30.11.2021
Ajankohtaista Galaksista
Koordinaatioiden seurantakyselyn mukaan Galaksin vastaajista toimenpidekokonaisuuksissa 78 % oli tyytyväisiä hankkeiden tavoitteiden toteutumiseen. Aikataulussa oli yli 70 % hankkeista ja verkostoyhteistyö koettiin tärkeäksi. Haasteitakin on ollut korona-aikana opetuksen ja kehittämistyön yhteensovittamisessa, mutta uskottiin että kevätkaudella saadaan tavoitteet toteutettua. Kyselyn yhteenvetokoostetta ja palautetta kannattaa hyödyntää verkostohankkeissa ja käydä se läpi yhdessä verkoston kanssa.
Väliselvitykset on myös jätetty OPH:n tarkasteluun. Koko Oikeus osata -ohjelman hankkeet olivat palauttaneet selvityksensä määräaikaan mennessä, mistä saimme kiitosta. Ne ovat käsittelyssä joulu-tammikuun aikana.
Salamauutiset verkostohankkeista
Galaksin koordinoimat verkostohankkeet toimivat yhdessä tai useammassa Oikeus osata -ohjelman painopisteessä (2.1, 2.2, 2.3 ja 2.4). Seuraavat salamauutiset ovat verkostohankkeilta.
Oikeus osallistua -hanke: Vahvistetaan yhdessä hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta
Turun kaupungin koordinoimassa Oikeus osallistua -hankkeessa on mukana viisi ammatillista oppilaitosta. Hankkeen toimintasuunnitelmassa on kuvattu kolme eri painopistealuetta, joihin oppilaitosten kehittämistoiminta kohdistuu: Opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksien ja opiskelijakuntatoiminnan kehittäminen (2.1), yhteisöllisen toimintakulttuurin vahvistaminen (2.3) ja ammatillisen koulutuksen turvallisuuskulttuurin kehittäminen (2.4). Opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia on kehitetty Turun ammatti-instituutissa ja Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedussa lisäämällä digitaalisia vaikuttamismahdollisuuksia sekä vahvistamalla ryhmänedustajien, tutor-, opiskelijakunta- ja yhdistystoiminnan tunnettavuutta.
Yhteisöllisen toimintakulttuurin vahvistamiseksi Salon seudun koulutuskuntayhtymässä on pilotoitu Vahva aloitus -toimintamallia ravintola ja catering alalla kesäkuussa 2021. Tutustuminen aloitettiin kahden päivän mittaisella orientaatiolla, jonka aikana huomioitiin opiskelijoiden kielellinen osaaminen S2 ja hankittiin opinnoissa tarvittavat vaatetus ja materiaalit. Opiskelijahuolto oli mukana pilotoinnin toteutuksessa. Turun kristillisen opiston säätiö on hankkeen aikana aloittanut OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatin mukaisen itsearvioinnin. Opetushenkilökunta ja johto ovat arvioineet toimintakulttuurin ja johtamisen arviointialueen.
Ammatillisen koulutuksen turvallisuuskulttuurin kehittämisessä ovat mukana kaikki toteuttajaorganisaatiot. Turun ammatti-instituutti on koordinoinut painopistealueen yhteisen turvallisuuskyselyn, jossa ovat mukana kaikki hankkeen organisaatiot. Kysely mikä suunnattiin oppilaitosten esihenkilöille. Ammattiopisto Liviassa turvallisuuskulttuuria on vahvistettu henkilöstökoulutuksella, jonka kautta pyritty lisäämään organisaation tietoisuutta turvallisuuteen liittyvien uhkien tunnistamisessa. Ammattiopisto Liviassa on tehty myös sähköisten järjestelmien valmiustasokartoitus. Hankkeen tuloksista viestimme hankeblogissa: https://blog.edu.turku.fi/oikeusosallistua/
#turvadigi – salamauutinen
Työtehoseura ry:n koordinoimassa #turvadigi hankkeessa ovat mukana TREDU, SAMIEDU ja YSAO. Kehitämme yhdessä turvallisempia oppimisympäristöjä niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin erityisesti digitaalisten oppimisympäristöjen vinkkelistä. Huomioimme turvallisuusnäkökulmat päivittäisessä johtamisessa ja opetuksen suunnittelussa, opetuksen toteutuksessa ja digitaalisten sekä virtuaalisten oppimisympäristöjen käytön jalkauttamisessa opettajien ja opiskelijoiden arkeen. Olemme tuottaneet hankkeessa mm. virtuaalisen turvallisuuskävelyn mallin, joka sopii turvallisuuskävelyiden lisäksi myös oppilaitoksessa asioivien turvaperehdytykseen.
