttämisiä eri keinoin, erityisesti toimintakulttuurin muutosta tukemalla. Malli koostuu neljästä osa-alueesta:
Prosessikuvaus on osa varhaisen tuen toimintatapaa. Kuvauksessa on tehty näkyväksi opintojen väliaikaisen keskeyttämisen erilaiset syyt ja syistä seuraavat toiminnot. Prosessin tavoitteena on edesauttaa opiskelijan henkilökohtaisen opiskelupolun sujuvoittamista. Hyvässä käytänteessä on kuvattu opintojen väliaikaisen keskeyttämisen vaiheet osana henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa ja urasuunnitelmaa.
Työkalu kuvaa opintojen väliaikaisen keskeyttämisen vaiheet osana henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa ja urasuunnitelmaa.
Prosessikuvaus on osa varhaisen tuen toimintatapaa. Kuvauksessa on tehty näkyväksi opintojen väliaikaisen keskeyttämisen erilaiset syyt ja syistä seuraavat toiminnot. Prosessin tavoitteena on edesauttaa opiskelijan henkilökohtaisen opiskelupolun sujuvoittamista.
Opiskelijoista muodostetaan vertaisryhmä, jossa heitä tuetaan opintojen läpäisyyn, valmistumiseen ja työelämään siirtymiseen. Ryhmävalmennuksen lisäksi opiskelijoille voidaan tarjota myös yksilövalmennusta. Opiskelijoista muodostetaan vertaisryhmä, jossa heitä tuetaan opintojen läpäisyyn, valmistumiseen ja työelämään siirtymiseen. Ryhmävalmennuksen lisäksi opiskelijoille voidaan tarjota myös yksilövalmennusta. Tavoitteena on saada opinnot suoritettua tavoiteajassa ja selkiyttää opiskelijan omaa jatkopolkua.
Kohderyhmä:
Malli lähestyy pudokkuuden ehkäisemistä rakenteellisella, toiminnallisella ja kulttuurisellakin tasolla. Malli koostuu neljästä osa-alueesta: 1.Oppilaitoksen kulttuuri sisältää käytössä olevat prosessit, rakenteet, arkirutiinit ja oppilaitoksessa vallitsevat arvot ja asenteet. Ne määrittävät, millaiset mahdollisuudet oppilaitoksessa työskentelevillä henkilöillä ja siellä toimivilla tiimeillä on onnistua pudokkuutta ehkäisevän toimintakokonaisuuden rakentamisessa. 2.Työote kuvaa, millä tavalla opiskelija kohdataan, jotta tämä vahvistuisi sosiaalisesti ja kasvaisi 2.
Hankkeen tavoitteena on oppilaitosten henkilöstön valmiuksien lisääminen ja uudenlaisen toimintakulttuurin rakentaminen opintojen keskeyttämisten vähtämiseksi sekä sujuvien siirtymien lisäämiseksi. Hanke rakentaa oppilaitosten ja Vamos palveluiden yhteistoiminnassa toimintamallin, jossa oppilaitoksen toimintatavat muuttuvat opiskelijalähtöisemmiksi ja yksikölliset tarpeet paremmin huomioiviksi.
Hankkeessa toteutettiin järjestelmä, jolla ammattikorkeakoulun opot saivat sähköpostin edellisen viikon opiskelijoiden aktiviteeteista. Aktiviteeteilla ensisijaisesti tarkoitettiin sisäänkirjautumisia Moodle-oppimisalustalle viikon aikana. Näin opojen ei tarvinnut käyttää mitään erillisjärjestelmää ajantasaisen tiedon etsimiseen.
Carry on -hankkeen työpajoissa on listattu hankeverkostossa mukana olleiden oppilaitosten (Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kouvolan seudun ammattiopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kouvolan aikuiskoulutuskeskus, Harjun oppimiskeskus) opintopolulla opiskelijan vastaan tulevat opintojen keskeyttämisen kannalta kriittiset pisteet. Työpajoissa etsittiin ohjauksellisia ratkaisuja ennalta ehkäistä keskeyttämisiä ja ohjata opiskelijat yli vastaan tulevien karikoiden. Jokainen organisaatio voi hyödyntää kuviota oman organisaationsa ohjausprosessia kehittäessään.
Ohjaustyökalu on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Niin opiskelijan, huoltajan, opettajan, ohjaajan, opinto-ohjaajan, ryhmänohjaajan kuin myös muiden ohjaustahojen. Työkaluun on koottu olemassa olevia opiskelun muotoja, tuki- ja ohjausmuotoja ammattiopistossa. Uusi ammatillinen lainsäädäntö on huomioitu. Työkalu on tällä hetkellä OSAOn nettisivuilla testikäytössä.
Vuoden 2016 Hyvinvointivirtaa-teemaviikolla mitattiin amispoweria amisradalla. Oman oppilaitoksen toiminnallisen amisradan voi rakentaa niin sisälle kuin ulos. Rata voi käsittää osuuksia missä hiki virtaa tai missä nokkeluus palkitaan. Kannattaa hyödyntää myös oppilaitoksen opiskelualoja, mistä varmasti saa keksittyä monipuolisia tehtäviä sekä samalla saadaan tutuksi oman oppilaitoksen eri alat.
