Opintoihinsa keskeytykseltä palaavista opiskelijoista muodostetaan opinnollistettu vertaisryhmä, jonka tavoitteena on tukea ryhmän jäsenten opintojen edistämistä ja/tai loppuun saattamista. Ryhmän jäsenille on tarjolla myös intensiivistä ja tarpeenmukaista yksilöllistä tukea. Ryhmän jäsenille tehdään päivitetty henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Sen merkitys on tärkeä yksilöllisen etenemisen ja tavoitteiden asettamisen sekä saavuttamisen kannalta.
Hae avainsanalla: ryhmäytyminen
Päämäärä:
Edistää ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Toiminnan kuvaus:
Päämäärä
Editetään ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Toteutus:
Päämäärä
Pakohuonepeli edistää ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Toteuttaminen
Päämäärä:
Harjoituksen tavoitteena on herättää osallis-
tujien innostus, tukea ryhmäytymistä, välittää tietoa tai
tarjota mahdollisuus hauskaan yhteiskehittämiseen.
Toteuttaminen
1. Osallistujat jaetaan 2 joukkueeseen, joista toinen
on esittävä ja toinen haastava joukkue.
2. Ohjaaja antaa molemmille esimerkiksi seuraavan
kaltaisen jumi-tehtävän:
• Keksikää toiminnastanne mahdollisimman monta
kohtaa, johon nuoret voivat osallistua.
• Tehkää ryhmänne jäseniä hyödyntäen innostava
Kepeli -hankkeessa koottiin olemassa olevia ja kehitettiin uusia kotoutumista edistäviä harjoitteita. Kepelin harjoitteet sopivat erityisesti heikosti suomea puhuvien aikuisten maahanmuuttajien ryhmille ja erilaisten ryhmien kohtauttamiseen esim. jos kielenoppioiden ja äidinkielenään suomea puhuvien halutaan tutustuvan toisiinsa. Soveltaminen kaikille kohderyhmille on mahdollista!
Tehdään ryhmässä, jota tarve ryhmäyttää: asuntolan solun asukkaat, tutor –opiskelijat, opiskelijakunnan hallitus…
Harjanvarsiksi myytävistä kepeistä katkotut ”sopivan mittaiset” palat maalataan ja/tai koristellaan nauhoin, napein… Jokainen ryhmän jäsen koristelee oman keppinsä haluamallaan tavalla. Lopputulosta voidaan, niin halutessa, ohjata rajoittamalla työssä käytettäviä maaleja ja muita tarpeita. Valmiit kepit kootaan samaan ”taideteokseen”.
Motivaatiota, sitoutumista sekä jatko- ja työelämävalmiuksia synnyttävän ryhmäytymisen ja osallistamisen toimintamallin tavoitteena on kehittää oppilaitosten kulttuuria kohti osallistavaa ja yhteistoiminnallista oppilaitos- ja oppiainerajat ylittävää toimintaa. Keskeistä toimintamallissa on luokan/ryhmän osallisuuden kokemuksellisuuden, yhteisöllisyyden ja sosiaalisten taitojen kehittyminen.
Sataedun toimipaikoissa on käytössä hyvinvoinnin vuosikello. Vuosikello suunnitellaan yhdessä opiskelijoiden ja koko henkilökunnan kanssa. Mukana suunnittelussa on myös yhteistyökumppaneita esimerkiksi terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta, seurakunnista, yrityksistä ja kolmannelta sektorilta. Punaisena lankana hyvinvoinnin vuosikellossa on opiskelijoiden osallisuuden ja yhteishengen lisääminen sekä ammattiylpeyden kohottaminen. Tavoitteena on, että opiskelijat sisäistävät opintojensa aikana hyvinvoinnin merkityksen työelämässä ja vapaa-aikana.
