MunReitti-hankkeessa on otettu käyttöön Hollannissa kehitetty voimaantumisen itsearviointityökalu, jonka avulla opiskelija voi arvioida omaa voimaantumisen tasoaan. Voimaantumisen itsearviointimenetelmässä (VrijBaan) voimaantuminen on jaettu kuuteen osa-alueeseen (itsemääräämisoikeus, myönteinen minäkuva, yhteisöllisyys, merkityksen kokeminen, vaikuttavuus, osaaminen) Voimaantumisen itsearvioinnissa opiskelija vastaa sähköisessä muodossa olevaan kysymyskaavakkeistoon, jossa on 60 voimaantumisen kokemusta testaavaa kysymystä. Vastaaja arvioi kunkin kysymyksen kohdalla omaa tämänhetkistä kokemustaan ja ajattelutapaansa. Arviointiohjelma laatii vastausten pohjalta vastaajan voimaantumisprofiilin, joka osoittaa voimaantumisen tason jokaisen osa-alueen kohdalla. Voimaantumisen itsearviointi auttaa tarkastelemaan omia toimintatapoja ja kokemuksia, arvoja sekä muita itselle merkittäviä asioita. Tavoitteena on opiskelijan itsetuntemuksen lisääntyminen, sekä opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvien toimijoiden opiskelijatuntemuksen lisääntyminen. Itsearviointi on myös lähtökohtana yksilöllisen opetuksen suunnittelussa. Voimaantumisen arvioinnissa tunnistetaan opiskelua edistäviä sekä mahdollisesti opiskelua estäviä tekijöitä omassa elämässä.
Tyyppi
Kuvaus
Resurssit
Menetelmään koulutetaan valmentajakoulutuksessa. Valmentajakoulutukseen osallistumisen mahdollistaminen. Aikaa itsearviointimenetelmän käytännön harjoitteluun.
Juurtuminen/kehittämisideat
Luovin henkilökuntaa sekä muiden oppilaitosten ja ohjaustahojen henkilöstöä on koulutettu Voimaantumisen itsearvioinnin menetelmään osana valmentajakoulutusta. Osalla koulutetuista menetelmä ovat aktiivisessa käytössä arkityössä.
Olemme pyydettäessä valmiit esittelemään käytäntöä koulutuksissa ja seminaareissa
Kyllä