Nuorten keskinäisen vertaistukitoiminnan tavoitteena on tukea nuorten toimijuutta ja osallisuutta sekä auttaa tunnistamaan voimavaroja ja potentiaalia osana yhteisöä. Vertaistukitoiminta tukee nuorten ammatillisen identiteetin etsimistä sekä työelämään liittyvää toimijuutta ja osallisuutta. Vertaistukivalmennus antaa valmiudet toimia vertaistukijana toiselle nuorelle ja voi myös syventää tutortoiminnan osaamista. Kohderyhmänä ovat 16-25 -vuotiaat nuoret.
Vertaistukivalmennuksessa on neljä osiota; mitä vertaistuki on, millaisia tavoitteita vertaistuelle asetetaan, vuorovaikutus ja jännittäminen sekä vertaistuki ryhmäohjauksessa. Osiot käydään läpi mieluiten ohjatusti, mutta myös itsenäinen opiskelu on mahdollista. Parhaiten valmennus palvelee ryhmämuotoisena, jolloin osallistujat saavat vertaistukea myös toisiltaan.
Tehtävien avulla työstetään keinoja ja tapoja antaa vertaistukea. Osallistujille ohjataan aktiivisen kuuntelun, dialogisen vuorovaikutuksen sekä voimavarakeskeisen viestinnän periaatteita. Osallistujien kanssa keskustellaan omien kokemusten merkityksestä vertaistuessa sekä tukemisen rajoista.
Vertaistukivalmennus on pilotoitu verkkovalmennuksena Howspace-alustalla. Howspace-alusta on sisältänyt vuorovaikutusta tukevia äänestyksiä, chat-keskusteluja ja reflektointitehtäviä. Lisäksi alustalla on tutustuttu ohjausmenetelmiin (mm. Sitran Erätauko-menetelmät), toteutettu videotapaamisia ja keskusteltu teemoista ulkopuolisten asiantuntijoiden alustusten pohjalta. Mallista koottava materiaali on kuitenkin jatkossa käytössä myös lähiohjauksessa sekä muissa verkko-ohjauksen kanavissa, joten valmennuksen menetemällinen sisältö sovelletaan materiaaleihin sen mukaisesti. Materiaali on tällä hetkellä työn alla, ja valmistuu kesän 2022 aikana.
1) Mallin käyttöönotto vaatii ohjaajan ohjaamaan valmennusta. Ohjaajalla on hyvä olla kokemusta ja ymmärrystä vertaistuesta sekä ryhmäohjauksesta. Ohjauksen voi toteuttaa etä- tai lähimuotoisena, riippuen käytettävissä olevista viestintäkeinoista.
2) Vertaistukitoiminnan valmennus on pilotoitu verkkovalmennuksena Howspace-alustalla, mutta koneet ja laitteet eivät ole välttämättömiä.
3) Alunperin valmennus on koottu Howspaceen, mutta valmennuksesta kootaan materiaali, jota voi hyödyntää myös lähiohjauksessa tai esimerkiksi Teamsin välityksellä.
4) Taloudelliset resurssit liittyvät ohjaajan mahdolliseen työajankäyttöön sekä suunnitellessa että ohjatessa toimintaa. Vertaistukivalmennusta voidaan kuitenkin käyttää myös vapaaehtoistyössä ja muissa yhteisöissä.
5) Valmennus on suunniteltu suoritettavaksi 8h aikana eli 4x2h. Ohjaajan suunnitteluaikaa on hyvä varata riittävästi, jotta sisällöt ovat hänelle selkeät, ja osallistujien valmiudet on huomioitu. Suunnitteluaika: kokonaisuuden hahmottaminen 1-1,5 h ja valmistautuminen jokaiseen osioon noin 1 h/osio. Ohjaajan oma tietämys vertaistuesta, sisällöstä ja vastaavanalaisesta ohjauksesta vaikuttavat ajankäyttöön.
1) Mallilla kehitetään nuorten keskinäistä vertaistukea ja lisätään valmiuksia sen tarjoamiseen. Malli edistää vertaistuen hyödyntämistä oppilaitoksissa ja nuorisotoiminnassa. Oppilaitosten vertaistuki painottuu vahvasti tutortoimintaan, mutta vertaistukivalmennus syventää kohtaamisen taitoja sekä ryhmä- että yksilömuotoisessa vuorovaikutuksessa. Vertaistuellinen kokemusten jakaminen vahvistaa yhteisöllisyyttä, hyväksytyksitulemisen tunnetta sekä ennaltaehkäisee yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Malli on hyödynnettävissä myös vapaa-ajan toiminnassa.
2) Mallin tuloksia mitataan tällä hetkellä valmennukseen osallistuneiden ja sitä kautta vertaistukea saaneiden kokemustiedolla. Pidempiaikainen mittaaminen vaatii vielä kehittämistä ja laajempaa osallistujamäärää valmennukseen.
Työväen Sivistysliitto TSL ry / Löydä polkusi, hankepäällikkö Niina Sahlberg: niina.m.sahlberg@tsl.fi