SAKKI ry:n materiaaleja oppilaskuntatoiminnan ja opiskelijavaikuttamisen tueksi
Osallistu ja voi hyvin – OVH verkostohankkeessa SAKKI ry:ssä on kehitetty materiaaleja oppilaskuntatoimintaan ja vaikuttamisen tueksi. Opiskelijakuntatoiminnan opas on tehty tueksi ja avuksi opiskelijakunnissa toimiville opiskelijoille ja opiskelijakuntien ohjaajille. Opas sisältää käytännön neuvoja, ideoita toimintaan ja vinkkejä yhteisöllisen ja osallistavan opiskelijakuntatoiminnan järjestämiseen. Oppaassa käydään läpi opiskelijakuntatoiminnan perusasiat lähtien opiskelijakunnan hallituksen perustamisesta, roolituksesta ja opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksista. Opas sisältää myös materiaalia, jota voi hyödyntää sellaisenaan tai mallina oman opiskelijakunnan kanssa. Lue lisää Opiskelijakuntatoiminnan oppaasta SAKKI ry:n materiaalipankista tästä linkistä.
SAKKI ry:n opiskelijavaikuttamisen julkaisu on suunnattu tukemaan sekä oppilaitoshenkilöstöä että opiskelijoita itseään vaikuttamisen matkalla. Lue lisää SAKKI ry:n Vaikuttamisen askelmerkit amiksille –julkaisusta tästä linkistä.
Oikeus osata -ohjelman koordinaatiohanke Galaksin levittämiswebinaarit osallisuuden, hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja turvallisuuden edistämiseksi
Ammatillisen koulutuksen osallisuutta, hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta on kehitetty OPH:n rahoittamassa Oikeus osata -ohjelmassa toimenpidekokonaisuudessa 2. Galaksin koordinoimia verkostohankkeita on ollut 14, joissa on ollut mukana yhteensä 92 osatoteuttajaa. Mukana on ollut kaikkiaan 79 ammatillisen koulutuksen järjestäjää tai muuta organisaatiota.
Verkostohankkeiden tuloksia on esitelty toukokuun aikana neljässä Galaksin levittämiswebinaarissa. Jo pidetyistä webinaareista on tallenne ja neljäs webinaari turvallisuuden edistäminen on verkossa to 19.5, mistä myös tulee tallenne. Ilmoittaudu turvallisuuden levittämiswebinaariin tai tilaa tallenne täältä hyvinvoiva amis -sivustolta. Aiemmat tallenteet ovat 1–1,5 h mittaisia ja maksuttomia.
Osallisuuden edistämisen levittämiswebinaari oli 3.5.
Hyvinvoinnin edistämisen levittämiswebinaari oli 6.5.
Yhteisöllisyyden vahvistamisen levittämiswebinaari oli 16.5
Lisätietoa sisällöistä ja linkit tallenteisiin täältä hyvinvoiva amis -sivuston tapahtumakalenterista.
Lisätietoa koordinaatiohanke Galaksista ja webinaareista hankekoordinaattori Mari Korpela, SAKU ry, mari.korpela(at)sakury.net
SAKU ry:n virtuaalikahvila opiskelijoille 25.5.
Opiskelijoille suunnattu virtuaalikahvila Fressiksen päihderiihi - mitä tiedät päihteistä ja mitä ne sinulle merkitsevät järjestetään 25.5.2022 klo 9.30-10.30. Kahvilan jälkeen kannattaa varata vielä 1/2 tuntia aikaa yhteiseen keskusteluun ryhmässänne.
Vieraana on terveyden edistämisen asiantuntija Tuula Råmark Suomen Syöpäyhdistyksestä. Päihderiihessä puhutaan nuorten päihteiden käytöstä ja niihin liittyvistä ilmiöistä sekä pohditaan omaa suhtautumista päihteisiin.
Virtuaalikahvilan voi ottaa käyttöön sekä ryhmänä luokassa että etäopinnoissa. Tilaisuudesta tehdään tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa tapahtumasta. Tapahtuma on maksuton. Lue lisää ja linkki virtuaalikahvilaan SAKU ry:n tapahtumakalenterista täältä
Tilaa syksylle SAKU ry:n tutorkoulutus
Varaa oppilaitoksellesi syksylle tutorkoulutus. Tutustu koulutuksiin ja tilaa juuri teille räätälöity koulutusohjelma. SAKU ry:ltä voit tilata yhden tai kahden päivän tutorkoulutuksen. Kaksivaiheisessa tutorkoulutuksessa ( 6 h + 6 h) opit toimimaan tutorina, ryhmäyttämisestä, tutortoiminnasta oppilaitoksissa, ryhmän ohjaamisesta, esiintymistaidoista, tutoreiden vuosikellon tekemisestä, tapahtuman järjestämisestä ja toiminnan suunnittelusta.
