Liikettä opetukseen -materiaaliin on koottu eri tahojen kehittämiä ideoita, joilla voi tehdä nuorten aikuisten oppimistilanteesta aktiivisen ja uudella tavalla motivoivan yhdistämällä liikettä opetussisältöihin (esimerkiksi ammattioppilaitosten yhteisiin tutkinnonosiin).
Hae avainsanalla: liikunta
Liikettä opetukseen -materiaaliin on koottu eri tahojen kehittämiä ideoita, joilla voi tehdä nuorten aikuisten oppimistilanteesta aktiivisen ja uudella tavalla motivoivan yhdistämällä liikettä opetussisältöihin (esimerkiksi ammattioppilaitosten yhteisiin tutkinnonosiin).
Liikettä opetukseen -materiaaliin on koottu eri tahojen kehittämiä ideoita, joilla voi tehdä nuorten aikuisten oppimistilanteesta aktiivisen ja uudella tavalla motivoivan yhdistämällä liikettä opetussisältöihin (esimerkiksi ammattioppilaitosten yhteisiin tutkinnonosiin).
Liikettä opetukseen -materiaaliin on koottu eri tahojen kehittämiä ideoita, joilla voi tehdä nuorten aikuisten oppimistilanteesta aktiivisen ja uudella tavalla motivoivan yhdistämällä liikettä opetussisältöihin (esimerkiksi ammattioppilaitosten yhteisiin tutkinnonosiin).
CONNEXT - for inclusion on kansainvälinen ESR-hanke (2018-2021), jonka tavoitteena on tukea maahanmuuttajanuoria löytämään koulutuspolkunsa ja sitoutumaan valitsemalleen alalle. Suomessa keskitytään nuoriin maahanmuuttataustaisiin miehiin heidän siirtyessään peruskoulusta toisen asteen opintoihin. Samalla kehitetään perheiden kanssa tehtävää yhteistyötä. Muita hankemaita ovat Belgia ja Ruotsi.
Päämäärä:
Lisätä osallistujien tietoisuutta liikkumisensa määrästä ja kannustaa liikkumaan enemmän.
Toteuttaminen:
1. Osallistujia pyydetään miettimään omaa suhdettaan liikuntaan: paljonko viikon varrella heidän tulee tavallisesti liikuttua ja millä tavoin. Järjestetyn liikunnan lisäksi kannattaa miettiä myös hyötyliikuntaa.
Syksyllä 2017 toteutettiin Stadin Ammattioppilaitoksessa vapaaehtoinen liikuntakurssi, josta vastasivat Fimun vastuuohjaaja ja liikunnanopettaja Harri Heiskanen. Opintojakso koostui neljästä tapaamisesta, yhteensä 12 h. Opiskelijat saivat vaikuttaa kurssin sisältöön. Lajeiksi he valitsivat seuraavat: lenkkeily, kuntosali, itsepuolustus, kuntonyrkkeily, kiipeily (Tapanilan Erän kiipeilyhalli), sekä trampoliinihypyt (Rush-trampoliinipuisto).
Kurssille osallistuneet olivat pääsääntöisesti maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita.
Opetuspisteeseen tuodaan yllätyksenä kulttuurinen välipala ja mahdollisuus uuden oppimiseen ja liikkumiseen.
Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto FIMU ry:n koordinoimassa osahankkeessa keskitytään nuorten eriarvoistumisen ehkäisyyn sekä nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin parantamiseen. Tavoitteen saavuttamiseen haetaan ratkaisua lisäämällä oppilaitosten ja järjestöjen välistä yhteistyötä liikunnan toimialueella.
Osana seuratoiminnan opinnollistamista monikulttuuriset opiskelijat jalkautuvat liigaseurojen kotipeleihin toteuttamaan asiakaspalvelutehtäviä. He kehittävät ammatillistä identiteettiään ja kokevat yhteenkuuluvuuden tunnetta niin projektiin osallistuvien kuin matsissa käyvien fanien kanssa.
Liigaseurat järjestävät myös laadukasta lajivalmennusta maanantai-aamuisin klo 8.30. Valmennuksessa käyvistä maahanmuuttajataustaisia on merkittävä osa.
Mikkelissä on järjestetty muutaman oppilaitoksen (alueen toisen asteen oppilaitosten sekä ammattikorkeakoulun) kesken KV-futisturnaus, joka on osoittautunut todella suosituksi nuorten keskuudessa. Jalkapallon todettiin olevan se yhteinen ”kieli” kaikille. Vuoden 2016 tapahtuma toteutettiin osana Unelmien liikuntapäivää.
