Kohderyhmät: Peruskoulua ja toisen asteen koulua käyvät romaninuoret sekä heidän vanhemmat.
Yleinen tavoite: parantaa alueen romaninuorten koulutustasoa ja vähentää koulupudokkuutta tehokkaan tukitoiminnan kautta.
Toiminta-alueen kasvatus- ja koulutusalan viranomaiset sekä muut työhön liittyvät asianomaiset
1. Romaniohjaaja käy informoimassa eri kouluille romanioppilaan koulunkäynnin tukimallia ja tiedustelee työn tarvetta. Aluksi koulun rehtorit kartoittavat romanioppilaiden poissaolot ja kouluvaikeudet.
2. Pidetään oppilaan opettajien ja muun asianosaisen kouluhenkilöstön kanssa neuvottelupalaveri, jossa kartoitetaan oppilaan avun tarve ja koulunkäynnin lisätuki ja aikataulutus
3. Kartoituksen jälkeen tehdään toimintasuunnitelma
4. Pidetään yhteispalaveri, johon osallistuu oppilas, huoltaja, opettajat, rehtori ym. tarvittava henkilöstö. Käydään läpi oppilaan nykytilanne, koulunkäynnin toimintasuunnitelma ja aikataulutus
5. Työn aloittaminen
6. Asiantuntijatyö juurrutetaan osaksi kuntien palvelutarjontaan ja paikallista romanityötä
Koko prosessin ajan romaniohjaaja informoi työhön osallisia henkilöitä aikatauluista ja tulevasta toiminnasta (esim. yksilöohjausajat ja nuorten kerhonsuunnitelma, jos sellaista pidetään). Kun romaniohjaaja tekee töitä oletettavasti myös oman lähiyhteisönsä kanssa, on hyvä kiinnittää erityistä huomiota myös ohjaajan työssä jaksamiseen ja siinä tukemiseen.