Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen uudistus
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on allekirjoittanut asetuksen mittavasta ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen uudistuksesta. Ammatillisten tutkintojen määrä vähenee nykyisestä 351 tutkinnosta 164 tutkintoon. Uudella tutkintorakenteella voidaan vahvistaa osaamista ja vastata nopeammin työelämän muutokseen ja osaavan työvoiman saatavuuteen.
Asetus ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteesta tulee voimaan 1.8.2017. Kaikki uudistuvat ja uudet tutkinnot on tarkoitus ottaa käyttöön 1.1.2019 mennessä. Opetushallitus valmistelee tutkintojen perusteet porrastetusti yhteistyössä työelämän ja muiden sidosryhmien kanssa. Osa uusista tutkinnoista tulee voimaan asetuksen voimaan tullessa ja osa 1.1.2018, 1.8.2018 tai 1.1.2019. Vastaavasti osa tutkintorakenteesta poistuvista tutkinnoista on voimassa asetuksen voimaantuloon saakka ja osa 31.12.2017, 31.7.2018 tai 31.12.2018 saakka.
Vuoden 2019 alusta lähtien ammatillisia perustutkintoja on 43, ammattitutkintoja 65 ja erikoisammattitutkintoja 56. Tutkintojen määrä puolittuu, mutta opiskelijan mahdollisuudet yksilöllisiin valintoihin tutkinnon sisällä kasvavat huomattavasti nykyisestä.
Katse tulevaisuudessa - Nuorisobarometri 2016
Vuoden 2016 nuorisobarometrin aiheena on tulevaisuus. Barometri mm. pohtii, suhtautuvatko nuoret tulevaisuuteen valoisasti vai synkästi tai mistä heidän unelmat unelmat tehty. Barometrin mukaan nuorten tulevaisuuden toiveet eivät ole suuresti muuttuneet vuosien aikana, vaan hyvät ihmissuhteet ja työpaikka ovat edelleen toivelistan kärjessä. Työ herättää nuorissa myös pelkoja: riittääkö tulevaisuudessa työpaikkoja ja jaksavatko he yhä vaativammaksi muuttuvassa työelämässä. Samoin myös suomalainen hyvinvointivaltion säilymiseen tulevaisuudessa suhtaudutaan epäilevästi.
Tulosten mukaan nuoret toivovat tasa-arvon ja ympäristön tilan paranevan tulevina vuosina, mutta eivät jaksa täysin uskoa siihen. Kyynisyyden ja epäluottamuksen nopea lisääntyminen nuorten keskuudessa onkin yksi tutkimuksen keskeisiä havaintoja.
Unelmien liikuntapäivä 2017 -haaste
Tämän vuoden Unelmien liikuntapäivässä halutaan tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuus pohtia omia toiveitaan liikkumisen osalta. Aikuiset ovat kysyjiä ja kuuntelijoita ja auttavat löytämään ratkaisuja nuorten haaveille ja ideoille. Kokoa nuorilta heidän liikkumisen ideoita ja unelmia ja äänestäkää yhdessä, minkälaista toimintaa toteutatte tämän vuoden Unelmien liikuntapäivässä 10.5.2017.
Oma tapahtuma ilmoitetaan unelmienliikuntapaiva.fi-palvelussa. Kaikki Unelmien liikuntapäivän tapahtumat löytyvät karttapalvelusta, jonne pääsee ilmoittamaan sekä kaikille avoimia, että vain omalle oppilaitokselle tai koulutuksen järjestäjälle suunnattuja suljettuja tapahtumia. Osuuspankki vauhdittaa Unelmien liikuntapäivää myöntämällä Unelmastipendejä. Palkittavat valitaan www.unelmienliikuntapaiva.fi -sivulle tapahtumansa ilmoittaneiden joukosta. Kaikki tapahtumansa ilmoittaneet osallistuvat lisäksi liikettä lisäävien palkintojen arvontaan.
-
Ilmoita tapahtuma: www.unelmienliikuntapäivä.fi
Nuorten palveluiden arviointikehikko
Liaani-hankkeessa (ESR) on kehitetty nuorten kanssa toimiville ammattilaisille suunnattu arviointikehikko, joka sisältää kriteeristön laadukkaille nuorten palveluille. Interaktiivisen arviointikehikkotyökalun avulla nuorten palveluja on mahdollista arvioida ja kehittää. Lisäksi arviointikehikko tukee hyvien käytäntöjen levittämistä ja toimijoiden verkostoitumista.
Hanke kaipaa käyttäjiä testaamaan arviointikehikon ensimmäistä versiota, jotta arviointikehikkoa voitaisiin kehittää edelleen eteenpäin käyttäjien arvioiden ja kokemusten pohjalta. Toiveena on, että arviointikehikkotyökalua testattaisiin oman palvelun näkökulmasta. Kaikenlaiset kokemukset ja huomiot ovat tervetulleita. Lisätietoa hankkeen projektipäälliköltä: niina.pietila@metropolia.fi
Savuton tuki -tutkimus
Suomen Syöpäyhdistyksen tutkimuksessa Savuton tuki selvitettiin kohdennetun nuorisotyön työntekijöiden näkemyksiä asiakasnuorten tupakkatuotteiden käytöstä, muista elintavoista sekä kohdennetun nuorisotyön toimintaympäristön suhdetta tupakkatuotteiden käyttöön. Tutkimuksessa kehitettiin myös nuoria osallistavia tupakkatyön malleja.