Jalkapalloturnauksen oheen on toteutettu myös muuta toimintaa, kuten esimerkiksi vuoden 2016 tapahtuman yhteydessä Etelä-Savon Liikunnan järjestämä oheistoimintarata, jossa pääsi testaamaan helposti & nopeasti nopeutta, tarkkuutta ja ketteryyttä.
Vuoden 2016 Hyvinvointivirtaa-teemaviikolla mitattiin amispoweria amisradalla. Oman oppilaitoksen toiminnallisen amisradan voi rakentaa niin sisälle kuin ulos. Rata voi käsittää osuuksia missä hiki virtaa tai missä nokkeluus palkitaan. Kannattaa hyödyntää myös oppilaitoksen opiskelualoja, mistä varmasti saa keksittyä monipuolisia tehtäviä sekä samalla saadaan tutuksi oman oppilaitoksen eri alat.
Oppilaitoksen oman amisradan ideointi ja toteutus:
Kesällä 2016 maailman valtasi POKEMON.GO –peli. Vaasan ammattiopiston SAKUstars –kilpailun yhteydessä vuonna 2014 piilotettiin leikkimielisesti SAKU –hahmojen kuvia oppilaitoksen tiloihin. Nyt paria vuotta myöhemmin muistin SAKUjen piilotusleikin sekä Siiliskaban ja yhdistin ne maailmanlaajuiseen hittituotteeseen, siten ryhdyimme ideoimaan SAKUmon. GO:ta assistentin kanssa.
Ammattiopisto Omniassa järjestettiin 28.4.2016 katusählyturnaus paikallisena SAKU-tapahtumana osana Ammattiosaajan liikuntavuotta. Tapahtuman järjestämiseen osallistui opiskelijoita monelta tutkintoalalta ja yhteensä tapahtumaan osallistui 133 opiskelijaa, joista liikkumassa oli 86 opiskelijaa. Katusählyturnaus järjestettiin Leppävaaran urheilukentällä ja se oli tarkoitettu kaikille Omnian opiskelijoille.
Tavastian Turengin toimipisteessä, jossa on logistiikka-ala, rakennettiin tila opiskelijoiden liikkumiselle. Lisäksi toimipisteeseen hankittiin jumppapalloja, leuanvetotankoja, kaksi pingispöytää sekä muita tarvikkeita. Opiskelijat ovat olleet alusta asti suunnittelemassa ja ideoimassa tilaa sekä sitä, mitä tarvikkeita toimipisteisiin tarvitaan. Eri alojen opiskelijat ovat osallistuneet tilan toteuttamiseen, esimerkiksi sähköalan opiskelijat ovat käyneet tekemässä sähkötöitä.
Liikkuva Amis -hankkeen aikana rakennettiin ammattiopisto Tavastian rakennusalan työsaliin opiskelijoille erillinen tila, josta löytyy opiskelijoille taukojen ajaksi liikunnallistavia toimintoja. Tilasta löytyy esimerkiksi pingispöytä ja leuanvetotanko.
SAKUsports on harrasteliikuntatapahtuma, jossa pääosa on liikkumisella ja yhdessä tekemisellä 24 tunnin ajan. Tapahtuma antaa osallistujille mahdollisuuden tutustua uusiin lajeihin ja höntsätä tutuissakin lajeissa rennossa porukassa. Tutoreille tapahtuma antaa vinkkejä oman oppilaitoksen harrastetoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Not Only Fair Play on Erasmus + sport -ohjelman rahoittama kaksivuotinen hanke, jonka tavoitteena on kehittää menetelmiä liikunnan ja urheilun hyödyntämiseen oppilaitoksissa osallisuuden ja tasa-arvoisten osallistumismahdollisuuksien edistämiseksi.
Paikallisessa liikuntatapahtumassa pääosa on liikkumisella ja yhdessä tekemisellä. Paikallisen tapahtuman voi suunnitella vaikkapa oppilaitoksen liikuntapäiväksi osana syksyn ryhmäyttämistä tai vaikkapa kevään ensimmäisille aurinkoisille päiville. Tapahtuman ei myöskään tarvitse kestää koko päivää, puolen päivän liikkuminen lisää jo liikettä oppilaitoksen arkeen. Lajivalikoiman rakentamisessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lajien houkuttelevuuteen. Tapahtuma antaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua uusiin lajeihin ja höntsätä tutuissakin lajeissa rennossa porukassa.
