Lapsuuden olosuhteet vaikuttavat merkittävästi myöhempään hyvinvointiin
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston Suomi nuorten kasvuympäristönä -tutkimuksen mukaan nuorten aikuisten hyvinvoinnissa on alueellisesti merkittäviä eroja. Enemmistö suomalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin, mutta tutkimukseen mukaan huomattava osa suomalaisnuorista on ehtinyt kohdata myös ongelmia matkalla aikuisuuteen. Lapsuusajan olosuhteilla onkin selvä yhteys nuorten myöhempään hyvinvointiin. Tutkimus osoittaa, että erityisesti perheen taloudelliset ongelmat heikentävät jälkikasvun mahdollisuuksia taloudellisesti itsenäiseen elämään. Tutkimus myös osoittaa, että koulumenestyksellä on suuri vaikutus nuorten valikoitumiseen jatko-opintoihin ja sitä kautta myös sijoittumiseen työelämään ja toimeentuloon. Lisäksi tutkimuksen mukaan koulutuksen rakenteet ovat sukupuolittuneita, sillä peruskoulun päättötodistusten keskiarvoissä näkyy voimakas sukupuoliero: tytöt pärjäävät koulussa arvosanoilla mitaten paremmin kuin pojat.
Suomi nuorten kasvuympäristönä -tutkimus toteutettiin THL:n Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineiston pohjalta. Tutkimus on osa sosiaali- ja terveysministeriön Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE). Kansallinen syntymäkohortti 1987 on seurantatutkimus, jossa on seurattu kaikkia Suomessa vuonna 1987 syntyneitä noin 60 000 henkilöä sikiökaudelta 25-vuotiaiksi asti, sekä heidän vanhempiaan.
TEA-viisarin tiedonkeruu lokakuussa
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen lukioissa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa -tiedonkeruu toteutetaan lokakuussa 2016 Opetushallituksen ja THL:n yhteistyönä jo neljännen kerran. Tiedonkeruun tulokset päivitetään TEAviisariin keväällä 2017. TEAviisarin tietojen lisäksi lomakkeella kerätään tietoja myös oppilas- ja opiskelijahuoltolain (1287/2013) toteutumisen seurantaan liittyen. Tiedonkeruu suoritetaan oppilaitos-/toimipaikkakohtaisena. Kyselyyn vastaamiiseen on hyvä varata opiskeluhuoltoryhmien työaikaa ja hyödyntää kysely osana lakisääteistä opiskeluhuollon omavalvontaa.
Materiaalia työkyvyn ylläpito, liikunta ja terveystieto -opintokokonaisuuden opetukseen
UKK-instituutin Smart Moves -hanke on työstänyt työkyvyn ylläpito, liikunta ja terveystieto -opintokokonaisuuden opetuksen tueksi opettajille käyttöön powerpoint-diasarjoja. Tuntisuunnitelmissa on huomioitu 2015 voimaan astunut opetussuunnitelma. Materiaalia riittää 1-2 tunniksi opiskelijan osaamistasosta riippuen. Diasarjoja on työstetty liikuntaan, ravintoon, uneen ja lepoon sekä ergonomiaan liittyen. Tulossa on myös mielen hyvinvoinnin kokonaisuus yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa. Diasarjat soveltuvat tueksi myös Ammattiosaajan työkykypassin opintojen opetukseen.
Uusia tehtäväkortteja alpo.fi-sivustolla
Alpo.fi-sivuille on päivitetty tietoa ja tehtäväkortteja moninaisuudesta. Yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa laaditut tehtäväkortit löytyvät Ammatin työkykyvalmiuksien Yhteistyöstä voimaa -otsikon alta. Lisäksi samasta aiheesta on päivitetty ajatuksia myös Voi hyvin -osion Kahdenväliset -otsikon alle. Aiheeseen liittyen Harrastuneisuus ja yhteistyötaidot -osa-alueen tehtäväkortteihin on myös lisätty tehtäväkortteja otsikoilla "Mielen arvokentät", "Suomalaisuus" ja "Alakulttuurit". Uusien tehtäväkorttien toiminnallisuutta on kehitetty ja samalla uusien korttien ulkoasu on uudistunut.
Työkykypassin käsikirja julkaistu ruotsiksi
Käsikirja Ammattiosaajan työkykypassin käyttöönoton tueksi on julkaistu ruotsinkielisenä. Oppaan voi ladata verkkojulkaisuna Arjen arkki -sivuilta tai tilata painettuna vihkona SAKU ry:n toimistolta.
Nuorten Akatemian ja Liikenneturvan Päätä Itse- projektitoiminta jatkuu
Nuorten Akatemian ja Liikenneturvan Päätä Itse- projektitoiminnasta on jaossa tänä syksynä vielä yli 5000 euroa nuorten omille liikenneturvallisuusprojekteille. 13–24-vuotiaiden nuorten ryhmät voivat hakea projektien toteutukseen Päätä itse! -projektirahaa 100-1000e/ per projekti. Rahalla voi esimerkiksi tehdä videon, suunnitella uusia heijastinmalleja, järjestää liikenneturvallisuuden teemapäivän tai muuta vastaavaa. Haemme erityisesti projekteja teemoihin: älypuhelimen käytön riskit liikenteessä, turvallinen pyöräily ja jalankulku ja päihteet ja liikenne.