Oppilaitoksen oman amisradan ideointi ja toteutus:
Carry on -hankkeessa (Hämeen ELY-keskus, ESR) tavoitteena on luoda yhtenäinen ohjaupolku peruskoulusta ammatilliselle toiselle asteelle, jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun ja edelleen työelämään Kymenlaaksossa. Opiskelijan siirtymiä pyritään sujuvoittamaan parantamalla opetus- ja ohjaushenkilöstön ohjaustaitoja ja tukemalla opettajan roolin ja tehtävien muutosta opettajasta ohjaajaksi ja valmentajaksi. Läpäisyn tehostamiseen ja opintojen keskeyttämisen ehkäisyyn pyritään myös parantamalla keskeyttämisten ennakointia.
WinNovassa on kehitetty tuetun, yksilöllisen oppimisen ja ohjauksen toimintamalli. SISULA-toiminta on tarjonnut lukuvuonna 2016–2017 ja SL 2017 yksilöllistä ohjausta ja tuettua, yksilöllistä oppimista ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoille. Toimintamallin kohderyhmänä ovat vahvaa yksilöllistä tukea ja ohjausta tarvitsevat ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat, joiden tavoitteena on yksilöllisten tukitoimien jälkeen joko jatkaa jo aloittamansa tutkinnon opintoja tai vaihtaa alaa ja/tai koulutusmuotoa.
SAKU ry toteutti osana Combo-hanketta eri ammattiopistojen kanssa työpajoja, joiden tarkoituksena oli suunnitella yhdessä opiskelijoiden kanssa paikallinen kulttuuri- tai liikuntatapahtuma omaan oppilaitokseen. Syksyn 2016 aikana työpajat toteutettiin Stadin ammattiopistossa ja Jyväskylän ammattiopiston Luovalla kampuksella sekä asuntolassa.
Kehitimme ystävätoimintaa kehitysvammaliiton Best Buddies -toiminnan periaatteita noudattaen. Etsimme opiskelija-asuntolasta nuoria, jotka olisivat kiinnostuneita toimimaan kehitysvammaisten parissa ja heillä olisi kiinnostusta tavata ryhmäkodissa asuvia ihmisiä säännöllisesti ja sitoutua ystävätoimintaan. Sovimme yhteistyössä ryhmäkodin henkilökunnan kanssa päivät, jolloin nuoret tulivat vierailemaan ryhmäkotiin ja puuhaamaan jotain mukavaa siellä yhdessä.
Koulutuskeskus Sedussa on seitsemän asuntolaa ja 14 opetuspistettä Etelä-Pohjanmaan alueella. Etäisyydet asuntoloiden välillä ovat suuria, pisimmillään jopa 115 kilometriä. Toimintaympäristöt ovat tyypiltään hyvin erilaisia ja erikokoisia, tällöin myös asuntoloiden asukasmäärä vaihtelee. Sedussa pidetään tärkeänä, että se tarjoaa tasalaatuista palvelua opiskelijoille ja tällöin on tärkeää, että asuntolat ovat mukana kehittämässä ja yhtenäistämässä toimintaansa. Asuntoloissa työskentelee kymmenkunta asuntolaohjaajaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman Fiilistä asumiseen - hankkeessa laadittu selvitys asuntolatoimintaa koskevasta ohjeistuksen ja lainsäädännön kehittämisestä luovutettiin OKM:n edustajille 18.8.2015. Asuntolatoimintaa koskevaa ohjeistus ja lainsäädäntö nousivat esille talvella 2014 oppilas- ja opiskelijahuoltolain ja ns. koulurauhalain koulutustilaisuuksissa, joissa todettiin etteivät kyseiset lait ulotu asuntolatoimintaan.
Hankkeen taustalla on:
Asuntolatutorit ovat toisen ja kolmannen vuoden asuntolassa asuvia opiskelijoita, jotka yhdessä työn-tekijöiden kanssa auttavat uusien asukkaiden perehdyttämisessä asumisenkäytäntöihin. Tavoitteena on lisätä asuntolassa asuvien opiskelijoiden viihtymistä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Ammatillisen opiskelun aloittaville opiskelijoille tarkoitettu kurssi (nuorten ryhmille), joka pidetään tutoreiden vetämänä. Tavoitteena on saada uudet opiskelijat ryhmäytymään, kiinnittymään opintoihin ja viihtymään oppilaitoksessa sekä tukea opiskelijoiden elämänhallintaa arjessa (antaa vinkkejä opiskeluun, asumiseen ja vapaa- aikaan).
Asuntolatoiminnan käsikirja
Tarkoitus
- Järjestäjän velvollisuuksien tarkistuslista
- Henkilöstön perehdyttämisen ja työnohjauksen väline
- Toiminnan arviointi
- Käytännön malleja, asiakirjoja yms.
