19.8.2021
Ajankohtaista Galaksista
Keväästä alkaen Galaksi on ollut mukana suunnittelemassa Oikeus osata -ohjelman koordinaatiohankkeiden yhteistä seurantaa ohjelman hankkeille. Ensimmäinen seurantajakso on hankkeen alusta elokuun 2021 loppuun ja toinen seurantajakso syyskuusta helmikuun 2022 loppuun. Verkostohankkeiden projektipäälliköt keräävät seurantalomakkeet kaikilta osatoteuttajilta yhteiseen Exceliin. Esittelemme seurantakyselyn Oikeus osata -ohjelman verkostopäivässä, Yhdessä osallistaen ja kuulemme vielä mielellämme hankkeiden kommentteja.
Salamauutiset verkostohankkeista
Galaksin koordinoimat verkostohankkeet toimivat yhdessä tai useammassa Oikeus osata -ohjelman painopisteessä (2.1, 2.2, 2.3 ja 2.4). Seuraavat salamauutiset verkostohankkeilta on kerätty Galaksin verkostopäivästä 8.6.2021 tai sen jälkeen. Hankkeiden aiheena oli kolme kovinta tavoitetta.
Yhteisöllisyyttä (2.1)
Business College Helsingin #vaikutammeyhdessä hankkeessa on mukana kolme kumppania painopisteissä 2.1 ja 2.3. Tärkeimpinä tavoitteina painopisteessä 2.1 on aktivoida ja sitouttaa aikuisopiskelijoita mukaan opiskelijakuntatoimintaan, kehittää opiskelijoiden viestintäkanavia sekä kehittää opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia oppilaitoksen toiminnan kehittämisessä. Painopisteessä 2.3 kehitetään alumnitoimintaa, vahvistetaan yhteisöllisyyden kokemusta ja oppilaitokseen kiinnittymistä. Lue lisää #vaikutammeyhdessä hankkeesta Business College Helsingin -sivuilta.
Hyvinvointia (2.2)
Hyvinvoiva amis on SAKU ry:n koordinoima 13 kumppanin verkostohanke, jossa kolme kovinta tavoitetta ovat työkykypassimentorien valmennus, työkykypassin mobiilisovelluksen kehittäminen sekä Liikkuva amis -kehittämispolut. Lue lisää työkykypassi.fi tai liikkuva amis -sivustolta.
Prakticumin koordinoimassa Aktiv och välmående verkostohankkeessa on mukana neljä kumppania. Tavoitteena aktiivisuus ja hyvinvointi ruotsinkielisissä oppilaitoksissa yhteenkuuluvuuden, yhteistyön ja ruotsinkielisenä saatavien materiaalien avulla. Kehitämme liikettä lisäävää materiaalia sekä käännämme hyviä materiaaleja ruotsiksi. Marraskuussa järjestämme Må bra dagen Tampereella, jolloin voi koko päivän nauttia aktiivisuudesta ja hyvinvoinnista. Lue lisää Aktiv och välmående -hankkeesta Prakticumin sivuilta.
Osallisuutta (2.3)
Kpedun koordinoimassa Yhdessä Tillsammans hankkeessa kehitetään opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia ja opiskelijakuntatoimintaa (2.1), yhteisöllistä toimintakulttuuria (2.3) ja ammatillisen koulutuksen turvallisuuskulttuuria (2.4). Verkostohankkeessa on mukana 13 kumppania. Osallisuuden osalta tärkeimpänä tavoitteena on ryhmäytymispankki, mistä löytyy keinovalikoima, hyvinvointia lisäävät tapahtumat ja digitaalisia palveluja. Digitaalisina palveluina kehitetään turvallisuussovellus Kiipulassa ja opiskeluhuoltoapplikaatio Ysaossa. Hankkeessa on kesäkuussa ilmestynyt Jukka Vehviläisen kirjoittama Turvallisuusopas, Johdatus ammatillisten oppilaitosten turvallisuustyöhön. Turvallisuusopas ja lisätietoja Yhdessä Tillsammans hankkeesta Kpedun sivuilta.
Turvallisuutta (2.4)
Työtehoseura koordinoi Turvaa opiskeluun digitaalisuudella (TURVADIGI) hanketta, jossa on lisäksi mukana kolme kumppania. Kolme kovinta tavoitetta ovat oppilaitoksen kokonaisvaltaisen turvallisuusjohtamisen kehittäminen, pedagogisen turvallisuuden kehittäminen virtuaaliympäristöihin kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy huomioiden sekä työelämän turvallisuuskäytäntöjen osaamisen vahvistaminen ennen työelämään siirtymistä. Lue lisää TURVADIGISTÄ Työtehoseuran sivuilta.
