Vertaistukivalmennuksessa on neljä osiota; mitä vertaistuki on, millaisia tavoitteita vertaistuelle asetetaan, vuorovaikutus ja jännittäminen sekä vertaistuki ryhmäohjauksessa. Osiot käydään läpi mieluiten ohjatusti, mutta myös itsenäinen opiskelu on mahdollista. Parhaiten valmennus palvelee ryhmämuotoisena, jolloin osallistujat saavat vertaistukea myös toisiltaan.
Hae avainsanalla: vertaistuki
Vertaistukitoiminnassa hyödynnetään valmistuneiden tai aiemmin ryhmätoteutukseen osallistuneiden opiskelijoiden kokemuksia. Tavoitteena on vertaistuen keinoin rohkaista opiskelijoita saattamaan opintonsa päätökseen ja pohtimaan omaa tulevaisuuttaan ja jatkopolkujaan. Tarveperusteisissa ryhmäkohdennuksissa hyödynnetään opiskelijoiden vertaisuutta.
Kohderyhmä:
• Keskeytysuhassa olevat
• Keskeytyksellä olevat
Seurannan mittarit:
•Läsnäolon seuranta
•Valmistuminen/osatutkinnon suorittaminen
•Ohjautuminen jatko-opintoihin/työhön
Opintoihinsa keskeytykseltä palaavista opiskelijoista muodostetaan opinnollistettu vertaisryhmä, jonka tavoitteena on tukea ryhmän jäsenten opintojen edistämistä ja/tai loppuun saattamista. Ryhmän jäsenille on tarjolla myös intensiivistä ja tarpeenmukaista yksilöllistä tukea. Ryhmän jäsenille tehdään päivitetty henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Sen merkitys on tärkeä yksilöllisen etenemisen ja tavoitteiden asettamisen sekä saavuttamisen kannalta.
Maahanmuuttajien mentorointi toisella asteella -hanke kehittää maahanmuuttajien integroitumista koulutuksen avulla. Tämä toteutetaan kouluttamalla toisen asteen opiskelijoista mentoreita maahanmuuttajille. Samalla edistetään kantaväestön monikulttuurisuustiedon ja -taitojen karttumista ja kahdensuuntaista integraatiota, jossa molemmilla osapuolilla tulee olla tarvittavat valmiudet onnistuneen lopputuloksen saamiseksi.
Työterveyslaitos on julkaissut uuden oppaan videovälitteisen ryhmäohjauksen tueksi. Oppaassa on ohjeita ohjauksen suunnittelijoille ja toteuttajille. Etävastaanotto on jo monelle hyväksi koettu tapa tavata asiakkaita tai opiskelijoita, etenkin harvaan asutuilla alueilla. Esimerkiksi oppilaitoksille se avaa uuden mahdollisuuden erityisesti haja-asutusalueille suunnattujen palvelujen kehittämiseen. Videovälitteinen ryhmäohjaus on toimiva menetelmä myös opiskelijoiden vertaistukea ja jaksamista tukemaan.