Vuosina 2017−2018 toteutettavassa Päihdeilmiö ja Ryhmäilmiö ammatillisiin oppilaitoksiin -hankkeessa levitetään ja juurrutetaan kahta toisiaan tukevaa toimintamallia, joiden avulla edistetään opiskelijoiden hyvinvointia, ehkäistään päihdehaittoja ja vahvistetaan yhteisöllisyyttä oppilaitoksissa.
ART® -toimintamalli
Aggression Replacement Training® toiminnan tavoitteena on vahvistaa nuoren sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. Kantavana ajatuksena on, että sosiaalista, yhteisön hyväksymää käyttäytymistä voidaan opettaa ja oppia. Pohjois-Amerikassa luotua menetelmää on käytetty jo yli kolmen vuosikymmenen ajan ja sen vaikuttavuudesta on vahvoja näyttöjä muun muassa sosiaalisesti vetäytyvien ja impulsiivisesti käyttäytyvien nuorten osalta.
Kesällä 2016 maailman valtasi POKEMON.GO –peli. Vaasan ammattiopiston SAKUstars –kilpailun yhteydessä vuonna 2014 piilotettiin leikkimielisesti SAKU –hahmojen kuvia oppilaitoksen tiloihin. Nyt paria vuotta myöhemmin muistin SAKUjen piilotusleikin sekä Siiliskaban ja yhdistin ne maailmanlaajuiseen hittituotteeseen, siten ryhdyimme ideoimaan SAKUmon. GO:ta assistentin kanssa.
Ammatillinen ryhmäytyminen on työssäoppimisjakson viimeisenä päivänä toteutettava toimintamalli työssäoppimisen kokemusten jäsentelyä varten. Päivään osallistuvat työssäoppimisjaksolta palaavat opiskelijat. Tavoitteena on, että
Opas nuorten kanssa ideointiin antaa vinkkejä siitä, miten ottaa nuoret mukaan kehittämään ja toteuttamaan toimintaa oppilaitoksissa. Oppaassa kerrotaan, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota, jotta nuoret saavat tuotua ajatuksensa ja ideansa esiin sekä käytännön esimerkkejä ideoinnin toteutuksesta. Opas pohjautuu Nuorten oman toiminnan palvelumalli-hankkeessa toteutettuihin nuorten ideointipajoihin sekä opettajien ja järjestötyöntekijöiden menetelmäkoulutuksiin.
Ammatillisen koulutuksen aloittavat opiskelijat ja heidän ryhmänohjaajat, alakohtaiset ammatinopettajat sekä yhteisiä aineita opettavat opettajat. Tavoitteena on perehdyttää opiskelijat kiireettömästi; keskustellen, tutustuen esim. työsaleihin, sovittaa työvaatteet ja tulla tutuksi kaikkien niiden opettajien ja muun henkilökunnan kanssa, jotka opiskelija tapaa opintojen aikana. Orientaatiopäivät ovat lukuvuoden kaksi ensimmäistä päivää.
Aloittaville opiskelijoille oli tarpeen järjestää tapahtuma, jonka aikana tavataan normaalista kouluarjesta poikkeavassa ympäristössä ja erilaisten leikkimielisten tehtävien kautta tutustutaan omaan ryhmään ja muihin aloittaviin opiskelijoihin. Näin taataan kaikille aloittaneille tasapuoliset mahdollisuudet osallistua oman ryhmänohjaajansa kanssa. Toteutus yhteistyössä Liiku ry:n ja Winnova läpäisyhankkeiden kanssa. Kolme iltapäivää/lukuvuoden aloitus. Seitsemän erilaista toiminnallista pistettä, jossa ryhmäyttämistä tukevia tehtäviä.
Kohderyhmänä ovat ryhmän vastuuopettajan ja opiskelijaryhmän yhteisen toiminnan ja oppimisen tukemiseen.
