Vaikuta nuorten tulevaisuuteen!
Tule mukaan ideoimaan uusia yhteistyökuvioita nuorten osallisuuden, hyvinvoinnin ja työelämävalmiuksien tukemiseksi. Valtakunnallisessa Työterveyslaitoksen koordinoimassa Combo-hankkeessa kehitetään uusia toimintatapoja, valmiuksia ja menetelmiä, jotka tukevat noin 15–25 –vuotiaiden nuorten osallisuutta, hyvinvointia ja työelämävalmiuksia. Tavoitteena on luoda uudenlaista yhteistyötä kulttuuri-, kirjasto-, liikunta- ja nuorisoalan toimijoiden, oppilaitosten sekä järjestötoimijoiden välille.
Osallistumalla verkkokyselyyn, sinulla on mahdollisuus tuoda esiin omia ideoitasi ja vaikuttaa nuorten osallisuuden, hyvinvoinnin ja työelämävalmiuksien edistämiseen. Kyselyllä haetaan sekä nuorten kanssa käytännössä työskentelevien että nuorten asioiden äärellä töitä tekevien asiantuntijoiden konkreettisia ideoita uusien toimintatapojen ja yhteistyön lisäämiseksi.
Vastausaikaa on 31.1.2016 saakka. Lisätietoja kyselystä antaa Työterveyslaitoksen asiantuntija Outi Aho: outi.aho@ttl.fi p. 030 474 2672
Läpäisyn tehostamisen hyvät käytännöt -raportti
SAKU ry:n julkaisema raportti kokoaa yhteen Läpäisyohjelman yli 30 hankkeessa kehitetyt hyvät käytännöt. Raportti täydentää Jukka Vehviläisen kirjoittamaa Läpäisyn tehostamisohjelman historiikki -julkaisua, jossa esitellään hyvien käytäntöjen helmet.
- Läpäisyn tehostamisen hyvät käytännöt -raportti (pdf)
- Läpäisyn tehostamisohjelman historiikki (verkkojulkaisu)
Opiskeluhuollon ja asuntolatoiminnan käsikirjat
Arjen arkki-sivuilla vuonna 2014 julkaistut käsikirjat opiskeluhuoltoon ja asuntolatoimintaan on päivitetty. Käsikirjoista ei julkaista painettuja versioita, vaan julkaisut ovat ladattavia pdf-tiedostoja. Opiskeluhuollon käsikirjan liiteosa "Omavalvontamalli ja tarkistuslistat" on julkaistu myös word-dokumenttina, jolloin niitä voidaan muokata koulutuksen järjestäjien ja oppilaitosten omiin käytäntöihin sopiviksi.
Yhteisöjen aika - Ryhmäilmiö-malli ja sosiaalipedagogiikka ammatillisssa oppilaitoksissa
Antti Maunun kirjoittamassa EHYT-katsauksia 1/2016 julkaisussa kuvataan ja arvioidaan Ryhmäilmiön vastaanottoa ammatillisissa oppilaitoksissa. Samalla tutkimus on laajempi tapaustutkimus sosiaali- ja ryhmäpedagogisten toimintatapojen hyödyistä, mahdollisuuksista ja esteistä ammatillisessa koulutuksessa.
Faktatietoa päihteistä
Kun tarvitset faktatietoa päihteistä, ota käyttöön EHYT ry:n julkaisemat Tositietoa-esitteet. Sarjassa on nyt alkoholi-, tupakka-, nuuska- ja kannabisesitteet. Esitteet ovat myynnissä EHYT ry:n verkkokaupassa. Educa-messuilla julkaistaan myös sarjan PowerPoint-esitykset.
Ammattikuntoon.fi -tehtäväkortit
Ammattiosaajan työkykypassin opiskelijoille suunnatulla Alpo.fi-sivustolla on julkaistu uusia tehtäväkortteja. Myös Ammattikuntoon.fi-palveluun kytkeytyvät tehtäväkortit löytyvät Alpo.fi-sivustolla Työkykypassi-otsikon takaa "Työkykyä edistävä liikunta" ja "Terveysosaaminen" -osa-alueista.
