SAKU ry:n Virtuaalikahvila opiskelijoille teemalla Ilmastohuoli
Opiskelijoille suunnattu virtuaalikahvila teemalla ilmastohuoli keskiviikkona 26.1.2022 klo 9.30–10.30, mutta varatkaa aikaa vielä puoli tuntia kahvilan jälkeen yhteiseen keskusteluun ryhmässänne. Virtuaalikahvilasta tulee myös tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa. Lue lisää SAKU ry:n tapahtumakalenterista.
Kahvilassa vieraana sosiaalipsykologi Minerva Peijari Tunne ry:stä otsikolla Virtaa ympäristötunteista. Lisäksi kahvilassa esitellään huhtikuussa tuleva opiskelijoille suunnattu Liikevirtaa-kampanja. Kampanjan ideana on nostaa esille liikkumisen valintoja vihreän kädenjäljen kautta sekä oman hyvinvoinnin parantamiseksi. Tervetuloa! Lisää tästä iCalendar kutsu kalenteriisi ja hyväksy linkki tai tule langoille SAKU:n tapahtumakalenterista.
SAKU ry:n Ammattiosaajan työkykypassi
Ammattiosaajan työkykypassi on menetelmä opiskelijoiden työkyky- ja hyvinvointitaitojen oppimiseen. Työkykypassin käytön lisääntymisen sekä käyttöönoton tuentarpeen myötä SAKU ry järjestää kevään 2022 aikana lisää valtakunnallisia käyttöönoton perehdytyksiä ja mentorivalmennuksia.
SAKU ry järjestää Ammattiosaajan työkykypassin käyttöönoton tueksi kaksivaiheisen perehdytyksen. Työkykypassin orientaatio ja käyttöönottopaja ovat henkilöstölle suunnattuja maksuttomia verkkotapahtumia niille, jotka ovat ottamassa työkykypassia käyttöön hyvinvoinnin ja työkyvyn oppimisen välineeksi.
Työkykypassin orientaatiossa syvennytään hyvinvoinnin ja työkykyisyyden oppimiseen ja opiskelijoiden hyvinvoinnin merkitykseen ammatillisissa oppilaitoksissa. Tervetuloa orientaatioon verkossa ke 2.2.2022 kello 14.15–15.15 tai tilaa tallenne. Lue lisää ja ilmoittaudu hyvinvoiva amis -sivuston tapahtumakalenterista.
Käyttöönottopajassa perehdytään työkykypassin käyttöön, materiaaleihin, menetelmiin ja työkaluihin. Tervetuloa käyttöönottopajaan pe 4.2.2022 kello 14.15–15.15 tai tilaa tallenne. Lue lisää ja ilmoittaudu hyvinvoiva amis -sivuston tapahtumakalenterista.
Työkykypassimentori auttaa ammattiosaajan työkykypassin käyttöönotossa ja käytössä oman oppilaitoksen henkilöstöä. Neljäs mentorivalmennus starttaa keväällä 2022. Valmennuksessa tutustutaan työkykypassin käyttöön ja tehdään mentorointisuunnitelma. Valmennuksen käyneet mentorit saavat todistuksen ja liittyvät valtakunnalliseen työkykypassimentorien verkostoon. Lue lisää ja ilmoittaudu hyvinvoiva amis -sivuston tapahtumakalenterista.
Ehyt ry:n Tipaton tammikuu -kampanja kannustaa pohtimaan syitä oman alkoholin käytön taustalla.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Tipaton tammikuu -kampanja kannustaa pohtimaan syitä oman alkoholin käytön taustalla. Tipattoman aikana puhutaan sober curious -trendistä, joka on vapaasti käännettynä uteliasta raittiutta. Tämä maailmalla suosioon noussut ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia. Lue lisää tai tutki muita materiaaleja Ehkäisevän päihdetyön sivuilta
Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa, webinaarisarja LIITU2020-tutkimuksen tuloksista
UKK-instituutti ja Smart Moves järjestävät yhdessä Jyväskylän yliopiston ja muiden tutkimuksen yhteistyötahojen kanssa webinaarisarjan LIITU-tutkimuksen tuloksista kevään 2022 aikana. Webinaarisarja koostuu kahdeksasta n. 30 min. verkkoluennosta, joissa LIITU-tutkimuksen tekijät avaavat tutkimuksen keskeisimpiä tuloksia.