Sisältö
- käsitteet ja lainsäädäntö
- suunnitelmat ja asiakirjat
- opiskelun tukeminen
- opiskelijoiden osallisuus
- turvallisuus ja viihtyvyys
- asuntolaohjaajan työssä jaksaminen
Asuntolaohjaajien täydennyskoulutus
Fiilistä asumiseen hankkeessa on mallinnettu kuuden päivän täydennyskoulutuskokonaisuuden yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan opiston, Perä-Pohjolan opiston sekä Keski-Suomen opiston kanssa. Täydennyskoulutuksia on järjestetty viisi kappaletta vuosien 2012-2015 välisenä aikana.
Täydennyskoulutuksen teemoja, sisältöjä ja aikataulutuksia on muutettu osallistujilta saamien palautteiden mukaisesti.
Asuntoloissa järjestetään Fiilistä Asumiseen - arjen taitojen kurssia uusille asukkaille.
Kurssista opiskelija saa 1 osaamispisteen Ammattiosaajan työkykypassiin kohtaan Harrastuneisuus ja yhteistyötaidot.
Fiilistä asumiseen on OPH:n ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamishanke.
Tavoitteena on luoda ammatillisen koulutuksen asuntola- ja vapaa-ajantoiminnasta aktiivisia oppimisympäristöjä, jotka tukevat opiskelun etenemistä. Toimintaan kuuluu opiskelijoiden arjen taitojen lisääminen, ennaltaehkäisevä työ ja osallisuuteen kannustaminen.
Fiilistä asumiseen toimintoja ovat mm.
Opiskelijoille
Oppaaseen on kerätty vinkkejä siihen, miten opiskelijakuntahallituksen toiminta voidaan Variassa järjestää ja millainen on ohjaavan opettajan rooli.
Oppas sisältää ohjeistuksen opiskelijakuntatoiminnan järjestämiseen ja toteuttamiseen. Sisältöjä ovat mm.
- Opiskelijakuntahallituksen merkitys
- Opiskelijakuntatoiminnan järjestäminen ja ohjaus Variassa
- Opiskelijakuntahallituksen toiminta
- Ohjaava opettaja toimintaa tukemassa
- Yhteistyö verkostokumppaneiden kanssa
- Viestintä ja markkinointi
Tutorit toimivat tukihenkilöinä uusille opiskelijoille sekä apulaisina asuntolaohjaajille. Syksyn alussa toteutetaan uusille asukkaille "Asuntolainfo". Kaikki uudet kutsutaan tilaisuuteen (se on pakollinen), ja pidetään viereisen urheilukentän katsomossa. Tilaisuudessa kerrotaan kaikista tärkeistä asioista asuntola-asumiseen liittyen tärkeimpinä palo- ja turvallisuusasiat. Tiedotustilaisuuden jälkeen nuoret jaetaan pienryhmiin ja tutorit vievät heidät "kaupunkikierrokselle".
Hankkeen tavoitteena oli kehittää toimintamalli, jonka kautta pystytään tarjoamaan entistä yksilöllisempää ja tehostetumpaa ohjausta erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille erityisesti liittyen opiskelijoiden työssäoppimisen tukemiseen ja siirtymävaiheeseen koulutuksesta työhön. Hankkeen tuotteena luotiin tehostetun ohjauksen toimintamalli sekä ammatillisiin erityisoppilaitoksiin että yleisiin oppilaitoksiin. Lisäksi hankkeessa kehitettiin myös opiskelijan todellista osaamista kuvaava koulutuksesta työelämään tiedonsiirtolomake, jonka kautta esim.
1. Ohjauksellinen opettajuus – koulutus
- ryhmä jatkaa vertaismentoroinnilla valitsemiensa teemojen pohjalta
- mentorointi tapahtuu pienryhmissä
- vetäjänä toimii opettaja toisesta ammatillisesta oppilaitoksesta
2. Erityistä tukea tarvitsevien ohjaus ja opetus
- Vertaismentorointia ammatillisesta erityisoppilaitoksesta; alan opettaja ja Varian erityisopettaja vetävät yhdessä mentorointiryhmää. Ryhmä käy läpi erityiseen tukeen liittyviä teemoja.
- tai pedagogisia kahviloita aiheesta
Hankkeen tavoitteena on opiskelijan opintojen aikaisen ohjauksen, tuen ja hyvinvoinnin toimintamallin luominen. Tavoitteena on opintojen keskeyttämisen vähentyminen, tutkinnon loppuunsaattaminen, työllistyminen edistäminen ja ohjauksellisen työotteen kehittyminen. Lisäksi tavoitteena on nivelvaiheiden kehittäminen niin koulutukseen hakeutumisvaiheessa kuin työllistymisvaiheessakin.
Hankkeen tavoitteena oli kehittää ja monipuolistaa perus- ja ammatillisen koulutuksen opetus-, opiskelu- ja ohjausmenetelmiä seudullisen ja moniammatillisen yhteistyön avulla opiskelijan oma erityisyys huomioiden. Lisäksi tavoitteena oli tukea ja kehittää verkostomaisen työotteen avulla opetus- ja ohjaushenkilöstön pedagogista johtajuutta ja pedagogisen vastuun ottamista. Hankkeessa tuloksena kehitettiin uusia, opintojen sujuvaa etenemistä tukevia opetusmenetelmiä, toimintamalleja ja oppimisympäristöjä.