20.12.2022
Ajankohtaista Galaksista
Vuosi 2022 lähenee loppuaan, kuin myös Oikeus osata -ohjelman verkostohankkeet ja koordinaatiohanke Galaksi sen myötä. Ohjelmassa ja hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden sekä turvallisuuden toimenpidekokonaisuudessa on syntynyt valtava määrä tuloksia ja sen myötä myös vaikutuksia.
Painopisteen 2.1. opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen ja opiskelijakuntatoiminnan kehittämisen tuloksia:
Yksilötasolla:
Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua opiskelijakuntatoimintaan, vaikuttaa oppilaitosyhteisöön ja edistää toiminnan kautta myös opintoja. Opiskelijakuntatoiminnan lisäksi opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia on lisätty kehittämällä mm. viestintä- ja palautekanavia, erilaisia keskustelufoorumeita, opiskelijaraatitoimintaa, sekä keskusteluyhteyksiä opiskelijoiden, henkilöstön ja johdon välille.
Yhteisö-/organisaatiotasolla:
Opiskelijakuntatoimintaa on opinnollistettu ja kiinnitetty oppilaitosten rakenteisiin mm. henkilöstössä on opiskelijakuntatoimintaa ohjaava jäsen/vastuuhenkilö. Esimerkiksi YTO-integrointi (valinnaisia YTO-opintoja sekä opiskelijakunnassa toimimisen hyödyntämistä myös pakollisissa osissa, kuten Taide ja luova ilmaisu sekä Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen). Opiskelijakuntatoimintaan on rakennettu prosessimalleja ja vuosikelloja. On tehty yhteiskehittämistä ja bencmarkattu opiskelijakuntakuntatoimintaa yli koulutuksen järjestäjärajojen, mm. pääkaupunkiseudulla oppilaitosten ja pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien yhteistyöverkosto.
Kansallinen taso:
Opiskelijakuntatoimintaan ja vaikuttamisen tueksi on kehitetty valtakunnallisia materiaaleja, mm. asiakirja- ja todistuspohjia, opiskelijakuntatoiminnan opas sekä opiskelijavaikuttamisen julkaisu ”Vaikuttamisen askelmerkit amiksille”. SAKKI ry
Alumnitoimintaan on kehitetty valtakunnallinen alueellinen yhteistyö -toimintamalli ympäristökasvatusalalla, jolla on vahvistettu alumnien, työelämän ja oppilaitoksen yhteistyötä.
Painopisteen 2.2. liikunnan lisääminen ammattiosaajan työkykypassi- ja Liikkuva amis -toimintaa laajentamalla tuloksia:
Työkykypassin käyttö on laajentunut ja juurtunut oppilaitosten arkeen osaksi rakenteita ja prosesseja. Työkykypassi on tasa-arvoisesti kaikkien opiskelijoiden saatavilla useissa oppilaitoksissa. Oppilaitosten henkilöstöstä on valmennettu 85 työkykypassimentoria, jotka edistävät työkykypassin käyttöä ja käyttöönottoa omissa organisaatioissansa. Työkykypassin menetelmiä ja työkaluja on päivitetty vastaamaan moninaisten oppijoiden tarpeisiin.
Liikkuva-amis toiminta on laajentunut ja vakiintunut fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi oppilaitoksissa. Ammattiosaajan työkykypassi ja Liikkuva-amis -toiminta ovat vakiintuneet SAKU ry:n peruspalveluksi, joten toiminnat ovat myös jatkossa koulutuksen järjestäjien käytettävissä. SAKU ry koordinoi työkykypassi-, työkykypassimentori- ja Liikkuva-amis -verkostoja.
Hyvinvointia ja osallisuutta kansanopistoista -verkostohankkeessa on luotu hyvinvointimatriisi, jonka avulla kartoitetaan ja kehitetään hyvinvoinnin toteutumista oppilaitoksissa.
Painopisteessä 2.3 oppilaitosten yhteisöllisen toimintakulttuurin vahvistaminen tuloksia:
Yksilötaso: Yhteisöllisyyden vahvistamiseksi on järjestetty monenlaisia tapahtumia. Myös verkkotapahtumia voidaan hyödyntää jatkossa livetapahtumien rinnalla erityisesti yksiköiden ollessa pitkien välimatkojen päässä.
