Vertaisuutta vahvistetaan keskustelujen ja erilaisten ryhmätyötehtävien ja ryhmätyötaitoja kartoittavien kyselyiden avulla.
Hae avainsanalla: tutortoiminta
Teimme audi-opiskelijoiden kanssa videoita tutor- ja opiskelijakuntatoiminnasta. Videoiden tavoitteena on esitellä toimintaa opiskelijalähtöisesti. Opiskelijat saivat itsenäisesti toteuttaa videontekoprosessin. Tutor- ja opiskelijakuntatoiminnasta vastaavat ohjaajat pyysivät haastateltavat opiskelijat mukaan kuvaukseen ja sopivat kuvausajan, opiskelijat laativat kysymykset ja kuvasivat sekä editoivat videon.
Teimme myös tutor- ja opiskelijakuntaoppaat. Joiden tarkoituksena on kuvata toimintaa ja osallistumista.
Mentoritoimintaa on järjestetty Oulun Diakonia-ammattikorkeakoulussa (Diak), Oulun seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan Kontinkankaan yksikössä (OSAO) ja Suomen diakoniaopistossa (SDO). Mentoritoiminnassa suomen kieliset mentorit toimivat mentoroitavien tukena. Molemmat, sekä mentorit että mentoroitavat, ovat opiskelijoita.
Vuoden 2016 Hyvinvointivirtaa-teemaviikolla mitattiin amispoweria amisradalla. Oman oppilaitoksen toiminnallisen amisradan voi rakentaa niin sisälle kuin ulos. Rata voi käsittää osuuksia missä hiki virtaa tai missä nokkeluus palkitaan. Kannattaa hyödyntää myös oppilaitoksen opiskelualoja, mistä varmasti saa keksittyä monipuolisia tehtäviä sekä samalla saadaan tutuksi oman oppilaitoksen eri alat.
Oppilaitoksen oman amisradan ideointi ja toteutus:
SAKU ry toteutti osana Combo-hanketta eri ammattiopistojen kanssa työpajoja, joiden tarkoituksena oli suunnitella yhdessä opiskelijoiden kanssa paikallinen kulttuuri- tai liikuntatapahtuma omaan oppilaitokseen. Syksyn 2016 aikana työpajat toteutettiin Stadin ammattiopistossa ja Jyväskylän ammattiopiston Luovalla kampuksella sekä asuntolassa.
Paikallisessa liikuntatapahtumassa pääosa on liikkumisella ja yhdessä tekemisellä. Paikallisen tapahtuman voi suunnitella vaikkapa oppilaitoksen liikuntapäiväksi osana syksyn ryhmäyttämistä tai vaikkapa kevään ensimmäisille aurinkoisille päiville. Tapahtuman ei myöskään tarvitse kestää koko päivää, puolen päivän liikkuminen lisää jo liikettä oppilaitoksen arkeen. Lajivalikoiman rakentamisessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lajien houkuttelevuuteen. Tapahtuma antaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua uusiin lajeihin ja höntsätä tutuissakin lajeissa rennossa porukassa.
Ammattiosaajan liikuntavuosi on kokonaisuus, jolla halutaan saada opiskelijat eri lajien avulla liikkeelle läpi lukuvuoden. Lajeihin osallistutaan omalla paikkakunnalla. Liikuntavuoden lajien ohjeet ja toteutus on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman helpoiksi, jotta lajien toteuttaminen liikuntatunneilla, asuntola- ja harrastustoiminnassa olisi vaivatonta. Tavoitteena on, että entistä useamman opiskelijan lukuvuoteen saadaan mahtumaan osallistumisia ja sytykkeitä liikuntaan.
Asuntolatutorit ovat toisen ja kolmannen vuoden asuntolassa asuvia opiskelijoita, jotka yhdessä työn-tekijöiden kanssa auttavat uusien asukkaiden perehdyttämisessä asumisenkäytäntöihin. Tavoitteena on lisätä asuntolassa asuvien opiskelijoiden viihtymistä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Ammatillisen opiskelun aloittaville opiskelijoille tarkoitettu kurssi (nuorten ryhmille), joka pidetään tutoreiden vetämänä. Tavoitteena on saada uudet opiskelijat ryhmäytymään, kiinnittymään opintoihin ja viihtymään oppilaitoksessa sekä tukea opiskelijoiden elämänhallintaa arjessa (antaa vinkkejä opiskeluun, asumiseen ja vapaa- aikaan).
