- käydään pitämässä Valma-infoja ja informoidaan laajempaa kohderyhmää (mm. kotoutumiskoulutukset, perusopetus, sosiaalityö, vastaanottokeskus, TE-toimisto, yhdistykset ja työpajat)
- Valmaan hakeutuvia pyydetään tuomaan kielitaitotodistus Valman testiin (esim. Testipisteen lopputestin palautelomake).
Hae avainsanalla: valma
Vertaisuutta vahvistetaan keskustelujen ja erilaisten ryhmätyötehtävien ja ryhmätyötaitoja kartoittavien kyselyiden avulla.
- Esitteiden ja PP-esitysten laatiminen Valma-koulutuksesta eri kohderyhmät ja toimijat huomioiden: perusopetuksen opettajat ja opinto-ohjaajat, ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajat ja hakutoimisto, maahanmuuttajakoulutus ja TE-toimisto
- Esitteiden ja ajankohtaisen tiedon levittäminen ja päivittäminen oppilaitoksen henkilökunnalle ja alueen toimijoille säännöllisin väliajoin, erityisesti lukukauden vaihtuessa sekä ennen yhteishakua tai muita hakuaikoja
Valma-pajassa järjestetään lyhytkursseja tiettyjen teemojen ympärillä. Esimerkiksi eri korttikoulutuksia varten harjoitellaan selkokielisellä materiaalilla maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden opettajan johdolla.
Pajatoiminta on joustavaa: pajassa voi perustaa kurssin minkä tahansa teeman ympärille tarpeiden mukaan. Esimerkiksi eri S2-tukea, kuten ”äänne-kurssi”, jossa opitaan kirjoittamaan ja kuulemaan äänteitä ja muodostamaan niistä sanoja tai ”tekniikkapaja” käytännön kautta mieluiten opiskeleville.
Digiopinnot osana kaikkia Valman osa-alueita. Aiempaa runsaammin oppitunteja ATK-luokassa tai läppäreiden kanssa. Digiopinnot sisältävät tietokoneen peruskäyttöä, kirjoittamista ja Wordin käyttöä, sähköpostin käyttöä, Power Pointin käyttöä sekä Moodle-alustan ja Teamsin käyttöä osana muuta oppimista. Valmiuksia etäopiskelemiseen.
- S2-opetus 4h viikossa, yhtenä päivänä viikossa. Paja- opetusta tarjotaan päivän viikossa koko koulutuksen ajan maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.
- S2-tuki ammattiaineiden tehtävien suorittamisessa
- tuki näyttöjen suorittamisessa; näyttösuunnitelmien kirjoittamisessa, näyttöön valmistumisessa sekä näyttöön liittyvien mahdollisten kysymyksien ymmärtämisessä ja arvioinnin ymmärtämisessä. Tukea annetaan S2-opetuksen lomassa yksilöohjauksena pajatyyppisessä opetuksessa. Tuen määrä vaihtelee opiskelijan tarpeen mukaan.
Yhteisten tutkintojen osa: Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen
- Kurssin nivominen osaksi Valman osiota Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen
- Opiskeleminen tapahtuu Valma-ryhmässä oman opettajan avustuksella joko ryhmänä tai yksilöllisesti. Toteutus joustavasti ympäri vuoden. YTO-opettajan laatima materiaalipaketti on kaikkien opiskeltavissa Teamsissa.
Alussa kartoitetaan opiskelijan matemaattisen osaamisen lähtötaso, minkä myötä voidaan suunnitella sisältö ja tukitoimen kesto.
Matematiikan perustaitojen opettaminen selkosuomeksi:
• Perusluvut
• Luvut ja niiden kirjoittaminen suomeksi
• Erilaiset luvut
o Positiivinen luku, negatiivinen luku, kokonaisluku, parillinen luku, pariton luku
• Peruslaskut
o Summa, erotus, tulo, osamäärä, sanalliset tehtävät, vertailumerkit
• Lukutyypit
o Kokonaisluku, desimaaliluku, murtoluku, sekaluku
• Laskujärjestys
Tietotekniikan perustaitojen opettaminen; tietokoneen peruslaitteet ja -toiminnot, oppilaitoksen erilaiset järjestelmät, sähköposti, resurssinhallinta, internet, tiedon haku, tekstinkäsittely, taulukkolaskenta ja esitysgrafiikka.