Kunnolla tutkintoon -pienryhmäkurssi (1 ov) on suunnattu vain vähän liikuntaa harrastaville (datanomi-) opiskelijoille. Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijalle kokemus liikunnan piristävästä vaikutuksesta opintomenestykseen sekä korostaa istumatyötä tekevälle työhyvinvoinnin merkitystä myös tulevaisuudessa. Lisäksi tavoitteena on ryhmäytyminen ja sitoutuminen luokkayhteisöön. Kurssilla opiskelija toteuttaa omakohtaisesti rasittavaa liikuntaa. Tavoitteena on, että opiskelija huomaa liikunnan antaman hyödyn kunnolle, kehonkoostumukselle ja hyvälle ololle.
Aloittavien opiskelijoiden kolme ensimmäistä koulupäivää varmistavat sen, että
- he tuntevat oppilaitoksen tilat ja toimijat
- osaavat kirjautua koulun tietokoneille ja käyttää sähköisiä opiskeluvälineitä sekä
- tuntevat ryhmänsä opiskelijoita
Aloituspäivien ohjelman toteutukseen kuuluvat seuraavat mallit, joista jokaiselle on omat tuotekortit:
Orientoiva viikko
Orientoiva viikon tarkoitus on saada opiskelijat sitoutumaan opiskeluun. Viikon kantavana ajatuksena on ryhmäyttäminen ja turvallisen ryhmän rakentaminen.
Orientoiva viikko on toteutettu metsäalan yksikössä, jossa vuosikurssilla on n. 15 opiskelijaa. Nuoristoasteen opiskelijoita yhteensä n. 45.
Liitteessä tarkempi aikataulu orientoivasta viikosta metsäalalla syksyllä 2014. Opiskelijoita osallistui 13 kpl.
Valmis-hankkeessa kehitettyjä ja kokeiltuja ryhmäyttämisen malleja ja materiaaleja on syntynyt niin runsaasti, että ne on päätetty koota toisen asteen koulutuksen ryhmäyttämisen aikajanaksi omalle sivustolleen.
Ryhmäyttämisen aikajanan lähtökohtana on koko opiskeluajan kestävä ryhmäyttäminen. Tämän periaatteen mukaisesti materiaalit on jaettu lukuvuosittain ja jokaisella lukuvuodella on oma teemansa. Sivuston materiaali soveltuu ryhmän tutustumiseen sekä yhteishengen ja ryhmädynamiikan vahvistamiseen.
Viikon aikana opiskelijoille oli erilaista työkykyyn ja työssäjaksamiseen liittyvää tekemistä ja toimintaa. Opiskelijoille oli esimerkiksi ilmainen aamupalatarjoilu ja lisäksi ”SeduKarnevaaleilla” nuoret saivat kokemuksellista tietoa hyvinvointiin ja työkykyyn liittyvistä aiheista. Karnevaaleja oli toteuttamassa eri yhteistyötahoja kuten etsivä nuorisotyö ja hammashoitola. Viikolla vietettiin myös Terveellinen tauko-teemapäivää, jolloin opiskelijat lauloivat karaokea ja tarjolla oli sponsoroitua, terveellistä välipalaa.
AMAZING AO on kisailu, jossa opiskelijat etsivät pienryhmissä (3-5 opiskelijaa) lähtöpisteessä annettuja rasteja oppilaitoksen eri kampuksilta. Kullakin rastilla on aina tehtävä, joka tulee suorittaa. (Esimerkiksi oppilaitoksen kirjastossa tulee etsiä tietty matkailualan kirja tai kone- ja metallialalla selvittää alaan kuuluvia ammattinimikkeitä).
Opiskelijaravintoloiden rastit kuuluvat myös kisaan. Opiskelijaravintolan rastipisteellä käymisestä ryhmän jäsenet saavat käynnistään kuittaukseksi kahvi-/teelipukkeet, jotka tulee säilyttää kisan maaliin asti. (Ovat osa motivointia.)