LIITU-tutkimuksen 2020 tuloksissa tarkasteltiin ensimmäistä kertaa toisen asteen opiskelijoiden, 16–20-vuotiaiden nuorten liikuntatottumuksia. Tutkimusaineisto on kerätty syys-joulukuussa 2020 sähköisillä kyselyillä ja liikemittareilla. Tutkimukseen osallistui yhteensä 5333 nuorta, 4958 lukiolaista ja 375 ammattiin opiskelevaa. Lue lisää ja ilmoittaudu Smart Movesin sivuilta
Malleja ja hyviä käytäntöjä siirtymien sujuvoittamiseen
Opetushallituksen ja SAKU ry:n yhteistyössä toteuttaman Zoomi - sujuvia siirtymiä edistämässä -hankkeen Malleja ja hyviä käytäntöjä siirtymien sujuvoittamiseen – väliraportti on julkaistu! Raportti kokoaa yhteen rakennerahastokauden Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Osuvaa osaamista toimenpidekokonaisuuden sujuvat siirtymät- osion hankkeissa syntyviä malleja ja hyviä käytäntöjä, jotka on kuvattu Hyvinvoiva amis -menetelmäpankkiin.
Raportissa olevat mallit ja hyvät käytännöt on jaoteltu Zoomi-hankkeessa käytettäviin neljään pääteemaan: sujuva siirtymä koulutukseen, sujuvien siirtymien ohjaus koulutuksen aikana, varhainen puuttuminen ja keskeyttämisen ehkäisy sekä sujuva siirtyminen työelämään ja jatko-opintoihin. Raporttiin on koottuna malleja ja hyviä käytäntöjä muun muassa niin hakeutumisvaiheen henkilökohtaistamiseen, opiskeluvalmiuksien ja työnhakutaitojen vahvistamiseen kuin ohjausta kehittäviin uusiin toimintatapoihin. Tutustu uusimpaan ja Zoomi-hankkeen aikana aiemmin julkaistuihin raportteihin tästä linkistä Opetushallituksen sivuilta.
Kuukauden nosto: Yhdyskuntapalvelussa opinnollistaminen
Mallin tavoitteena on kehittää yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden koulutus- ja työelämäsiirtymiä yhdyskuntapalvelusta kertyvän osaamisen tunnistamisen ja opinnollistamisen avulla. Kohderyhmänä mallissa ovat yhdyskuntaseuraamustoimistojen, yhdyskuntapalvelupaikkojen henkilöstö sekä ammatillisen koulutuksen järjestäjät. Mallin käyttöönoton tueksi on laadittu myös Yhdyskuntapalvelussa opinnollistaminen -opas. Lue lisää Hyvinvoiva amiksen menetelmäpankista.
Tämä malli on kerätty osana ZOOMI- sujuvia siirtymiä edistämässä- hanketta (ESR).
SAVE THE DATE: Zoomi-sujuvia siirtymiä edistämässä -hankeen kehittämiswebinaari 10.2.2022
Kehittämiswebinaarin teemana 10.2. on yhdenvertaisuus siirtymissä. Kuulemme asiantuntijapuheenvuoroja, tutustutaan hankkeissa kehitettyihin malleihin sekä verkostoidutaan muiden siirtymien parissa työskentelevien kanssa. Lue lisää webinaarista Opetushallituksen sivulta ja ilmoittaudu kuuntelemaan ja verkostoitumaan.
Toivomme vuodelle 2022: 12 kuukautta iloa, 52 viikkoa ystävyyttä, 365 päivää rakkautta ja läsnäoloa, 8760 tuntia toteutuneita toiveita ja 525 600 minuuttia positiivisia henkäyksiä.