Päätä itse! -hankkeen lähtökohtana on toiminta yhdessä nuorten kanssa: tekeminen ja osallistuminen ovat parhaita tapoja vaikuttaa. Hankkeen välittömänä tavoitteena on ehkäistä nuorten riskikäyttäytymistä ja liikenneonnettomuuksia.
- Ideoita vanhoista Päätä Itse -projekteista
- Hakulomake projektirahan hakemiseen
- Lisätiedot ja ohjeet Nuorten Akatemian nettisivuilta
Hyvää seuraa - nuorten osallistaminen seuratoimintaan -projekti
Suomen Palloliitto, jalkapalloseurat sekä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry käynnistävät syyskuun alussa kaksivuotisen, Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman, Hyvää seuraa – nuorten osallistaminen seuratoimintaan -projektin. Hankkeen osatoteuttajina toimivat Helsingin Jalkapalloklubi, TPS Juniorijalkapallo, Rovaniemen Palloseura, Juniori KuPS, Ilves, HIFK Soccer, FC Jazz juniorit, Mikkelin Palloilijat, KPV:n Juniorit ja Espoon Palloseura.
Hankkeessa jalkapalloseurat käynnistävät matalan kynnyksen harrastejalkapallotoiminnan 16-20-vuotiaille ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville nuorille. Lisäksi nuoret koulutetaan ja osallistetaan seuran tapahtumajärjestelyihin vapaaehtoistoimijoiksi tekemään, kokemaan, oppimaan ja vaikuttamaan. Hankkeessa edistetään nuorten hyvinvointia ja elämänhallintataitoja, edistetään opiskelumotivaatiota sekä vahvistetaan työelämätaitoja.
AMIS 2016 -tutkimus
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry on käynnistänyt aineiston keräämisen AMIS 2016 –tutkimusta varten. Sen tavoitteena on saada laaja-alaista ja ajankohtaista tietoa Suomen ammattiin opiskelevien nuorten arjesta, elämäntilanteesta, opinnoista ja tulevaisuuden näkymistä. Tutkimukseen on tänä vuonna mahdollista vastata myös mobiililaitteella. Anonyymin verkkokyselyn vastausaika on 17.8. - 25.9.2016. Tutkimuksen toteutuksesta vastaa OSKU ry yhdessä M3 Researchin kanssa, ja sen mahdollistaa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus.
Seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisy
Metropolia Ammattikorkeakoulu ja SAKU ry järjestävät ammatillisille opettajille tarkoitetun viiden opintopisteen maksuttoman täydennyskoulutuksen, jonka aikana osallistujat luovat omaan oppilaitosyhteisöön toimintapoja seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi. Koulutus palvelee myös terveystiedon ja ammattiaineiden opettajien yhteistyön kehittämistä, kun samasta oppilaitoksesta osallistuu sekä terveystiedon että ammattiaineiden opettajia. Koulutuksen avulla on mahdollista tehostaa myös koulutuksen läpäisyä aloilla, joilla opiskelijoiden sukupuolijakauma on hyvin epätasapainoinen, eli naisia tai miehiä vain muutamia opiskeluryhmissä.
Työnohjaus -verkkojulkaisu
Helsingin yliopiston HY+:n työnohjaaja-koulutukseen osallistuneiden opiskelijoiden artikkeleista toimitettu verkkojulkaisu Työnohjaus, coaching ja fasilitointi kehittymisen tukena tuo uutta tietoa ja näkökulmia eri ohjausmuotojen hyödyntämisestä työelämässä. Julkaisu soveltuu johtajille, esimiehille, kehittäjille, ohjaajille, opettajille ja vaikkapa urheilujoukkueiden valmentajille.
- Tiedote ja julkaisun lataus HY+-sivuilla
Kuukauden nosto
Läpäisyohjelman Opiskelukyky - Opiskelijan oikeus -projektissa yhtenä osa-alueena oli tuoda liikunnnanopetus mahdollisimman lähelle opiskelijoita ja osaltaan madaltaa kynnystä liikunnan aloittamiseen. Tarkoituksena oli tuoda liikunta osaksi opiskelijoiden arkea ja integroida se osittain osaksi ammattiopintoja. Tämän vuoksi jokaisen aloittavan ryhmän kanssa pidettiin työsaliliikuntaa, eli liikunta vietiin sinne missä opiskelijat sitä oikeasti tarvitsevat. Tunteja pidettiin menestyksekkäästi niin varastossa, autohallissa kuin keittiössä. Tuntien tarkoituksena oli toisaalta osoittaa opiskelijoille kuinka raskasta heidän työnsä voi pahimmillaan olla, ja toisaalta opettaa heitä pitämään työkunnostaan huolta myös työpäivän aikana.
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, facebook-yhteisöstä ja twitter-tilistä. Uutisarkki-uutiskirje julkaistaan kerran kuussa, pääsääntöisesti kuukauden 1. viikolla. Toimintaa järjestetään ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen yhteistyönä.
Palautetta Uutisarkista ja Arjen arkki -toiminnasta voi lähettää osoitteesen toimitus@arjenarkki.fi
- - - - - - - - -