Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät 15.-16.11.2023 Tampereella
Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivien teemana on tänä vuonna kohtaamisen taito: Opiskelija kutsuu. Kuka kuulee? - Kohtaamisen taito oppilaitoksen arjessa. Päivien ohjelma sisältää mielenkiintoisia näkökulmia kohtaamiseen teemaan ja tietenkin myös runsaasti mahdollisuuksia kohdata ja vaihtaa ajatuksia. Kehittämispäivät järjestetään Tampereella, Kokouskeskus Puistotornissa (Hämeenpuisto 28) 15.–16.11.2023.
Ensimmäisenä päivänä kuulemme mm. aivorauhasta, miten nähdä ja kohdata somessa sekä saadaan arjen työkaluja erilaisten opiskelijoiden kohtaamiseen. Ensimmäinen päivä huipentuu yhteiselle ohjelmalliselle illalliselle, mitä tähdittää mm. SAKUstars esiintyjät.
Toinen seminaaripäivä aloitetaan aidon kohtaamisen ja helpomman vuorovaikutuksen teemalla. Tässä meitä auttavat näyttelijät Elisa Piispanen ja Karoliina Blackburn. Helppoja, yksinkertaisia ja kokemukseen pohjautuvia pohdintoja ja käytännön harjoituksia hyvään vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen kahden ammattinäyttelijän vetämänä. Ps. Et todellakaan joudu esiintymään! Tämän jälkeen siirrytään työpajoihin, joiden teemat ovat: Aivorauhasta hyvinvointia – havainnoista toimintaa, Tuoreet päihdetilastot haltuun ja uudet materiaalit käyttöön!, Amiksessa kohdataan!, Opintoihin kiinnittynyt, aktiivinen ja hyvinvoiva opiskelija – miten se tehdään? sekä Miten yhteisöllisyyttä tukeva toiminta juurrutetaan osaksi oppilaitoksen arkea. Toinen seminaaripäivä päättyy yhteiseen lounaaseen.
Osallistumismaksut (sisältää ohjelman ja ohjelmassa mainitut ruokailut):
- koko seminaari sisältäen illallisen: hinta 250 euroa
- koko seminaari ilman illallista: hinta 200 euroa
- ryhmäalennus: Yli 10 hengen ryhmät samasta organisaatiosta saavat 10 % alennuksen seminaarihinnasta
Opiskelijoiden mielenterveyden vahvistaminen toisen asteen oppilaitoksissa - Mieli ry
Nuorelle opiskelijalle mielenterveys on voimavara, joka auttaa selviämään arjen haasteissa, tukee opintoihin sitoutumista ja osaltaan mahdollistaa turvallisen itsenäistymisen. Hyvän mielenterveyden tunnusmerkkejä nuorella ovat muun muassa kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, omien vahvuuksien tunnistaminen ja taito ilmaista monenlaisia tunteita. Nämä kaikki ovat opittavissa olevia elämäntaitoja, joita harjoitellaan oppilaitoksen arjessa joka päivä.
Nuorten mielenterveyttä oppilaitoksessa edistävät turvallisuuden tunne, saatavilla oleva aikuisten tuki ja osallisuus, eli kokemus siitä, että on itse tärkeä osa yhteisöä. Jokaisella lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa työskentelevällä ammattilaisella on mahdollisuus ja velvollisuus tukea kaikkien oppilaitoksen nuorten mielenterveyttä. Tämä tapahtuu arkisissa kohtaamisissa esimerkiksi tervehtimisen ja kuulumisten kysymisen kautta sekä tarjoamalla matalan kynnyksen apua ja tukea.
Henkilöstön on hyvä pohtia yhdessä, tukeeko oppilaitoksen rakenne sitä, että jokaiselle nuorelle voidaan taata ainakin yksi tuttu, pysyvä ja turvallinen säännöllisesti kokoontuva ryhmä. Ryhmäyttäminen lisää turvallisuuden tunnetta myös vaihtuvissa ryhmissä. Oppilaitos on nuoren mielenterveyden kannalta yksi merkityksellisimmistä yhteisöistä. Hyvinvoivaa oppilaitosta rakennetaan henkilöstön ja opiskelijoiden mielenterveysosaaminen avulla.
”Jokainen nuori ansaitsee tulla kohdatuksi omana itsenään – vielä keskeneräisenä ja tukea tarvitsevana, mutta arvokkaana ja tärkeänä osana oppilaitosyhteisöä.”
Vähennetään yksinäisyyttä - Nyyti ry
”Miten tukea opiskelijoita ryhmämuotoisesti yksinäisyyden kysymyksissä? Millaisissa asioissa ja miten voisin auttaa opiskelijoita eteenpäin kohti yhteyksiä kanssaopiskelijoihin? Millaiset asiat puhututtavat opiskelijoita yksinäisyyden suhteen? ”
Nyyti Ry:n järjestämässä Yksinäisyyttä ryhmissä -koulutuksessa saat lisävarmuutta yksinäisyysteemaan tarttumiseen erilaisissa opiskelijaryhmissä, hyviä käytännön työkaluja ja opiskelijoille sopivia sisältöjä aiheen lähestymiseen.
Ensimmäinen koulutus järjestetään lokakuussa 5.10. & 12.10. klo 9–12. Toinen samansisältöinen koulutus pidetään marraskuussa 23.11. & 30.11. klo 9–12. Koulutukset ovat maksuttomia ja toteutetaan verkkomuotoisesti Teamsin välityksellä.
