Mentorointi on työelämässä ja oppilaitosympäristöissä laajasti käytössä oleva ohjausmuoto. Mentorointi on vuorovaikutukseen pohjautuva tavoitteellinen oppimisprosessi, joka perustuu luottamukseen, kunnioitukseen ja tasa-arvoon.
AMK-pajatoiminnan tavoitteena on sujuvoittaa maahanmuuttajan polkua kohti korkeakouluopintoja. Mentorointi tukee tätä tavoitetta tukemalla korkeakouluopintoihin ja opiskelukulttuuriin orientoitumista. Mentori kulkee hankkeen opiskelijan rinnalla opiskelujen ajan ja hänen keskeisiä tehtäviään on kuunnella, keskustella, kannustaa, rohkaista, neuvoa ja ohjata. Mentorointitapaamisten keskustelut voivat parhaimmillaan vahvistaa opiskelijoiden luottamusta omiin kykyihin ja uskoa opiskeluhaaveiden toteutumiseen.
Mentoroinnin osapuolet ovat aktori (AMK-pajan opiskelija) ja mentori (AMK:n tutkinto-opiskelija). Mentorina toimiva opiskelija yhdistää mentoroinnin johonkin opintojaksoon tai toimii vapaaehtoisina ja saa mentorointikokemuksen lisäksi tietoa kulttuurien välisestä kohtaamisesta sekä näkökulmia ohjaukseen ja vuorovaikutukseen. Mentorointi tapahtuu ryhmissä. Yhdessä ryhmässä on mentorin lisäksi 4-6 aktoria. Mentorointia koordinoi mentorikoordinaattori.
Mentorointiohjelma sisältää koko ryhmän kolme yhteistä tapaamista. Näiden alku-, väli- ja lopputapaamisten väleissä mentorointiryhmät kokoontuvat ja pitävät yhteyttä itsenäisesti. Mentoroinnin kaari mukailee Väestöliiton Womento-mentorointiohjelmaa. Mentoroinnin kaikille yhteinen sähköinen toimintaympäristö ja oppimisympäristö (esim. Moodlerooms) palvelee opiskelijoita monipuolisesti sisältäen mm. suomen kielen harjoituksia ja teemoitettuja keskustelualueita.
Mentorointi tuo opiskelijalle uutta tietoa ja kohottaa hyvinvointia. Yhteisissä keskusteluissa mentorin kanssa ilmaisu, mielipiteiden perustelu ja reflektiotaidot kehittyvät. Lisäksi ammattikorkeakoulun oppimisympäristöt tulevat tutuksi ja opiskelutaidot kehittyvät. Mentorointi lisää itsetuntemusta ja vahvistaa itsetuntoa.