Sataedussa on kehitetty väline HOPS-keskusteluihin ryhmänohjaajalle. Mallin idea on antaa ryhmänohjaajalle ja opiskelijalle työkalut työkyvystä/opiskelukyvystä keskustelemiseen.
Mallissa ryhmänohjaaja käy ensimmäiseksi ryhmänohjaajantunnilla ryhmänsä kanssa HOPS-keskusteluihin valmistavan keskustelun ja antaa liitteenä olevan tehtävän opiskelijoille. Opiskelijan pitää tehdä tehtävä ennen HOPS-keskustelua.
Tehtävässä opiskelija vastaa kahteen kysymykseen:
- Pohdi omaa elämääsi eri työkykytalon kerrosten mukaan ja mieti, mitkä asiat ovat elämässäsi hyvin ja miksi?
- Missä asioissa on omalla kohdallasi parantamisen varaa ja mitä voisit sen eteen itse tehdä?
Lisäksi opiskelija tekee Työterveyslaitoksen sivuilla työn imu -testin. Testi on tarkoitettu opiskelijan oman pohdinnan tueksi, eikä vastausta tarvitse lähettää ryhmänohjaajalle. Se kuitenkin antaa opiskelijalle jotain kuvaa hänen omasta asenteestaan ja innokkuudestaan työtä ja opiskelua kohtaan.
Kun opiskelija on tehnyt ennakkotehtävän, hän tulee henkilökohtaiseen HOPS-keskusteluun.
Ennakkotehtävä orientoi opiskelijaa arvioimaan omaa toimintakykyään sekä keskustelemaan HOPS-keskustelussa opiskelu- ja työkyvystä. Ensimmäisenä vuonna painopiste on opiskelukyvyssä ja toisena ja kolmantena vuonna työkyvyssä (kun työelämä ja oikea työnteko painottuu voimakkaammin).
Ennakkotehtävää ja HOPS-keskustelua voi käyttää johdantona työkykypassiin ja sen suorittamiseen. Se antaa myös hyvän pohjan oman liikunta- ja hyvinvointisuunnitelman tekemiseen.