Tavoitteena on, että useassa toimipisteessä työskentelevillä Valma-opettajilla on hyvin rakennettu, yhteinen materiaalipankki, jota on helppo päivittää. Tavoitteena on jakaa materiaalia ja vähentää yksittäisten opettajien työmäärää. Tavoitteena on myös, että suuren oppilaitoksen sisällä Valma-opetus pysyy tasalaatuisena ja tieto on tasapuolisesti kaikkien saatavilla.
Valman eri osioihin sopivaa opetusmateriaalia. Ohjausmateriaalia Valma-opintojen eri vaiheisiin: koulutuksen aloitus, HOKSin laatiminen, työssäoppimiseen valmentautuminen ja palaute, ammatinvalinta. OMA-opettajan muistilistat koulutuksen aloitukseen ja lopetukseen sekä esimerkiksi ammatillisten tutkinnonosien tunnustamiseen. E-perusteet ja oppilaitoksen oma toteutussuunnitelma, tietoa ryhmistä, verkoston yhteystiedot, palaverien asialistat, esitteet ja mainokset. Materiaali kootaan yhteiseen Teams-tiimiin, jonne luodaan kansiot aihepiireittäin.
Materiaalipankin runkoa ja sisältöä esitellään säännöllisin väliajoin koulutusalan palavereissa ja muille läheisesti Valman kanssa tekemisissä oleville tahoille, kuten hakupalvelut tai opinto-ohjaajat. Opettajia ja ohjaajia kannustetaan tallentamaan ja päivittämään hyväksi koettua materiaalia yhteiseen tiimiin. Pääsy tiimiin on Valma-opettajilla, -ohjaajilla, -opinto-ohjaajilla, -opintosihteereillä, -koulutuspäälliköillä ja hakupalveluilla.
Yhteisen Teams-tiimin muodostaminen on osa alakohtaista kehittämistä ja ammatillista kehittymistä, jotka kuuluvat opettajan vuosityöaikaan.
Fyysisesti kaukana toisistaan olevilla opettajilla ja ohjaajilla on tasavertainen pääsy materiaaleihin ja ajankohtaisiin ohjeisiin. Tiedonsiirto paranee ja yhteiset materiaalit vähentävät päällekkäistä työtä esim. opetuksen valmistelussa.
Tredu, Tuula Savikko, Kaisa Viitasalo
etunimi.sukunimi@tampere.fi