Ammattikuntoon-palvelu on toteutettu HeiaHeia-hyvinvointipalvelua alustana käyttäen. Palvelu on nykyaikainen ja motivoiva työkalu ammattiin opiskelevan nuoren kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen ja seurantaan.
- Tuunaa itsesi ammattikuntoon! -tehtäväkortti Alpo.fi-sivustolla (esimerkkinä Koistinen-hahmo)
- Tuunaa hyvinvointisi ammattikuntoon! -tehtäväkortti Alpo.fi-sivustolla (esimerkkinä Koistinen-hahmo)
- Ammattikuntoon.fi-palvelu
Pohjois-Suomen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät
Kolmannet Pohjois-Suomen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät järjestetään Kuerkievarissa 1. - 2.3.2016. Kehittämispäivillä paneudutaan opiskeluhuollon ja asuntolatoiminnan käytäntöihin, työkykypassin sisältöihin ja opetuksen toteutukseen sekä ammatillisen koulutuksen reformiin.
Sujuvat siirtymät -seminaari Finlandia-talossa 16. helmikuuta 2016
Zoomi – sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi ‑hanke järjestää tiistaina 16.2.2016 valtakunnallisen aloitusseminaarin Helsingissä. Seminaari on tarkoitettu ammatillisen koulutuksen kehittäjille, valtakunnallisten ja alueellisten ESR-hankkeiden entisille, nykyisille sekä tuleville hanketoimijoille ja sujuvat siirtymät -teemaan liittyvien valtionavustushankkeiden toimijoille. Seminaari on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat parantaa koulutuspolkujen eri siirtymävaiheita tukevia palveluita ja toimintamalleja perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen ja eteenpäin jatko-opintoihin sekä työelämään.
Seminaari toimii siltana vanhan ja uuden ESR-ohjelmakauden välissä. Seminaaripäivän aikana nostetaan esiin aikaisemman kehittämistyön tuloksia, tutustutaan jo käynnissä olevaan toimintaan sujuvat siirtymät –osiossa, luoda katsaus Zoomi-hankkeen tarjoamiin tukitoimiin sekä kerrotaan ajankohtainen tieto sujuvat siirtymät -osion kevään hankehausta. Lisäksi päivän aikana jaetaan siirtymävaiheisiin liittyviä toimintamalleja, ideoidaan tulevien tilaisuuksien teemoja tarvelähtöisesti ja selvitetään samalla, miten koordinaatiohanke voisi parhaiten tukea hankkeissa tehtävää kehittämistyötä.
Arjen arkki Educassa ja liikunnanopettajien opintopäivillä
Arjen arkki ankkuroituu Educa-messuille 29.-30.1. Helsingin messukeskukseen ja Liikunnanopettajien opintopäiville 5. - 6.2. Jyväskylän Paviljonkiin. Etsi Arkki tapahtumissa ja tule keskustelemaan SAKU ry:n ja UKK-instituutin asiantuntijoiden kanssa hyvinvoinnin edistämisen hyvistä käytännöistä ammatillisissa oppilaitoksissa.
Kuukauden nosto
Shine-ohjelma on toisen asteen opiskelijan opiskeluhyvinvointia, osallisuutta ja opintoihin kiinnittymistä vahvistava laadullinen interventio. Läpsy- hankkeen aikana kehitetty Shine-ohjelma sisältää positiivisen psykologian sovelluksina kehitettyjä tehtäviä ja teemoja opiskelijan omien vahvuuksien löytämiseksi, itsetunnon vahvistamiseksi ja tutkinnon mittaisen ryhmäytymisen edistämiseksi.
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, facebook-yhteisöstä ja twitter-tilistä. Uutisarkki-uutiskirje julkaistaan kerran kuussa. Toimintaa järjestetään ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen yhteistyönä.
- - - - - - - - -