Koulutuskeskus Sedun tutortoiminnan uudistaminen luomalla oma tutortoiminnan peruskoulutus sekä opetussuunnitelma koko tutortoiminnalle. Tutorina toimimalla opiskelija suorittaa ATTO-valintaisia Etiikan opintoja. Tutortoiminnalla lisätään yhteisöllisyyttä opiskelijoiden kesken ja koko työyhteisössä. Tutorit ovat avaintekijöitä positiivisen ja viihtyisän opiskelijayhteisön ja oppimisympäristön rakentamisessa. Tutortoiminta on toisten huomioonottamista, toisista välittämistä ja vastuuta siitä, että omalla toiminnalla voi vaikuttaa opiskelijayhteisön hyvinvointiin.
Opiskelija saa valmiuksia tutor-opiskelijana toimimiseen. Tutorit voivat toimia laajalti tai kohdennetusti esimerkiksi markkinoinnissa, harrastustoiminnassa, tapahtumissa, perehdytyksessä, kansainvälisessä toiminnassa jne.
Tutortoiminta tunnustetaan osaksi opintoja ensisijaisesti vapaasti valittaviin opintoihin, toiminnan laajuudesta määräytyy suorituksen laajuus.
Toimipistekohtaisesti tutorit ovat mukana ko. toimipisteen uusien opiskelijoiden ryhmäytys- iltapäivässä tullen näin tutuksi uusille opiskelijoille.
Liikuntatutor on oppilaitoksissa vaikuttava opiskelija, joka on mukana liikunta- ja hyvinvointipäivien järjestämisessä, sekä muissa tarpeellisiksi katsottavissa tapahtumissa. Ennen varsinaista toimintaa liikuntatutoreille järjestetään liikuntatutorkoulutus, jossa opiskelijoille pidetään tapahtumanjärjestämis- ja ohjaajakoulutus. Tapahtumanjärjestämiskoulutuksessa käydään läpi niitä asioita, mitä tapahtumanjärjestäminen vaatii yleisellä tasolla sekä omassa oppilaitoksessa.
Opiskelijakunnan hallitus ja opiskelijakuntatoiminnan koordinaattori vastaavat toteutuksesta. Tapahtuma järjestetään yksipäiväisenä huhti-toukokuussa ja siihen osallistuvat kaikkien ammattiopistojen tutoreiksi koulutettavat opiskelijat. Osallistujamäärä on ollut vuodesta 2007 lähtien järjestettävässä tapahtumassa 70-150 opiskelijaa. Viime vuosina 120-150. Koulutettaville opiskelijoille järjestetään koulutukseen kuljetukset. Pääosin koulutus suunnitellaan ja toteutetaan opiskelijakunta-aktiivien toimesta.
Koulutuskeskus Sedu teki uuden pohjan koko tutortoiminnalle. Tutortoiminnan tavoitteena on nyt lisätä opiskelijoiden hyvinvointia, luoda oppilaitokseen hyvää ilmapiiriä sekä vahvistaa opiskelijoiden osallisuutta yhteisön jäseninä. Tutortoiminnalle on luotu opetussuunnitelma ATTO-valintaisiin Etiikan opintoihin (1-4ov). Opetussuunnitelma sisältää kuvaukset tutortoiminnan perusteet koulutuksesta ja opiskelijoiden valitsemasta jatkokoulutuksesta sekä toiminnasta tutorina.
Opiskelijatoiminnan koordinaattori organisoi ja koordinoi toimintaa. Koulutus toteutuu yhdessä koulutustiimin kanssa. Koulutus on yhteinen kaikille TAIn opiskelijoille. Vuosittain koulutettavia on noin 120 opiskelijaa eri aloilta. Opinto-ohjaajat ovat vastaanottamassa tutoreiden kanssa uudet opiskelijat omissa yksiköissään. Ura-suunnittelijat hoitavat oppilaitoksen markkinoinnin tutoreiden kanssa nivelvaiheyhteistyössä perusope-tukseen. Erilaisten messujen, tapahtumien, avointen ovien ja kilpailujen aikana tutorit hoitavat markkinointia henkilökunnan kanssa.