Liikuntatutorkoulutuksessa ( 6 h) lisäät liikettä oppilaitoksen arkeen, saat vinkkejä taukoliikuntaan, ryhmänohjaamiseen ja tapahtumajärjestämisen perusteet.
Verkkotutorkoulutuksessa ( 4 h) saat keinoja ryhmäyttämiseen verkon kautta, lisätään yhteisöllisyyttä digitaalisten alustojen avulla, saat perusteet tutorina toimimiseen, ryhmänohjaamiseen sekä tapahtumanjärjestämiseen.
PS. Nämä koulutuksen järjestäjät ovat vielä oikeutettuja yhteen hankkeisiin kuuluvaan maksuttomaan liikuntatutorkoulutukseen: Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Turun ammatti-instituutti, Careeria ja Sampo. Laittakaa tilaus suoraan Elisalle sekä ilmoittakaa mihin toimipisteeseen haluatte koulutuksen.
Lue lisää tutorkoulutuksista SAKU ry:n sivuilta tästä linkistä.
Koulutuksen tilaukset ja lisätiedot: elisa.brusila@sakury.net p. 0404156080 tai sakury@sakury.net
Amistamossa syntyy liikkuvia ideoita
Amistamo on ryhmäyttämiseen keskittyvä liikunnallinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on tuottaa uusia ideoita oppilaitosten tutor- ja opiskelijakuntatoimintaan sekä tarjota valmiita toimintamalleja opiskelijoiden ryhmäyttämis- ja, liikuntapäiviin sekä harrastetoimintaan.
Amistamon rasteilla osallistujat pääsevät itse kokeilemaan erilaisia ryhmäyttämisen keinoja.
Lisäksi rastien pitäjät kertovat vinkkejä, miten toimintarasteja voi hyödyntää esimerkiksi omassa oppilaitoksessa uusien opiskelijoiden ryhmäyttämisessä, luokan yhteishengen kohottamisessa tai tauoilla pidettävässä toiminnassa.
Syksyn 2022 Amistamo -tapahtumat
14.9.2022 Ammattiopisto Spesia, Järvenpää (erityisryhmien oma tapahtuma)
Lue lisää ja ilmoittautumiseen SAKU ry:n sivuilta täältä
Tervetuloa Amattiopisto Spesiaan. Katso minuutin mittainen video, SAKU ry:n vimeo-palvelusta täältä
21.9.2022 Forssan ammatti-instituutti
Lue lisää ja ilmoittaudu tapahtumaan SAKU ry:n sivuilta täältä
Ennakkoilmoittautuminen:
Ilmoita ryhmäsi mukaan tapahtumaan 23.6.2022 mennessä, niin osallistut SAKU ry:n maksuttoman tutorkoulutuksen arvontaan.
Kuukauden nostot:
Ammattiosaajan työkykypassi on SAKU ry:n ylläpitämä hyvinvoinnin ja työkykyisyyden oppimisen väline. Toukokuun kuukausinostona on työkykypassi TUVA-koulutuksessa.
Ensi syksynä käynnistyvässä tutkintokoulutukseen valmentavassa TUVA-koulutuksessa on mahdollista käyttää Ammattiosaajan työkykypassia hyvinvoinnin ja työkykyisuuden oppimisen tukena. Työkykypassin osa-alueet ammatin työkykyvalmiudet, työkykyä edistävä liikunta, terveysosaaminen sekä harrastuneisuus ja yhteistyötaidot istuvat TUVA-koulutuksen osiin. Työkykypassin tai sen osa-alueita voi suorittaa TUVA-koulutuksen aikana. SAKU ry:n ylläpitämät työkykypassin valtakunnalliset työkalut ovat myös TUVA-opiskelijoiden ja opettajien käytettävissä. Työkykypassi tukee TUVA-koulutuksen tavoitteiden, kuten työelä-, ja hyvinvointitaitojen saavuttamista.
Jos kiinnostuit, lisätietoa saat Maria Käkelältä SAKU ry:stä. Ota yhteyttä maria.kakela@sakury.net
Kuukauden nosto Zoomissa: Perustaitoja kohentava valmennusjakso Moodle verkko-oppimisympäristössä
Valmennusjakson tavoitteena on muun muassa tukea opiskelijan ammatillisen perustutkinnon tai tutkinnon osien suorittamista niin oppilaitos- kuin työelämäympäristössäkin.
Opiskelija voi työskennellä itsenäisesti omien voimavarojensa mukaan. Valmennusjakson aiheita opetus- ja ohjaushenkilöstö voi käsitellä yhdessä opiskelijan kanssa yksilöohjauksessa, esimerkiksi HOKS-prosessin eri vaiheissa. Lue lisää tästä hyvästä käytännöstä Hyvinvoiva amiksen menetelmäpankista. Tämä malli on kerätty osana ZOOMI- sujuvia siirtymiä edistämässä- hanketta (ESR).
Virkistävää vihreyttä kevääseen