Opas nuorten kanssa ideointiin antaa vinkkejä siitä, miten ottaa nuoret mukaan kehittämään ja toteuttamaan toimintaa oppilaitoksissa. Oppaassa kerrotaan, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota, jotta nuoret saavat tuotua ajatuksensa ja ideansa esiin sekä käytännön esimerkkejä ideoinnin toteutuksesta. Opas pohjautuu Nuorten oman toiminnan palvelumalli-hankkeessa toteutettuihin nuorten ideointipajoihin sekä opettajien ja järjestötyöntekijöiden menetelmäkoulutuksiin.
Ideointia voi toteuttaa monella eri tavalla. Se voi olla yksi osa oppituntia tai esimerkiksi 5h kokonaisuus tai kaikkea tältä väliltä. Aika riippuu ideoinnin tarkoituksesta ja onko esimerkiksi tavoitteena tehdä ideoiden lisäksi toteutussuunnitelma. Onnistuneen ideoinnin yhtenä tärkeänä onnistumisen kriteerinä on ryhmän jäsenten tuttuus. Jos ryhmä ei ole ryhmäytynyt tai ovat tuntemattomia keskenään, tulee tutustumiseen panostaa ennen ideoinnin alkua. Kun ilmapiiri on turvallinen ja toisia arvostava, on osallistujilla mahdollisuus antaa itsestään ja ottaa vastaan muiden ajatuksia. Keskeistä on myös se, että osallistujat kokevat ideoinnin mielekkääksi ja tarkoituksenmukaiseksi, tiedetään mitä ja miksi ollaan kokoonnuttu ideoimaan.
Ideointipajamalli sopii niin nuorten kuin aikuisten parissa käytettäväksi. Sitä voi hyödyntää monenlaisten asioiden kehittämisessä kuten ryhmäytyksen ja erilaisten tapahtumien ideoinnissa ja suunnittelussa. Ideointia voi toteuttaa monen kokoisten ryhmien kanssa, menetelmää on käytetty 8 -- 60 opiskelijan ryhmissä.
Annakaisa Oksava
annakaisa.oksava@nuortenakatemia.fi
p. 050 5432 993