Espoon Omnian ammattioppilaitoksessa aloitettiin vapaaehtoistoiminnan projekti syksyllä 2014. Projektin tavoitteena oli saada Omniaan vapaaehtoistoimijoita kohtaamaan ja tukemaan ammattiin opiskelevia.
Vapaaehtoistoimintaa kehitti työryhmä, joka määritteli vapaaehtoistoiminnan periaatteet, tarpeet ja tavoitteet, vapaaehtoistoiminnan tehtäväkuvat sekä vapaaehtoisten toimintaympäristön. Ryhmä suunnitteli vapaaehtoistoiminnasta viestittämisen, vapaaehtoisten rekrytoinnin ja koulutuksen. Ryhmä tapasi myös Omnian johtoa ja eri koulutusalojen päälliköitä.
Vapaaehtoisten tehtäviksi määriteltiin opiskelijoiden kohtaaminen oppituntien ulkopuolisissa tilanteissa, taukotiloissa, ruokalassa, kahvilassa ja oppilaitoksen käytävillä. Vapaaehtoistoiminta sisälsi opiskelijoiden kanssa keskusteluja ja pientä yhteistä tekemistä, kuten pelailua, yhdessä ruokailua ja kahvittelua. Tehtäväkuvaa tai tavoitteita asetettu tarkoiksi, koska tehtävät muotoutuivat tilanteiden mukaan.
Vapaaehtoistoimintaan rekrytoitiin espoolaisten seniorijärjestöjen kautta. Lisäksi Espoon seurakuntalehdessä Essessä julkaistiin juttu, jolla tavoitettiin lopulta vapaaehtoisena toimimisesta kiinnostuneet henkilöt. Kiinnostuneet henkilöt kutsuttiin haastatteluun. Haastattelujen perusteella saatiin 10 vapaaehtoistoimijaa.
Vapaaehtoisille tarjottiin kahdeksan tunnin koulutus, jossa käsiteltiin nuorten elämän erilaisia puolia, opiskelua ammatillisessa oppilaitoksessa, ammatillisen koulutuksen opettajien työtä sekä vapaaehtoistoiminnan arvoja, lähtökohtia ja tehtäviä. Vapaaehtoisille järjestettiin myös noin kolmen tunnin jakso, jolloin oli mahdollisuus tutustua Omniaan toimintaympäristönä sekä tavata oppilaitoksen henkilökuntaa ja opiskelijoita. Vapaaehtoisille tarjottiin myös ryhmätyönohjaus kevään 2015 aikana.
Vapaaehtoiset toimivat Omniassa työpareina. Jokaisella työparilla oli työvuoro kerran viikossa, neljä tuntia kerrallaan. Päivä alkoi aamupuurolla ja jatkui lounasaikaan saakka. Vapaaehtoiset toimivat oppilaitoksissa henkilönä, jotka kuuntelevat ja tarjoavat matalan kynnyksen tukea nuorille. Vapaaehtoiset eivät ole osa opiskeluhuoltoa, mutta he tukevat toiminnallaan opiskelijahuollon palveluita. He voivat esimerkiksi ohjata ja rohkaista nuoria ohjauspalveluiden piiriin.
Oppilaitoksen henkilöstöä tiedotettiin vapaaehtoisista infotilaisuuden kautta maaliskuussa sekä tiedotteilla. Vapaaehtoisista kannattaa tiedottaa useasti toiminnan aikana, esimerkiksi luokissa, sillä moni tuntui tiedotuksesta huolimatta olevan epätietoisia siitä, ketä vapaaehtoiset ovat ja miksi he ovat oppilaitoksessa.