Yhteisö-/organisaatiotasolla:
Ymmärrys ryhmäyttämisen merkityksestä on kasvanut. Ryhmäyttämistä tehdään säännöllisesti, muulloinkin kuin lukuvuoden alussa. On tuotettu mm. paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille ”Hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden edistäminen, 15 osp”
Kansallinen taso: Yhteisöllisyyden merkitys on korostunut hankeaikana ja tarpeeseen on vastattu useilla uusilla toimintamalleilla.
Painopisteen 2.4 ammatillisen koulutuksen turvallisuuskulttuurin kehittämisen tuloksia:
Yksilötaso: Turvallisuuden painopisteessä on kehitetty materiaaleja ja malleja fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja pedagogisen turvallisuuden vahvistamiseksi. Esimerkkeinä tästä ovat mm. ryhmätehtävät tehtäväksi verkossa tai ryhmässä luokkahuoneessa kiusaamisesta, antirasismista sekä turvallisuudesta ja opas digitaalisissa ympäristöissä toimimiseen, virtuaalisten ympäristöjen rakentamiseen turvallisuusnäkökohdista.
Yhteisö-/organisaatiotasolla:
Osassa verkostohankkeita on otettu käyttöön turvallisuushavainto- ja ilmoitusjärjestelmiä, tehty turvallisuuden vuosikelloja, päivitetty turvallisuusmateriaaleja ja luotu koulutuksen järjestäjäkohtaisia turvallisuusperehdyttämisen materiaaleja, kehitetty turvallisuusjohtamista ja -kulttuuria. On järjestetty työturvallisuuspäiviä, tehty turvallisuuskävelyitä, pidetty asiantuntijaluentoja ja teetetty niin opiskelijoille kuin henkilöstölle turvallisuuskyselyitä. Työhön on osallistettu niin johtoa, henkilöstöä kuin opiskelijoita. Lisäksi yhteistyö on lisääntynyt viranomaistahojen sekä alan toimijoiden kanssa turvallisuusnäkökulmasta.
Kansallinen taso:
Keskustelu turvallisuudesta on ollut ja on tulevaisuudessakin ajankohtaista. Ennaltaehkäisyyn on tuotettu materiaaleja ja ohjeistuksia.
Galaksin koordinoimat verkostohankkeet ovat vieneet valtakunnallisesti hyödynnettäviä materiaaleja, ohjeita, prosessikuvauksia ja toimintamalleja aoe-palveluun. Palvelussa ne on koottu yhteiseen kokoelmaan Hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja turvallisuuden uudet toimintatavat ammatillisessa koulutuksessa. Käy tutustumassa kokoelmaan ja vinkkaa muillekin. Yhteiseen kokoelmaan aoe-palvelussa pääset tästä linkistä
On aika kiittää verkostohankkeita, osatoteuttajia ja kaikkia mukana olleita. On ollut hienoa tehdä yhteistyötä ja valtakunnallista koordinaatiotyötä yhdessä kanssanne. Nyt loppuajasta olemme viestineet tuloksistanne valtakunnallisesti. Muistakaa viestiä monipuolisista tuloksistanne myös omissa organisaatioissanne ja verkostoissanne. Viestintää ja levitystä voi jatkaa myös ensi vuoden puolella, mitä kaikkea on saatu aikaan.
Moni verkosto ilmoitti, että yhteistyö jatkuu, vaikka verkostohankkeet päättyvät. Verkostot ja yhteistyö on noussut yhdeksi merkitykselliseksi kehittämistyön välineeksi. Työ jatkuu myös Oikeus osata -ohjelman Sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus tulevissa verkostohankkeissa.
Salamauutiset verkostohankkeista
Galaksin koordinoimat hankkeet toimivat yhdessä tai useammassa painopisteessä. Seuraavat salamauutiset on toimitettu Galaksin koordinoimilta verkostohankkeilta.
Ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin toimintakäsikirja on nyt valmis – käy tutustumassa hyvinvointia ja osallisuutta tukeviin toimintamalleihin
Hyvinvointia ja osallisuutta kansanopistojen ammatillisesta koulutuksesta -hankkeessa tuotettu hyvinvoinnin toimintakäsikirja on julkaistu. Kansanopistoyhdistyksen koordinoiman hankkeen tavoitteena on ollut ammatillista koulutusta järjestävien oppilaitosten hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen.
Kolmentoista kansanopiston hankeyhteistyössä syntyneeseen Ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin toimintakäsikirjaan on koottu hankkeessa kehitetyt toimintamallit. Käsikirjasta löydät monimediaisesti esitettyjä malleja, materiaaleja ja ohjeita, joita voit käyttää hyvinvoinnin edistämiseen ja tukemiseen omassa oppilaitoksessasi. Toimintakäsikirjasta saat vinkkejä esimerkiksi opiskelijoiden osallisuuden vahvistamiseen, liikunnan ja liikkeen lisäämiseen, yhteisöllisen toimintakulttuurin vahvistamiseen sekä oppilaitoksen turvallisuuskulttuurin kehittämiseen. Löydät toimintakäsikirjan Kansanopistoyhdistyksen Peda.net-sivustolta tästä linkistä.
Hankkeesta ja toimintakäsikirjasta kirjoitettiin myös Aikuiskoulutuksen eurooppalaisen foorumin EPALE:n lokakuun tiedotteeseen. Pääset lukemaan tiedotteen tästä linkistä.
Tervetuloa tutustumaan hankkeessa tuotettuihin materiaaleihin!
Hyvinvointia ja osallisuutta kansanopistojen ammatillisesta koulutuksesta -hanke on osa Opetushallituksen rahoittamaa ammatillisen koulutuksen laatu- ja kehittämisohjelmaa Oikeus osata. Hanke on käynnissä 13.11.–31.12.2022.
Muut Oikeus osata -ohjelman toimenpidekokonaisuuksien materiaalit
1.1 VALO -valtakunnallista laatua ohjaukseen koordinaation verkostoissa kehitettiin ohjausta ja parannettiin laatua mm. Hyvän ohjaukset kriteerit
Lue lisää VALO:sta ja syntyneistä tuloksista Winnovan sivuilta tästä linkistä
1.2 Taidolla jatkoon koordinaation verkostohankkeissa vahvistettiin opiskelijoiden perustaitoja ja jatko-opintovalmiuksia kolmessa verkostossa.
Hyvät käytännöt, mallit ja case-esimerkit löytyvät tästä linkistä www.polkuammattiin.fi -sivustolta
Verkoston tuloksiin voit tutustua aoe.fi -palvelussa:
Perustaitotason tunnistaminen ammatillisessa koulutuksessa tästä linkistä materiaaliin aoe-palvelussa
Ytojen monipuolistaminen ammatillisessa koulutuksessa tästä linkistä materiaaliin aoe-palvelussa
Jatko-opintovalmiudet ammatillisessa koulutuksessa tästä linkistä materiaaliin aoe-palvelussa
3 Toimintakulttuurin uudistaminen ja sen johtamisen tuki valtakunnalliset materiaalit löytyvät myös aoe-palvelusta.
Tästä linkistä Toimintakulttuurin uudistaminen ja sen johtamisen tuki -kokoelmaan aoe-palveluun
Kiitos, kun olet ollut kiinnostunut Galaksi verkoston toiminnasta ja mahdollisesti ollut mukana verkostoissa.
Tämän viimeisen salamauutiskirjeen myötä toivotan sinulle leppoisaa ja virkistävää joulun aikaa sekä Hyvinvoivaa, yhteisöllistä, osallistavaa ja turvallista uutta vuotta 2023.
SAKU: ry:n hallinnoima Galaksi on OPH:n rahoittama valtakunnallinen koordinaatiohanke Oikeus osata -ohjelman toimenpidekokonaisuudessa kaksi. Galaksi koordinoi 14 verkostohanketta, joissa on mukana yhteensä 92 osatoteuttajaa. Toimenpiteen kohdentuvat hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja turvallisuuden vahvistamiseen sekä kehittämiseen.
Yhteistyöterveisin
Koordinaatiohanke Galaksi
hankekoordinaattori
Mari Korpela
mari.korpela@sakury.net