ERNOD - erityisnuoret ja digiajan osallisuus -hankkeessa kokeiltiin suomalaisessa toimintaympräistössä Tanskassa jo vuosikymmenien ajan kehitettyä läksytukea, joka on Tanskassa kasvanut valtakunnalliseksi malliksi.
Hae avainsanalla: motivaatio
Vertaisvalmennus on toimintatapa, jossa hiljattain samassa tilanteessa olleet opiskelijat tukevat toisiaan opiskelujen menestyksekkäässä läpiviemisessä (esim. toisen vuoden opiskelijat uusien opiskelijoiden tukena). He eivät neuvo valmennettaviaan, vaan kysyvät hyviä kysymyksiä, kertovat kokemuksiaan ja tukevat valmennettaviaan löytämään itselle parhaita ratkaisuja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Vertaisvalmentajien tehtävään koulutetaan sekä opiskelijoita että opettajia.
Sataedussa on kehitetty väline HOPS-keskusteluihin ryhmänohjaajalle. Mallin idea on antaa ryhmänohjaajalle ja opiskelijalle työkalut työkyvystä/opiskelukyvystä keskustelemiseen.
Mallissa ryhmänohjaaja käy ensimmäiseksi ryhmänohjaajantunnilla ryhmänsä kanssa HOPS-keskusteluihin valmistavan keskustelun ja antaa liitteenä olevan tehtävän opiskelijoille. Opiskelijan pitää tehdä tehtävä ennen HOPS-keskustelua.
Tehtävässä opiskelija vastaa kahteen kysymykseen:
Kurssi on suunnattu opiskelijoille, joilla on oppimisvaikeuksia, alentunut opiskelumotivaatio tai muita oppimisen haasteita, tai jos vaikuttaa siltä, että opinnot ovat pitkittymässä tai keskeytymässä.
Kurssi on opintojakson mittainen, opintoviikon laajuinen, se toteutetaan vapaavalintaisena kurssina.
Motivoivan haastattelun menetelmä on asiakaskeskeinen, nuoren omista tarpeista ja arvomaailmasta lähtevä ohjausmenetelmä, jonka tavoitteena on vahvistaa nuoren sisäistä motivaatiota ja halua muutokseen. Motivoiva toimintatapa perustuu asiakkaan ja työntekijän luottamukseen ja kumppanuuteen, jossa osapuolet tutkivat ja rakentavat uutta ymmärrystä, ratkaisevat ongelmia ja tarkastelevat ristiriitoja. Motivoivan toimintatavan perusajatus on, että nuori löytää muutokseen tarvittavat voimavarat itsestään ja on valmis, halukas ja kykenevä muuttumaan.
Hankkeen tavoitteena oli edistää erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden koulutuksen onnistumista, työllistymistä, elinikäistä oppimista ja työmarkkinoilla pysymistä kehittämällä toiminta- ja työkyvyn arvioinnin ja ohjauksen käytäntöjä sekä vahvistamalla opiskelijoiden osallisuutta oman toiminta- ja työkykynsä määrittelyssä, arvioinnissa ja kehittämisessä. Hankkeen tuloksena syntyi opiskelijan toiminta- ja työkyvyn yksilö- ja ryhmävalmennusohjelma (MunReitti-valmennusohjelma), jota toteutetaan osana opiskelijan Henkilökohtaista opiskelujen järjestämistä koskevaa suunnitelmaa (HOJKS).
Vinkkikirjan tarkoitus on selvittää lyhyesti motivaatiota heikentäviä tekijöitä, valaista motivaation rakentumista tukevia osatekijöitä ja jakaa opetus- ja opiskelijahuoltohenkilöstön käytännössä testaamia, hyviksi havaitsemia toimivia tapoja motivaation ylläpitoon ja negatiivisen keskeyttämisen ehkäisemiseen. Sähköinen opas opettajille motivaation tukemiseen. Sisältää opiskelijoiden tukemisen motivaatiopsykologiset perusteet ja erilaisia motivoimistapoja, jotka vastaavat motivaatiopsykologian periaatteita.
Kirjassa käsitellään opiskelijan motivaatiota kouluympäristössä. Kirjoittajat ovat toisen asteen, psykologian ja kasvatustieteen ammattilaisia ja asiantuntijoita. Kirja tarjoaa käytännönläheistä ja hyödyllistä tietoa kaikille toisen asteen opiskelijoiden kanssa työskenteleville.
Perustuu itseohjautuvuuden ja negatiivisen kehän (Heikko minäkuva oppijana/itsetunto -> epäonnistumisen ennakointi->matalat tavoitteet->vähäinen yritys/tehtävän välttely->epäonnistuminen johtuu itsestä) teorioiden soveltamiseen käytännössä, eli opiskelijoiden tukemiseen. Kuvataan sekä yleisellä perusperiaatteiden tasolla että käytännön tasolla.
Tarkoituksena on kehittää ja järjestää ennalta ehkäisevää, tehostettua tukea opiskelun alusta alkaen, jotta opiskelijoiden ammattiin valmistuminen turvataan. Kursseilla toimii opettajan tukena apuohjaajia.
Hankkeen tavoitteena oli tunnistaa opiskelijoiden oppimista ja opiskelua haittaavia ongelmia ja tunnistaa keskeyttämisvaarassa olevia opiskelijoita, arvioida ja kuvata tarkemmin heikon opiskelumotivaation tunnusmerkkejä ja seurauksia, opintoihin sitoutumattomuutta, opiskeluvaikeuksia sekä niihin liittyviä kerrannaisvaikutuksia. Tarkoituksena oli kehittää ja järjestää ennalta ehkäisevää, intensiivistä tukea heti opiskelun alkuun, jotta opiskelijoiden ammattiin valmistuminen turvataan. Hankkeen tuloksena luotiin motivaatiomittaristo, joka ennakoi opiskelijoiden opintomenestystä.