Tutkimuksen mukaan nuoren mahdollinen päihteiden riskikäyttö tunnistetaan ja otetaan huomioon osana nuoren kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemista, mutta tupakointi jää vähäiselle huomiolle: nuorten savuttomuutta ei riittävästi tueta, eikä tupakoinnin lopettamisen tuki ole osa laajempaa nuoren hyvinvoinnin tukemista. Dosentti Anne Puurosen mukaan nuorisotyössä on tarvetta herättää keskustelua tupakkatyön asemasta sosiaalisen vahvistamisen osana, erityisesti tupakoivien mutta myös tupakoimattomien nuorten osalta.
Teos on tarkoitettu kohdennetussa nuorisotyössä toimiville sekä muille nuorten kanssa ehkäisevää tupakka- ja päihdetyötä tekeville. Teos sopii käytettäväksi myös nuorten terveyden edistämisen, ehkäisevän päihdetyön sekä sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelumateriaalina.
Sujuvat siirtymät – yhdessä saa aikaan enemmän -teemaseminaari
Zoomi - Sujuvien siirtymien valtakunnallinen koordinointi -hanke järjestää Sujuvat siirtymät – yhdessä saa aikaan enemmän teemaseminaarin. Seminaari järjestetään Helsinki-Tukholma-Helsinki laivaseminaarina Itämeren aalloilla 3.-5.5.2017. Seminaaripäivien teemana on yhteistyö ja erityisesti yhdessä tekeminen. Teemaa tullaan tarkastelemaan päivien aikana monesta eri näkökulmasta käsin.
Seminaariin on rajoitettu määrä paikkoja. Ilmoittautuminen 6.4.2017 mennessä ilmoittautumislinkin kautta.
Combo-työpaja nuorten osaamiseen ja työelämävalmiuksiin liittyen
Työterveyslaitoksen Combo-hanke (ESR) järjestää yhdessä Liaani-hankkeen (ESR) kanssa nuorten osaamiseen ja työelämävalmiuksiin liittyen työpajan 27.4.2017. Työpaja on suunnattu oppilaitosten henkilöstölle, järjestötoimijoille sekä työelämätoimijoille – eli tahoille, jotka pyrkivät yhdessä edistämään nuorten työelämävalmiuksia.
Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautumislinkki päivitetään Arjen arkin -tapahtumakalenteriin. Lisätietoa saa Työterveyslaitokselta: asiantuntija Outi Aho, outi.aho@ttl.fi
OOO-seminaari: Opettaja osallisuuden ja osaamisen tukijana
Liaani-hanke (ESR) järjestää levittämisverstaan 29.3.2017 opiskelijoiden osallisuuden ja osaamisen tukemista monesta eri näkökulmasta. Tapahtumaan osallistuminen on maksutonta. Lisätietoa Arjen arkin tapahtumakalenterista. Ilmoittautuminen tästä linkistä. Mukaan mahtuu 50 ensimmäistä ilmoittautujaa.
Opiskelijahyvinvoinnin verkosto ja lunttaamo
Nyyti ry:n Opiskelijahyvinvointiverkosto kokoaa yhteen opiskelijoiden hyvinvointityön parissa toimivia tahoja ja toimijoita eri puolilta Suomea. Verkoston tarkoituksena on vahvistaa mielen hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn edistämisesi tehtävää toimintaa ja yhteistyötä. Verkostoa koordinoi Nyyti ry.
Onko sinulla hyvä idea/kokeilu/käytäntö, jonka haluaisi jakaa muille ja laittaa näin hyvän kiertämään? Nyyti ry:n ylläpitämä Lunttaamo on kanava opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvien ideoiden, kokeilujen ja käytäntöjen jakamiselle. Lunttaamossa voit jakaa oman ”lunttisi” sekä luntata luvan kanssa ja parastaa vinkit omaan käyttöösi.
Nyyti ry:n elämäntaitokurssi
Nyyti ry järjestää toukokuussa 2017 NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI® -ohjaajakoulutuksen Helsingissä. Koulutuspäivät ovat: ke 24.5. klo 9.00 – 16.30 ja ke 31.5. klo 9.00 – 16.30. Ilmoittautuminen koulutukseen alkaa 27.3.2017.
Kuukauden nosto
Vauhtia väylälle -hankkeen aikana on kehitetty joitakin ammattikorkeakoulun opintoja sellaisiksi, että myös toisen asteen opiskelijoiden on helpompi niitä suorittaa. Samoin on panostettu ohjaukseen sekä verkko-opintojen ja monimuotoisten toteutusten laadintaan, jotta opiskelijoilla on mahdollisuus asuinpaikasta riippumatta tutustua ammattikorkeakouluopintoihin.
Tämä hyvä käytäntö on kerätty osana Zoomi - Sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi -hanketta (ESR)
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, facebook-yhteisöstä ja twitter-tilistä. Uutisarkki-uutiskirje julkaistaan kerran kuussa, pääsääntöisesti kuukauden 1. viikolla. Toimintaa järjestetään ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen yhteistyönä.
Palautetta Uutisarkista ja Arjen arkki -toiminnasta voi lähettää osoitteeseen toimitus@arjenarkki.fi
- - - - - - - - -