Ammattiin valmistuva ja työelämään siirtyvä nuori tarvitsee tietoa siitä, miten voi itse vaikuttaa pärjäämiseensä ja jaksamiseensa tulevan työuransa aikana. Työterveyslaitos on tuottanut helppokäyttöisen ryhmäohjausmallin, jonka työpajoissa nuorille annetaan tietoa ja mahdollisuus oivaltaa itse, miten ylläpitää omaa työkykyään. Nuoret ymmärtävät myös, miten työpaikalla voidaan tukea jokaisen työntekijän työkykyä. Työkykytaitoja nuorille. Monikulttuurisen nuoren työkyvyn edistäminen -ryhmäohjausmalli ja siihen liittyvä ohjaajan opas on suunnattu kaikille ammattiin valmistuville nuorille, mutta erityisesti kohderyhmänä ovat maahan muuttaneet nuoret.
Ryhmäohjausmalli koostuu neljän työpajan kokonaisuudesta. Tavoitteena on, että työpajojen aikana nuori tunnistaa ammattialansa ja työtehtäviensä vaatimukset, osaa huomioida ne työssään ja osaa toimia terveyttä ja työkykyä vahvistavalla tavalla myös vapaa-ajallaan. Ryhmäohjausmalli soveltuu hyvin ammatillisiin oppilaitoksiin, työvoimakoulutukseen ja järjestöille. Se on rakenteeltaan yksinkertainen. Työpajojen ohjaajana voi toimia opettaja, joka saa valmiudet ryhmäohjausmallin käyttöön perehtymällä ryhmäohjaajan oppaaseen. Kun nuoret oivaltavat työkyvystä huolehtimisen olevan osa jokapäiväistä työtä, on siitä huolehtiminen mielekkäämpää ja helpompaa.
Malli on juuri julkaistu, joten juurtumistyö on vasta aluillaan.
Anne Salmi, anne.salmi@ttl.fi, p. 043 824 1342
Ryhmäohjausmallin työpajoissa työkykyä tarkastellaan nuoren oman ammatin vaatimuksista käsin, jolloin työkyvyn käsite konkretisoituu ja työkyky koetaan helpommin omakohtaiseksi asiaksi, johon voi vaikuttaa. Työpajoissa käydään läpi omakohtaisesti työkyvyn osa-alueet eli terveys ja toimintakyky, osaaminen, motivaatio sekä arvot ja asenteet.