Paikallisessa liikuntatapahtumassa pääosa on liikkumisella ja yhdessä tekemisellä. Paikallisen tapahtuman voi suunnitella vaikkapa oppilaitoksen liikuntapäiväksi osana syksyn ryhmäyttämistä tai vaikkapa kevään ensimmäisille aurinkoisille päiville. Tapahtuman ei myöskään tarvitse kestää koko päivää, puolen päivän liikkuminen lisää jo liikettä oppilaitoksen arkeen. Lajivalikoiman rakentamisessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lajien houkuttelevuuteen. Tapahtuma antaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua uusiin lajeihin ja höntsätä tutuissakin lajeissa rennossa porukassa.
Tapahtuma toteutetaan opiskelijavoimin, esimerkiksi tutorit kannattaa ottaa mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumaa. Tutoreille tapahtuma on tapa lisätä oppilaitoksen yhteisöllisyyttä ja järjestää oppituntien ulkopuolelle hyvinvointia lisääviä aktiviteetteja. Tapahtuman suunnittelu ja järjestäminen on myös mahdollista kytkeä osaksi eri alojen opintoja. Tapahtuman järjestäminen voi olla osa vaikkapa vapaa-ajan- ja nuoriso-ohjaajiksi opiskelevien opintoja. Meno on opiskelijoiden näköistä, kun tapahtuman suunnittelussa päävastuu on opiskelijoilla.
Lajikattauksessa kannattaa pyrkiä tarjoamaan uutta, uudistettua, parhaita klassikkolajeja ja yhteiseen tekemiseen innostavia lajeja. SAKU ry:n valtakunnallisissa liikuntatapahtumissa suosittuja lajeja ovat olleet sumopaini, kuplafutis, parkour, beach volley ja erilaiset tanssitunnit.
Paikallisessa tapahtumassa helppoa on järjestää esimerkiksi (Vinkkejä saa myös Ammattiosaajan liikuntavuodesta)
- frisbeegolf-tarkkuuskisa
- polkupyörällä keuliminen
- vauhditon pituushyppy
- roikkumiskisa
- tansanialainen jalkapalloturnaus
- katusählyturnaus
- norsupallo
- pingispallorallit
- klassikkopihapelit (ruutu, kirkonrotta, tervapata, kymmenen tikkua laudalla, polttopallo jne.)
Opiskelijoilta saa varmasti vielä lisää hyviä ja uusia ideoita! Vain mielikuvitus on rajana. Myöskään paikallisessa SAKUsports-tapahtumassa tärkeintä ei ole voitto ja kilpaileminen vaan hauskanpito ja liike.
Näillä vinkeillä pääset alkuun tapahtuman järjestämisessä
- Ideointi – Mitä tapahtuu, missä, milloin, miten ja kenelle?
- Suunnittelu – Suunnitelman kirjoittaminen ja työnjako toimijoiden kesken
- Luvat – Toteuttamiseen pitää pyytää lupa oppilaitoksen henkilöstöltä
- Varaukset – Tila- ja välinevaraukset, mitä toteuttamiseen tarvitaan?
- Tiedottaminen ja markkinointi – Julisteet, sähköpostit, sosiaalisen median välineet, puskaradio, oppilaitoksen omat tiedotuskanavat
- Arviointi – Tapahtuman loppuarviointi, mikä onnistui ja mitä olisi voinut tehdä toisin?
Tätä hyvää käytäntöä tarkennetaan myöhemmin oppilaitosten esimerkeillä.