Turvallisuuskulttuurin kehittäminen ja johtaminen luonnonvara-alan koulutuksessa hanketta koordinoi Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksi ja mukana on neljä kumppania. Hankkeen tärkeimpänä tavoitteena on turvallisuuskulttuurin perehdyttämismalli luonnonvara-alan koulutukseen. Lisäksi hankkeen tavoitteena ovat ”Läheltä piti” -tilanteiden riskien pienentäminen, selkokielinen työturvallisuusmateriaali luonnonvara-alalle sekä yhteistyön lisääminen työturvallisuusohjeistuksissa ja perehdyttämisessä työpaikkojen kanssa. Lue lisää turvallisuuskulttuurin kehittämisestä Vuoksen sivustolta.
Savon Koulutuskuntayhtymän Turvataitaja hankkeessa on mukana kolme muuta koulutuksen järjestäjää. Tärkeimpinä tavoitteina ovat turvallisuuskulttuurin ja turvallisuusjohtamisen vahvistaminen oppilaitoksissa sekä lisätä henkilöstön ja opiskelijoiden osaamista turvallisuudesta. Lue lisää Turvataitajista SAKKY:n sivuilta.
Tulevat tapahtumat
Oikeus osata -ohjelman verkostopäivä, Yhdessä osallistaen
Tervetuloa Oikeus osata -hankkeiden verkostoaamupäivään 24.8.2021, joka on suunnattu Oikeus osata -ohjelman hankeverkostojen sekä hankkeiden osatoteuttajien vetäjille. Ilmoittautumisaika on loppunut, mutta voit olla yhteydessä OPH:n eritysasiantuntija Minna Vaseniukseen minna.vasenius@oph.fi
Päivän teemana on osallisuus ja osallistava kehittäminen. Tavoitteena on saada uutta virtaa hankkeiden toimintaan, jakaa hyviä käytänteitä ja verkostoitua muiden hanketoimijoiden kanssa sekä tutustua Oikeus osata -ohjelman hankkeiden seurantaan. Lue lisää Oikeus osata -ohjelman koordinaatioiden ja OPH:n järjestämästä verkostopäivästä tästä linkistä Hyvinvoiva amis -sivustolta.
Galaksin syksyn virtuaalikohtaamiset
Galaksin verkoston virtuaalikohtaaminen 2.9.2021 klo 14.00–15.00, Teams
Aiheena opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuudet ja opiskelijakuntatoiminta,
Oikeus osata -ohjelman painopiste 2.1.
Yhteisöllisyys 21.9.2021 klo 14.00–15.00, Teams
Hyvinvointi 12.10.2021 klo 14.00–15.00, Teams
Turvallisuus 26.10.2021 klo 14.00–15.00, Teams
Teema tarkentuu lähempänä 9.11.2021 klo 14.00–15.00, Teams
Teema tarkentuu lähempänä 30.11.2021 klo 14.00–15.00, Teams
Galaksin virtuaalikohtaamiset ovat matalan kynnyksen verkostotapaamisia, joihin voi liittyä mukaan silloin, kun omaan kalenteriin sopii. Näissä kohtaamisissa keskustellaan ajankohtaisista asioista ja tapahtumista sekä Oikeus osata -ohjelman kakkospainopisteitä koordinoivan Galaksin, että verkoston hankkeiden näkökulmasta. Kokouslinkki lähetetään lähempänä ajankohtaa sähköpostitse. Tilaa kokouslinkki 2.9.2021 kohtaamiseen mari.korpela@sakury.net
SAKU: ry:n hallinnoima Galaksi on OPH:n rahoittama valtakunnallinen koordinaatiohanke Oikeus osata -ohjelman toimenpidekokonaisuudessa kaksi. Galaksi koordinoi 14 verkostohanketta, joissa on mukana yhteensä 94 osatoteuttajaa. Toimenpiteen kohdentuvat hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja turvallisuuden vahvistamiseen sekä kehittämiseen. Tervetuloa mukaan Galaksin verkostoon.
Galaksin uutiskirjeen tavoitteena on välittää lyhyitä uutisia, ajankohtaisia asioita ja tapahtumia terävällä kärjellä kaikilta Galaksin koordinoimilta hankkeilta ja heidän osatoteuttajiltansa. Uutiskirje on suunnattu Galaksin koordinoiville hankkeille ja kaikille ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja turvallisuuden kehittämisestä sekä uusista toimintatavoista kiinnostuneille.
Yhteistyöterveisin
Koordinaatiohanke Galaksi
hankekoordinaattori
Mari Korpela
mari.korpela@sakury.net