Ideana on tutkia ja kokeilla sekä nostaa esiin opiskelijoiden vertaisuus ja tutorointi työkaluna pedagogisessa ohjaustyössä. Kohderyhmänä valma-opiskelijat ja tutoroinnista kiinnostuneet opiskelijat.
Vertaisuutta vahvistetaan keskustelujen ja erilaisten ryhmätyötehtävien ja ryhmätyötaitoja kartoittavien kyselyiden avulla.
Tutoroinnista kiinnostuneita opiskelijoita koulutetaan ja perehdytetään rooliinsa. Tutorit toimivat arkisissa tilanteissa opettajan apuna, muita opiskelijoita toimintaan innostajina ja toiminnassa suunnan näyttäjinä. Tutoreiden hyödyntäminen sulautetaan ohjaustoimintaan niin, että he pystyvät tukemaan ryhmän uusia tai epävarmempia opiskelijoita luontevasti ja opiskelijalähtöisesti. Perehdytettyjä tutoreita voi myös ottaa mukaan kertomaan Valma-koulutuksesta opiskelijanäkökulmasta.
Opiskelijoiden kanssa lähdetään heti koulutuksen ensimmäisestä päivästä vahvistamaan vuorovaikutus- ja ryhmätyötyötaitoja eri menetelmin sekä kartoittamaan tutoreiksi mahdollisesti ryhtyviä opiskelijoita. Tutorit ovat joko Valma-ryhmässä pidempään opiskelleita tai jo alalle siirtyneitä entisiä Valman opiskelijoita.
Tutorin avulla vahvistetaan opiskelijaryhmän kanssa 4-koota: kohtaamista, kuuntelua, kunnioitusta ja kannustamista. Ryhmäytymiseen liittyvää menetelmällistä tietoa on jo olemassa runsaasti mm. internetissä.
Opettajien, opiskelijoiden ja tutorien kanssa käydään hyvin läpi vertaisuuden ja tutoroinnin merkitys ohjaus- ja opetustyössä. On hyvä sopia aluksi yhdessä toiminnan tavoitteet ja toimintatavat, tutoroinnin ”työnkuva” ja siihen käytettävä aika.
Malli ei vaadi erityisempiä resursseja vaan vain vertaisuuden merkityksen tiedostamista opetus- ja ohjaustyössä.
Opiskelijat: Tuloksena opiskelijoiden parempi kiinnittyminen ryhmään ja tämän avulla koulutukseen (poissaolojen väheneminen). Opiskelijoiden sosiaaliset taidot vahvistuvat, mikä edistää opintojen läpäisyä ja pidemmällä aikavälillä jatko-opintoihin sekä työelämään pääsyä.
Tutorit: Tutorina toimiva opiskelija saa itsevarmuutta ja tärkeitä kokemuksia ja taitoja, joita tarvitaan työelämässäkin. Tutorille voidaan laatia todistus tutorina toimimisesta, koska nuoren on tärkeää saada kerrytettyä työkokemusta ja osata sanoittaa osaamistaan. Häntä ohjataan kirjoittamaan tutorina toimiminen ansioluetteloonsa.
Tredu, Tuula Savikko, tuula.savikko@tampere.fi
Sataedu, Iina Lähteenmäki, iina.lahteenmaki@sataedu.fi