Kehitämme edelleen kolmea aiemmin tuotettua virtuaalista oppimisympäristöä logistiikka-alalle, jotta ne toimisivat entistä paremmin työturvallisia toimintatapoja kehittävinä sekä vahinkoja minimoivina työkaluina. Olemme myös selvittäneet hankkeen aikana opiskelijoiden sekä henkilökunnan kokemuksia erilaisissa digitaalisissa oppimisympäristöissä mahdollisesti esiintyvästä kiusaamisesta ja häirinnästä sekä mietimme keinoja kiusaamisen kitkemiseksi. Työ jatkuu ja syvenee seuraavaksi hankepartnereiden entistä tiiviimmäksi yhteistyöksi ensimmäisten live tapaamisten muodossa. Tavoitteemme on sulauttaa eri oppilaitosten luomat hyvät käytänteet ja opit ja ohjeet yhdeksi yhteiseksi tuotokseksi. Lue lisää Turvadigistä Työtehoseuran sivuilta.
Liikkuva amis -ideapaja
Ideapajan tavoitteena on sekä luoda että tuoda liikettä ja aktiivisuutta sinne, missä opiskelijat muutenkin ovat: työsaleihin, käytäville, piha-alueille ja luokkatiloihin. Ideapajan tarkoituksena on antaa ajatuksia suunnittelun avuksi ja ohjata suunnittelua kohti konkreettisia toimenpiteitä.
Ideapajan laajuus on pajan vetäjän itse valittavissa. Ideapajalle on luotu selkeät raamit helpottamaan työskentelyä ja viemään sitä suunnitelmallisesti eteenpäin. Voit toteuttaa ideapajan suoraan tämän pohjalta tai lisätä mukaan oppilaitoksen oman toiminnan näkökulmia. Ideapaja sopii kaikille opiskelijaryhmille.
Ideapajan runko koostuu seuraavista osa-alueista:
• Orientaatio aiheeseen: Mitä on Liikkuva amis -toiminta
• Toiminnan ideointi ja suunnittelu
• Toiminnan toteutus ja yhteinen pohdinta
Lue lisää ideapajasta liikkuvaamis -sivustolta.
Liikkeen lisäämisen vinkki verkostosta
Saimaan ammattiopisto Sampon Lappeenrannan toimipisteen opiskeluhuollon kahviparkissa sai ostaa kahvin 10 lihaskuntosuorituksella. Hinnasto: Kuppi kahvia =10 kyykkyä, maitoa kahvin sekaan = 5 käsien nostoa, sokeri= 5 käsien nostoa, kuppi teetä= 10 kyykkyä. Päivän saldo suorituksista merkittiin fläppitaululle kaikkien innostajaksi ja tuloksena 700 kyykkyä, 490 käsien nostoa ja bonuksena 50 punnerrusta.
Tulevat tapahtumat
Galaksin joulukuun virtuaalikohtaamiset
Virtuaalikohtaamisissa osallistujat kuulevat ja jakavat aiheeseen liittyviä hyviä käytäntöjä. Galaksin verkoston seuraava virtuaalikohtaaminen Aikuisopiskelijoiden hyvinvointi, yhteisöllisyys ja osallisuus 7.12.2021 klo 14.00–15.30, Teams (kaikille painopisteille).
Galaksin virtuaalikohtaamiset ovat matalan kynnyksen verkostotapaamisia, joihin voi liittyä mukaan silloin, kun omaan kalenteriin sopii. Näissä kohtaamisissa keskustellaan ajankohtaisista asioista ja tapahtumista sekä Oikeus osata -ohjelman kakkospainopisteitä koordinoivan Galaksin, että verkoston hankkeiden näkökulmasta. Jos kalenterikutsu ei ole vielä tavoittanut sinua, tilaa kokouslinkki kohtaamiseen mari.korpela@sakury.net
SAKU: ry:n hallinnoima Galaksi on OPH:n rahoittama valtakunnallinen koordinaatiohanke Oikeus osata -ohjelman toimenpidekokonaisuudessa kaksi. Galaksi koordinoi 14 verkostohanketta, joissa on mukana yhteensä 94 osatoteuttajaa. Toimenpiteen kohdentuvat hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja turvallisuuden vahvistamiseen sekä kehittämiseen. Tervetuloa mukaan Galaksin verkostoon.
Galaksin uutiskirjeen tavoitteena on välittää lyhyitä uutisia, ajankohtaisia asioita ja tapahtumia terävällä kärjellä kaikilta Galaksin koordinoimilta hankkeilta ja heidän osatoteuttajiltansa. Uutiskirje on suunnattu Galaksin koordinoiville hankkeille ja kaikille ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja turvallisuuden kehittämisestä sekä uusista toimintatavoista kiinnostuneille.
Yhteistyöterveisin
Koordinaatiohanke Galaksi
hankekoordinaattori
Mari Korpela
mari.korpela@sakury.net