Tukitoimen kesto ja tarve riippuu opiskelijoiden taitotasosta lähtötilanteessa, mikä kartoitetaan esim. Hoksin yhteydessä ja ensimmäisten IT-tukituntien aikana.
Alkeisruotsia opiskellaan S2:n kanssa samana päivänä. Kerran viikossa on ”kielipäivä”, lisälähiopetuspäivä maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille monimuoto-opinnoissa. Alkeisruotsista liu’utaan opiskelemaan toista kotimaista, ruotsia. Alkeisruotsissa opiskellaan tervehdysfraasit, luvut, kellonajat, hinnat, viikonpäivät, kuukaudet, kysymyssanat, lausetyypit, verbit, adjektiivit, substantiivit ja alaan liittyvää perussanastoa. Opiskelija oppii kertomaan itsestään ja osallistuu vuoropuheluihin tutuista aiheista.
- Esitteiden ja PP-esitysten laatiminen Valma-koulutuksesta eri kohderyhmät ja toimijat huomioiden: perusopetuksen opettajat ja opinto-ohjaajat, ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajat ja hakutoimisto, maahanmuuttajakoulutus ja TE-toimisto
- Esitteiden ja ajankohtaisen tiedon levittäminen ja päivittäminen oppilaitoksen henkilökunnalle ja alueen toimijoille säännöllisin väliajoin, erityisesti lukukauden vaihtuessa sekä ennen yhteishakua tai muita hakuaikoja
Valman eri osioihin sopivaa opetusmateriaalia. Ohjausmateriaalia Valma-opintojen eri vaiheisiin: koulutuksen aloitus, HOKSin laatiminen, työssäoppimiseen valmentautuminen ja palaute, ammatinvalinta. OMA-opettajan muistilistat koulutuksen aloitukseen ja lopetukseen sekä esimerkiksi ammatillisten tutkinnonosien tunnustamiseen. E-perusteet ja oppilaitoksen oma toteutussuunnitelma, tietoa ryhmistä, verkoston yhteystiedot, palaverien asialistat, esitteet ja mainokset. Materiaali kootaan yhteiseen Teams-tiimiin, jonne luodaan kansiot aihepiireittäin.
Säännölliset tukitoimenpiteet niille maahanmuuttajataustaisille Valma-opiskelijoille, joilla on jatkuvia haasteita äänne-kirjainvastaavuuden hallinnassa. Ääneen lukemista, saneluita ja muita tehtäviä säännöllisesti kerran viikossa Valma-opintojen ajan. Tukituntien toteuttajana S2-opettaja tai erityisopettaja.
60 tuntia alkeisenglantia. Opetus lähiopetuksena. Valman eri ryhmistä kootaan yhteen ne (maahanmuuttajataustaiset) Valma-opiskelijat, joiden englannin kielen taito on hyvin vähäinen tai sitä ei ole lainkaan.
Siltoja siirtymiin -hanke (ESR) toimi 1.10.2018-31.3.2021 Satakunnan, Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa. Hanketta rahoitti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeen päätoteuttaja oli Sataedu, Satakunnan Koulutuskuntayhtymä. Osatoteuttajina olivat Länsirannikon koulutus Oy Winnova, Tampereen kaupunki/Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Oy EduVamia Ab ja Vaasan kaupunki/Vamia.
Ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin ja amk:ssa opiskeluun valmentavat jatkoväyläopinnot (esim. tehovalmennus-opintojaksot 3-5 op)
Tarve, johon hyvä käytäntö vastaa:
Motivoituneille ammattiopiston opiskelijoille saadaan työkaluja päästä sisään ammattikorkeakouluun ja menestyä siellä
Ratkaisu; tarpeiden muuntaminen tavoitteiksi, ratkaisujen kehittäminen:
Preppaavien opintojen suuntaaminen
Tulokset; kokeilut ja arvioinnit:
Seinäjoen koulutuskuntayhtymässä, SEDU, VALMA-koulutuksen opiskelijoiden sujuvaa siirtymää ammatilliseen koulutukseen on pilotoitu ja kuvattu saattaen vaihto -prosessin avulla. Nivelvaihetta sujuvoittamaan on VALMA-työntekijä opiskelijalle ja koulutusalan henkilöstölle tukena ja mukana arvioimassa koulutustutustumista ja valmistelemassa joustavaa siirtymää. Kuvauksessa on myös huomioitu tiedonsiirtyminen VALMA-työntekijöiden, opiskelijan ja koulutusalan henkilöstön välillä. Kuvauksessa huomioidaan myös siirtymisvaiheen henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) päivittäminen.
