Hankkeen kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset nuoret, jotka tarvitsevat kohdennettua ohjauksellista tukea perusopetuksesta toiselle asteelle siirtymiseen.
Tervareitti-hankkeen tavoitteena on kehittää osallistava toimintamalli yläkouluikäisten ohjaukseen perusopetuksen siirtymävaiheessa. Hankkeessa toimitaan tiiviissä yhteistyössä nuorten, huoltajien, lähityöntekijöiden, asiantuntijoiden ja muiden tahojen kanssa.
Tervareitin toimintamalliin kuuluu nuoren toimintakyvyn arviointi hankkeessa kehitetyn verkkopohjaisen työkalun avulla. Toimintakykyarvion tekemisen tarkoitus on tukea oppimista ja koulunkäyntiä. Moniammatillisesti koottu arviointitieto tuo näkyväksi oppilaan toimintakyvyn vahvuudet ja tuen tarpeet, joilla on vaikutusta koulunkäyntiin ja oman opintopolun suunniteluun. Yhteinen keskustelu laajentaa tuntemusta oppilaan toimintakyvystä ja tuo keskusteluun opiskelujen suunnittelussa huomioitavat merkitykselliset asiat. Oppilaantoimintakyvyn kuvaus antaa tärkeää tietoa pedagogiseen tuen järjestämiseen myös toiselle asteelle.
Tervareittiin osallistuu ensimmäisen vuoden aikana kahdeksan yhdeksäsluokkalaista nuorta. Toisen vuoden pilotissa mukana on kaksitoista nuorta. Nuorten kanssa toteutetaan neljä toiminnallista lähijaksoa, joiden aikana nuoret pääsevät pohtimaan tulevaisuuttaan vertaisryhmässä.
Lähijaksoilla tarkastellaan omia kiinnostuksen kohteita ja vahvuuksia, tutustutaan uusiin ihmisiin, syvennytään vertaisryhmässä ammatillisiin ja tulevaisuuden tavoitteisiin, eri koulutusaloihin ja kiinnostaviin ammatteihin. Huomion kohteena on nuorten omat tulevaisuuden näkymät ja omaa elämää tukevat asiat. Lähijaksojen ja yksilöohjauksen kautta nuorten osallisuuden kokemusta vahvistetaan.
Tervareitti-hanke: Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Tervaväylä
Anna-Kaisa Puusaari
projektipäällikkö
anna-kaisa.puusaari@valteri.fi
050 525 4436
Veli-Pekka Nitovuori
Projektityöntekijä
Hankkeeseen liitetyt hyvät käytännöt
Hankkeeseen liitetyt mallit
Ei näytettävää sisältöä.