Koulutukseen voivat osallistua kaikki toimijat, jotka kohtaavat opiskelijoita ryhmämuotoisesti ja haluavat uusia näkökulmia ja keinoja yksinäisyyden käsittelemiseen erilaisissa ryhmätilanteissa. Ennen koulutukseen osallistumista koulutukseen suosittelemme Ymmärrä yksinäisyyttä -orientaatioluennolle osallistumista.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen Yksinäisyystyö korkeakouluissa –hankkeen verkkosivuilta
Koulutuksia tutorvastaaville sekä tutoreille
Tutorvastaavien peruskoulutus – hyvinvointia tutortoiminnasta
Kaipaatko uusia ideoita tutortoiminnan vahvistamiseen omassa oppilaitoksessasi? Tervetuloa mukaan tutorohjaajien peruskoulutukseen 20.9.2023 klo 9–16 Teamsiin!
Toiminnallisessa ja vuorovaikutuksellisessa koulutuksessa saat innostusta ja konkreettisia välineitä tutortoiminnan käytännön toteuttamiseen, ryhmäyttämiseen ja toiminnan kehittämiseen.
Koulutus on suunnattu ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden tutorvastaaville sekä tutortoiminnasta kiinnostuneille.
Koulutuksesta saat:
- ideoita oman oppilaitoksen tutortoimnnan suunnitteluun ja toteuttamiseen yhdessä tutoreiden kanssa
- toiminnallisia menetelmiä opiskelijoiden ryhmäyttämiseen
- vinkkejä, ideoita ja vertaistukea tutorohjaajana toimimiseen
Sitovat ilmoittautumiset toivomme viimeistään 15.9.2023. Ilmoittautumislomakkeella voi ilmoittautua vain yksi osallistuja / lomake. Koulutukseen otetaan 40 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Koulutuksen toteuttavat tutortoimintaa tukevat järjestöt: SAKU ry, SAKKI ry, MLL, SLL, OSKU.
Lisätietoa ja ilmoittautumisen löydät täältä. Koulutus on maksuton.
Tutorohjaajien oma Facebook-ryhmä
Oletko jo liittynyt tutortoiminnan ohjaajien Facebook-ryhmään? Ryhmässä voit kysyä, keskustella, kommentoida, saada vertaistukea sekä jakaa kaikki huikeimmat ideat ja tavat, joiden avulla tukea ja ohjata tutortoimintaa!
Tutorkoulutuksia opiskelijoille
SAKU ry
SAKU ry järjestää ammatillisille oppilaitoksille tutorkoulutuksia joko yksi- tai kaksipäiväisinä, joissa ryhmäydytään, harjoitellaan ryhmänohjaamista sekä tapahtumien järjestämistä. Nämä koulutukset sopivat oppilaitos- sekä asuntolatutortoimintaan. Jos kaipaatte ideoita liikkeen lisäämiseen, liikuntatutorkoulutus on oikea valinta. Verkkotutorkoulutuksessa käydään teoriapainotteisesti läpi tutortoiminnan perusteita sekä erilaisia verkkoalustoja hyödyntäen tutortoiminnan ylläpitämistä verkon välityksellä.
SAKKI ry
SAKKIlta on tilattavissa opiskelijakunta-, tutor- ja yhdenvertaisuuskoulutuksia opiskelijoille. Koulutuksemme ovat aina osallistavia ja ne toteutetaan keskustelun ja ryhmätöiden avulla. Kaikki koulutukset muokataan aina tilaajan toiveiden perusteella, joten kun olet tilaamassa koulutusta muista mainita tarpeistasi. Koulutuksia pitää SAKKIn edukattorit, hallitus sekä henkilöstö.
Koulutuksista löytyy tieto SAKKIn verkkosivuilta
Opiskelijoiden virtuaalikahvilat - SAKU ry
Opiskelijoiden virtuaalikahviloissa nostetaan esille ajankohtaisia ja kiinnostavia teemoja. Virtuaalikahvilan voi ottaa käyttöön sekä ryhmänä luokassa että etäopinnoissa. Virtuaalikahviloissa käsitellään vaihtuvia teemoja. Virtuaalikahvilan yleisteemoina ovat liikunta, kulttuuriharrastukset, yhteisöllisyys ja osallisuus sekä mielen hyvinvointi.
Syksyn ensimmäinen opiskelijoiden virtuaalikahvila pidettiin 5.9. teemalla SAKU-toiminta haltuun. Esittelyssä oli SAKU-tapahtumien esittelyä sekä SAKU-toimintaan tutustumista. Tallenne on katsottavissa lukuvuoden loppuun asti sekä kahvilan diat ovat myös käytettävissä oppilaitoksissa pidettäviä SAKU-toiminnan esittelyjä varten.
Lukuvuoden 2023–2024 opiskelijoiden virtuaalikahvilat:
- 5.9.2023 SAKU ry:n oma kahvila: ota lukuvuoden tapahtumat haltuun
- 2.10.2023 Tunnetaidot haltuun - Mieli ry
- 8.11.2023 Mitä tiedät päihteistä ja mitä ne sinulle merkitsevät? - Syöpäjärjestö
- 17.1.2024 Digipelaaminen - Ehyt ry
- 19.3.2024 Liikevirtaa -kampanja esittelyssä - SAKU ry
- 7.5.2024 Kahvilan teema ilmoitetaan myöhemmin
Opiskelijoiden virtuaalikahvilat tallenteineen ja tapahtumakutsuineen löytyy SAKU ry:n sivuilta
Tilaa hyvinvoivaamis uutiskirje hyvinvoivaamis -sivustolta. Tästä linkistä uutiskirjeen tilaus ja peruutus sivulle.
Seuraa sivuamme Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkosto Facebookissa niin näet julkaisemamme tai jakamamme ammatillisen koulutuksen hyvinvointiin liittyvät päivitykset omassa syötteessäsi. Tästä linkistä Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston Facebook ryhmäsivuille.