Nuorten Akatemian Vapaaehtoisena oppimassa -hankkeessa (ESR) työstettiin opas vapaaehtoistyöprojektin toteuttamiseksi Valma-opinnoissa. Oppaasta löytyy ohjeet vapaaehtoisuusprojektin toteuttamisesta kohteen valinnasta aina arviointiin asti.
Uuteen ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) tarvittiin selkeä ja strukturoitu malli monivaiheisen hakuprosessin sujumiseen. Toimintamallilla varmistetaan yhtenäinen toimintatapa ja sen saumaton kulku. Hakuprosessi mallinnettiin Oulussa SISU-hankkeessa ja se kirjoitettiin auki mallinnuksen jälkeen. Prosessikuvaukseen on kerrottu tarkennetuin ohjeistuksin vaihe vaiheelta hakuprosessin kuvaus. Haastattelumalli tukee ohjauksellisen työn aloittamista ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa.
Toimintamallissa on pilotoitu tuettua, yksilöllisen ohjauksen mallia. SISU-ryhmä tarjosi ohjausta VALMA-koulutuksen (Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus) opiskelijoille lukuvuonna 2015-2016. Toimintamallin kohteena ovat olleet vahvaa yksilöllistä tukea tarvitsevat VALMA-koulutuksen opiskelijat, jotka olivat merkittävässä keskeyttämisvaarassa. Yleensä VALMA-opiskelija oli opiskellut aiemmin oman ryhmän mukana. Osa opiskelijoista palasi SISU-ryhmäjakson jälkeen takaisin omaan ryhmäänsä.
Turun yliopiston koulutussosiologian tutkimuskeskus RUSE on kehittänyt yhdessä hankekumppaneiden Pajamestareiden, RASEKOn, WinNovan ja Turun ammatti-instituutin kanssa nuorten ICT-taitoja kohentavaa toimintamallia, jolla pyritään ehkäisemään koulutuksesta syrjäytymistä vahvistamalla nuorten tieto- ja viestintäteknologian käyttötaitoja.
Hankkeen taustalla on:
Valmistava koulutus on suunnattu nuorille, joilla ei ole opiskelupaikkaa tai niille, jotka eivät ole päässeet opiskelemaan haluamalleen alalle. Se on vaihtoehto myös opiskelijoille, jotka keskeyttävät ammatilliset tai lukio-opinnot. Valma on myös nuorille, jotka ovat vaarassa syrjäytyä, ja nuorille, joilla ei ole mitään muuta opiskelupaikkaa.
Huippuu – mulla on töitä! -materiaali on työväline opiskelijalle työssäoppimiseen valmistautumiseen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen itsearviointiin. Materiaali sisältää tehtäviä jaksolle valmistautumisesta itse työssäoppimiseen ja jakson päätyttyä sen tulosten arviointiin. Materiaali on suunnattu niiden koulutusten opettajille ja ohjaajille, joissa työharjoitteluun ja työssäoppimiseen ohjaaminen on keskeinen osa koulutusta.
Mallia haun toteuttamiseen otettiin valtakunnallisesta yhteishakujärjestelmästä. Tärkeää oli, että kaikki alueen maahanmuuttajien valmistavaa koulutusta ja maahanmuuttajataustaisille suunnattuja peruskouluopintoja tarjoavat oppilaitokset lähtivät mukaan. Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että käytössä on yksi yhteinen hakulomake, jolla voi hakea useampaan koulutukseen. Hakija osallistuu vain yhteen valintakokeeseen, johon kuuluva kielikoe ja haastattelurunko sekä arviointikriteerit on suunniteltu eri oppilaitosten opettajien yhteistyönä ja on kaikissa oppilaitoksissa sama.
Käytäntö vastaa valmistavan opetuksen aikana nähtyihin koulutustarpeisiin. Heikon koulunkäyntitaustan omaavilla ei valmistavan koulutuksenkaan jälkeen ole aina riittävästi eväitä siirtyä opiskelemaan perusopetukseen.