Tutorit kiertävät ensimmäisellä viikolla ja esim. kuukauden päästä opintojen alussa opiskelijaryhmissä pitämässä ns. tutortunnin, jossa voi kysellä opinnoissa, harjoittelusta jne.
Vaikka ihan ilman henkilökuntaa. Tutoreilta saa arkirealistista tietoa ja infoa opinnoista.
Tutortoiminta on laitettu yhdistetty Atto-aineeksi niin että atto-valinnaisena on opiskelijakuntatoiminta. Sen alla on monenlaisia toimijarooleja, joista opiskelija valitsee oman esim. tuutor, tapahtumajärjestäjä, opiskelijakunnan edustaja kehittämistiimissä jne. Tästä on tehty opetusuunnitelma, jonka perusteella myös opettajille varataan aikaa toiminnan ohjaukseen. Mukaan opiskelijakuntatoimintaan voi tulla myös ilman opintoviikkojen tarvetta.
Vaikka kilpaileminen ei ole liikunnan tai muun harrastamisen tärkein asia, tiedossa olevat kisat voivat tuoda lisämotivaatiota harrastamiseen ja esimerkiksi kerhotoimintaan. Kilpailu opettaa asettamaan tavoitteita, työskentelemään niiden saavuttamiseksi ja voittamaan – jos ei muita niin ainakin itsensä. Kilpailun avulla voidaan kohdata yhdessä erilaisia tunteita ja opitaan myös hallitsemaan niitä. Kilpailutilanteissa ilo, suru, pettymys ja onni tulevat kaikki tutuiksi.
Kilpailutoiminnassa on tarjolla useita eri vaihtoehtoja:
paikallinen kilpailutoiminta
Kerhotoiminta on oleellinen osa oppilaitoksen vapaa-ajantoimintaa. Toiminta on tavoitteellista ja motivoivaa; tarjolla on erilaisia kerhoja erilaisille harrastajille.
Harrastustoiminnan kokonaisuus oppilaitoksessa perustuu opiskelijan osallisuuden tukemiseen. Osallisuutta voidaan tukea järjestämällä vapaa-ajantoimintaa, kerhotoimintaa ja harrastustoimintaa sekä vaikuttamisen paikkoja opiskelijoille. Näitä voi toteuttaa paikalla tasolla oppilaitoksessa, tunneilla. asuntoloissa, kerhoissa. Harrastustoiminnan toteuttaminen sujuu parhaiten, jos harrastustoiminnan koordinoimiselle nimetään joku vastuuhenkilö.
Tavoitteet ja sisältö : Opiskelija saa valmiuksia tutor-opiskelijana toimimiseen. Hän oppii suunnittelemaan mm. tapahtumien järjestämistä ja oman koulutusalan esittelyä yhteistyössä ohjaavien opettajien ja muiden opiskelijatutoreiden kanssa.
Tutortoiminta on laitettu yhdistetty Atto-aineeksi niin että atto-valinnaisena on opiskelijakuntatoiminta. Sen alla on monenlaisia toimijarooleja, joista opiskelija valitsee oman esim. tuutor, tapahtumajärjestäjä, opiskelijakunnan edustaja kehittämistiimissä jne. Tästä on tehty opetusuunnitelma, jonka perusteella myös opettajille varataan aikaa toiminnan ohjaukseen. Mukaan opiskelijakuntatoimintaan voi tulla myös ilman opintoviikkojen tarvetta. Tuutorit ovat kv- tuutoreita tai oman opintola-alan tuutoreita jotka toimivat ohjaustyössä tarpeen mukaan.
Tutorit toimivat tukihenkilöinä uusille opiskelijoille sekä apulaisina asuntolaohjaajille. Syksyn alussa toteutetaan uusille asukkaille "Asuntolainfo". Kaikki uudet kutsutaan tilaisuuteen (se on pakollinen), ja pidetään viereisen urheilukentän katsomossa. Tilaisuudessa kerrotaan kaikista tärkeistä asioista asuntola-asumiseen liittyen tärkeimpinä palo- ja turvallisuusasiat. Tiedotustilaisuuden jälkeen nuoret jaetaan pienryhmiin ja tutorit vievät heidät "kaupunkikierrokselle".