Ammattiosaajan liikuntavuosi on kokonaisuus, jolla halutaan saada opiskelijat eri lajien avulla liikkeelle läpi lukuvuoden. Lajeihin osallistutaan omalla paikkakunnalla. Liikuntavuoden lajien ohjeet ja toteutus on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman helpoiksi, jotta lajien toteuttaminen liikuntatunneilla, asuntola- ja harrastustoiminnassa olisi vaivatonta. Tavoitteena on, että entistä useamman opiskelijan lukuvuoteen saadaan mahtumaan osallistumisia ja sytykkeitä liikuntaan.
Combo – tutkimus- ja kehittämishankkeessa kehitetään uusia toimintatapoja, valmiuksia ja menetelmiä, jotka tukevat nuorten osallisuutta ja hyvinvointia sekä työelämään kiinnittymistä. Hanke tuottaa myös tietoa hanketoimenpiteiden vaikuttavuudesta nuorten osallisuuteen, hyvinvointiin ja työelämävalmiuksiin. Hankkeessa luodaan uudenlaista yhteistyötä kulttuuri-, kirjasto-, liikunta- ja nuorisoalan toimijoiden, oppilaitosten sekä järjestötoimijoiden välille, mikä vahvistaa nuorten kiinnittymistä opinto- ja työelämäpoluille.
Hankkeen tavoitteena on
Opiskelukyky - Opiskelijan oikeus projektissa yhtenä osa-alueena on ollut tuoda liikunnnanopetus mahdollisimman lähelle opiskelijoita ja osaltaan madaltaa kynnystä liikunnan aloittamiseen. Tarkoituksena on ollut tuoda liikunta osaksi opiskelijoiden arkea ja integroida se osittain osaksi ammattiopintoja. Tämän vuoksi jokaisen aloittavan ryhmän kanssa meillä Porvoon Amistolla on pidetty niin sanottua työsaliliikuntaa, eli liikunta on viety sinne missä opiskelijat sitä oikeasti tarvitsevat.
Materiaali sisältää tutkintouudistuksen mukaiset toteutussuunnitelmat SAKU-toiminnasta koulutuksen järjestäjien avuksi. Toteutussuunnitelmien tarkoituksena on tuoda esille SAKU-toiminnan opinnollistamisen mahdollisuuksia ammatillisissa oppilaitoksissa.
Kunnossa työelämään -toiminnalla innostetaan ja opastetaan opiskelijaa liikkumiseen, ravitsemukseen ja lepoon liittyvissä terveystottumuksissa henkilökohtaisen hyvinvointiohjauksen avulla. Ohjaukseen kuuluu kolmesta viiteen käyntiä liikuntaneuvojalla. Liikuntaneuvojan ohjauksessa keskitytään liikkumis- ja ruokailutottumusten selvittämiseen ja sitä kautta mielekkäiden harrastusten ja liikuntatapojen löytämiseen sekä esimerkiksi säännöllisen päivä- ja ruokailurytmin rakentamiseen.
Tykypassi on viety talousarvioon määrälliseksi tavoitteeksi kaikissa kuntayhtymän yksiköissä ja johdon tasolta on sitouduttu mahdollistamaan kaikkien opiskelijoiden osallistua tykypassin suorittamiseen. Edellisellä opetussuunnitelma kierroksella syksyn koulutuspäivässä opetushenkilöstö ryhmissä pohti, millaiset sisällöt ammatillisissa tutkinnon osissa, ammattitaitoa täydentävissä tutkinnon osissa sekä vapaasti valittavissa tutkinnon osissa pitävät sisällään tykypassin osa-alueita. Nämä kohdat merkittiin tutkintokohtaisiin opetussuunnitelmiin alpo-merkillä.
Liikuntatutor on oppilaitoksissa vaikuttava opiskelija, joka on mukana liikunta- ja hyvinvointipäivien järjestämisessä, sekä muissa tarpeellisiksi katsottavissa tapahtumissa. Ennen varsinaista toimintaa liikuntatutoreille järjestetään liikuntatutorkoulutus, jossa opiskelijoille pidetään tapahtumanjärjestämis- ja ohjaajakoulutus. Tapahtumanjärjestämiskoulutuksessa käydään läpi niitä asioita, mitä tapahtumanjärjestäminen vaatii yleisellä tasolla sekä omassa oppilaitoksessa.