Uusille ryhmänohjaajille suunnattu koulutus. Koulutuksen teemoina ovat ryhmäytyminen, nuoren kohtaaminen, opiskelijoiden erityistarpeisiin vastaaminen jne.
Koulutus on toteutettu aina yön yli -koulutuksena oppilaitosympäristöstä irtautuen. Ryhmänohjaajille on järjestetty koulutuksen lomaan erilaisia vapaa-ajan toimintoja, jolloin koulutus toimii myös osana ryhmänohjaajien työhyvinvointia.
Eri aloihin tutustumisen tavoitteena on ollut tutustuttaa opiskelijoita toisiinsa yli ammattialarajojen edistäen siten yhteisöllisyyttä toimipisteessä ja samalla tukea opiskelijan oman alan ammatti-identiteettiä. Toiminta on myös lisännyt opiskelijoiden osallisuutta ja ryhmäytymistä heidän osallistuessaan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Omnian ammattiopiston Kirkkonummen toimipisteessä on toteutettu kummiryhmätoimintaa sosiaali- ja terveysalalla. Kummiryhmätoiminta on ollut opiskelijoiden ja opettajien suunnittelemaa yhteistoimintaa 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoille. Toiminnan tavoitteena on ollut tukea opiskelijoiden ammatti-identiteettiä, edistää yhteisöllisyyttä toimipisteessä sekä lisätä opiskelijoiden osallisuutta ottamalla heidät mukaan toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Neljä erilaista videota nuorten näkökulmasta, kestoiltaan 2 – 4min. Näitä voidaan käyttää opiskelijoiden kanssa kun käsitellään turvallista ryhmää koskevia aiheita (mm. kiusaaminen) tai kun halutaan tuoda opiskelijoiden ääni henkilöstön tilaisuuksissa. Toisaalta sopivat myös irrallisina insertteinä tai välipaloina opetuksen keskellä. Nettisivuilta löytyy myös käytännön vinkkejä videoiden käyttöön.
Turvallisen ryhmän rakentamista, opiskelijoiden aktiivisuutta ja vertaistukitoimintaa tukevien hyvien käytäntöjen materiaali. Ensimmäiseen osaan on koottu teoriapohjaa aiheesta ja toiseen osaan menetelmiä. Koulutusmateriaali on tarkoitettu kaikille, jotka toimivat ammatillisissa oppilaitoksissa nuorten kanssa. Materiaali tarjoaa teoriataustaa turvallisen ryhmän rakentamisesta ja sen tukemisesta lukuvuoden aikana
sekä harjoituksia näiden edesauttamiseen.
Koulutus sisältää kolme sisällöllisesti erilaista teemaosuutta. Ensimmäisen osan teemana on tutustuminen omaan koulutusryhmään. Toisen osuuden teemoina ovat ryhmään kuuluminen ja kiusaaminen sekä niihin vaikuttaminen. Kolmannen osuuden teemoina ovat tutorin rooli, oman oppilaitoksen tutortoiminnan tavoitteiden pohtiminen ja toiminnan suunnitteleminen. Koulutuksessa hyödynnetään toiminnallisia menetelmiä, keskustelua pienryhmissä sekä digitarinoita. Lue lisää tutoroppaasta. Koulutusmateriaalissa on vinkkejä tutoropiskelijoiden kanssa käytettäväksi turvallisuusteemaa läpikäydessä.
Malli on tehty tueksi siihen, miten asuntolatoimintaa voisi kehittää nuorten tarpeista lähtien ja innostaen nuoria toimintaan. Mallissa on keskeistä aidot tarpeet sekä opiskelijoiden, asuntolan työntekijöiden ja johdon yhteistyö.
Malli koostuu nuorten, ohjaajien ja johdon ajatusten kuulemisesta ja jakamisesta asuntolatoimintaan liittyen. Näiden pohjalta valitaan kehittämiskohde, joka toteutetaan projektimaisen toiminnan avulla.