Tutor-opiskelijat ottavat vuorollaan tutustujan/kokeilijan "hoiviinsa". Esittelevät koulun tilat ja pyrkivät pitämään seuraa, jos näyttää, että tutustuja/kokeilija on yksin vapaa-ajalla. Jokaiselle uudelle tulokkaalle esitellään hänen tutorinsa.
Tutor-opiskelijat esittelevät koulua vieraille opintoneuvojan kanssa yhdessä. Lisäksi opintoneuvojan mukana on usein yksi tutor kerrallaan vanhempainilloissa.
Vastuu viikoittain vuorotellen tutoreilla päiväpostin noutamisesta postilaatikosta.
Työharjoittelua ja projekti- ja opinnäytetyömahdollisuuksia ammatillisessa oppilaitoksessa.
Parityöskentely nuorisotyötä tekevän kanssa tutuksi opettajalle.
Opiskelijakuntatoiminta on muodoltaan lakisääteistä toimintaa. Näin edistetään opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia ja osallisuutta. Toiminta edistää yhteisöllisyyttä, millä on suoraan vaikutusta opiskelijoiden opiskeluviihtyvyyteen ja sitoutumiseen opintoihin ja edelleen läpäisyn tehostamiseen.
Ammattiopistotasoisesti Omniassa toimii koordinaattori, jolla on vastuualueenaan koko opiskelijatoiminta. Kaikissa toimipisteissä toimivat yhdyshenkilöt, jotka organisoivat opiskelijatoimintaa. Opiskelijatoiminta ei toteudu toivotulla tavalla ilman yhdyshenkilöiden tukea.
Aktiivipolku aktivoi opiskelijaa oppilaitoksessa, perehdyttämällä opiskelijaa ja mahdollistamalla osallistumisen oppilaitoksen kehittämiseen. Aktiivipolkumalli on opetussuunnitelman yhteisen osan liite. Sisältää opiskelijahallitustoiminnan, tutor-toiminnan,ryhmänedustajuuden, kehittämisen osallistumisen, ammattiosaajan työkykypassin,työpaikkaohjaajaksi valmentautumisen, yhdistystoiminnan. Opetussuunnitelma on suunnattu opettajien työkaluksi, opinto-oppaassa on esitelty polku opiskelijoille.
Hankkeen tavoitteena on opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen opinnoissa, opiskelijoiden osallistuminen ja osallistaminen. Hankkeen tehtävänä on luoda yhtenäiset mahdollisuudet eri koulutusalojen ja eri toimipisteiden opiskelijoille osallistua ammattiopiston opintojen kehittämistyöhön, oppimisympäristöjen kehittämiseen ja yhteisöllisyyden edistämiseen.
Koulutus sisältää kolme sisällöllisesti erilaista teemaosuutta. Ensimmäisen osan teemana on tutustuminen omaan koulutusryhmään. Toisen osuuden teemoina ovat ryhmään kuuluminen ja kiusaaminen sekä niihin vaikuttaminen. Kolmannen osuuden teemoina ovat tutorin rooli, oman oppilaitoksen tutortoiminnan tavoitteiden pohtiminen ja toiminnan suunnitteleminen. Koulutuksessa hyödynnetään toiminnallisia menetelmiä, keskustelua pienryhmissä sekä digitarinoita. Lue lisää tutoroppaasta. Koulutusmateriaalissa on vinkkejä tutoropiskelijoiden kanssa käytettäväksi turvallisuusteemaa läpikäydessä.
Hankkeen tavoitteena on ollut, että oppilaitoksen henkilöstö ymmärtäisi turvallisen ryhmän merkityksen sekä sen että siihen tulisi panostaa pitkin lukuvuotta ja osaavat näin tukea turvallisen ryhmän rakentumista osana työtään. Lisäksi myös opiskelijoiden tulee ymmärtää oman osansa ryhmän turvallisuuden muodostumisessa ja pystyä vaikuttamaan oppilaitoksessa tapahtuvaan, yhteisöllisyyttä edistävään toimintaan. Hankkeen tuloksena on syntynyt koulutusmalleja niin opetushenkilöstölle kuin tutortoiminnasta vastaaville aikuisille sekä erilaisia materiaaleja näitä tukemaan.