Nuorisobarometri 2014
Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri on mitannut suomalaisten nuorten arvoja ja asenteita jo vuodesta 1994 alkaen. Tämänkertaisen barometrin tietolähteenä olevat 1903 puhelinhaastattelua kuvaavat kaikkien Suomessa asuvien 15 - 29 -vuotiaiden näkemyksiä entistä tarkemmin, sillä ensimmäistä kertaa mukana otoksessa ovat myös muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat nuoret. Ihmisarvoinen nuoruus – Nuorisobarometri 2014 valottaa nuorten elämää yhdenvertaisuuden ja syrjinnän näkökulmista. Barometrin neljä päätulosta olivat 1) Enemmistö nuorista kokee joutuneensa syrjityksi. 2) Kokemukset kuulumisesta vähemmistöön ovat vahvasti yhteydessä syrjintäkokemuksiin. 3) Koulu on yleisin syrjityksi joutumisen paikka. 4) Nuorten syrjintäkokemukset ovat yhteydessä moniin pahoinvoinnin osoittimiin.
Syrjinnän ehkäisyyn ja yhdenvertaisuuden edistämiseen tulisi panostaa nuorten kanssa tehtävässä työssä aiempaa kokonaisvaltaisemmin ja systemaattisemmin. Kyse on inhimillisten edellytysten luomisesta nuorten ihmisarvoisen elämän toteutumiseksi.
Nuoret luukulla -tutkimusraportti
Nuoret luukulla -tutkimusraportti osoittaa, että suomalainen palvelujärjestelmä ei kohtaa kaikkien nuorten aikuisten tarpeita. Raportin mukaan tarvitaan terveyden, mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, jotta nuoret voivat siirtyä opintoihin tai työelämään. Nuorten kuntouttavalle ja hyvinvointia vahvistavalle toiminnalle on tarvetta, mutta tarvittaisiin myös mielekkäitä väyliä niille nuorille työelämään, joita vain siirrellään aktivoimispalveluista toisiin. Palveluista pitäisi saada enemmän palautetta nuorten näkökulmasta, jäykät määrälliset mittarit eivät kerro tarpeeksi palveluiden toimivuudesta. Palveluiden ongelmiksi todetaan raportissa henkilökohtaisen kohtaamisen supistuminen, pitkät jonotusajat, työntekijöiden vaihtuminen sekä kokonaiskoordinoinnin puuttuminen.
Nuorisotutkimusverkoston ja THL:n yhteishankkeessa on tutkittu nuorten syrjäytymisen ehkäisytoimien kustannuksia ja vaikuttavuutta. Rekisteriaineistolla selvitettiin nuorten käyttämien terveyspalvelujen kustannuksia 2006–2011. Palvelujärjestelmässä työskentelevien ammattilaisten haastatteluilla kartoitettiin käsityksiä nuorten asemasta palveluissa. Lisäksi nostettiin esiin palvelujen asiakkaina olevien nuorten omia kokemuksia.
- Nuoret luukulla -raportin tiivistelmä
- Nuoret luukulla -raportti Nuorisotutkimusseuran sivuilla
- Nuorisotutkimusseuran tiedote
Syrjintään ja väkivaltaiseen ääriajatteluun puuttuminen
Nuorisobarometrin 2014 tulosten ja sisäministeriön helmikuussa julkaiseman väkivaltaisen ekstrenismin tilannekatsauksen perusteella kouluissa ja oppilaitoksissa tulee edelleen kehittää, monipuolistaa ja vahvistaa opiskelijoiden osallisuutta sekä eri kulttuurien tuntemusta lisääviä toimenpiteitä. Rasistiseen, vihamieliseen ja väkivaltaiseen käyttäytymiseen ja ääriajatteluun puuttumiseen on ESR-rahoituskauden 2007 - 2013 Paremmat arjentaidot ja opintojen kautta töihin ohjelman useassa OPH:n rahoittamassa hankkeessa kehitetty nuorten hyvinvointia ja osallisuutta sekä monikulttuurista suvaitsevuutta lisääviä menetelmiä ja tuotettu aiheisiin liittyvää materiaalia. Erityisen onnistuneita hankkeita olivat Monni - monikulttuurinen koulu ja Amissäätöö. 15-vuotisen toiminnan juhlavuotta viettävä Verso - vertaissovittelu tarjoa myös erinomaisen toimintamallin opiskelijoiden sosiaalisten taitojen vahvistamiseen.
-
Arjen arkki menetelmäpankki:
Amissäätöö-hanke
Monni - monikulttuurisempi koulu -hanke
Osallisuus-käytäntöjä
Varhainen puuttuminen -käytäntöjä
- Verso - vertaissovittelun sivut
Ammattiosaajan työkykypassin tueksi tehtäväkortteja
Alpo.fi-verkkosivustolla on julkaistu tehtäväkortteja Ammattiosaajan työkykypassin opetuksen ja ohjauksen tueksi. Tehtäväkortit on laadittu yhteistyössä ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen kanssa. Korttien sisältöjä ovat yhdessä SAKU ry:n kanssa tuottaneet Työterveyslaitos, Suomen Mielenterveysseura ry, EHYT ry, Väestöliitto ry, Nuorten Akatemia ry, Suomen Sydänliitto ry, Liikenneturva ry, Hengitysliitto Heli ry:n Stumppi-työryhmä sekä UKK-Instituutti.
Opettaja tai ohjaaja voi käyttää tehtäväkortteja sellaisenaan tai muokata niitä omaan käyttöön soveltuvaksi. Tehtäväkortit antavat ideoita siihen, millaisilla tehtävillä työkykypassin eri osa-alueita voidaan suorittaa. Ne on jaoteltu sivustolle työkykypassin osa-alueiden mukaan. Tehtäväkortteja on tarkoitus päivittää ja uusia kortteja työstetään yhteistyötahojen kanssa.
Lisäksi myös itse Alpo.fi-sivusto on uudistumassa kevään aikana. Alpo.fi-verkkosivuston kohderyhmää laajennetaan kolmeen rinnakkaissivuun: raskas työ, seisomatyö ja istumatyö. Päivitetty sivusto julkaistaan huhtikuussa.
Osaksi opintoja! - SAKU-toiminnan toteutussuunnitelmat
SAKU ry on julkaissut uusiin perustutkintojen perusteisiin soveltuvat toteutussuunnitelmat SAKU-toiminnan opinnollistamiseksi. Toteutussuunnitelmissa SAKU-toimintaa on avattu yhteisten opintojen näkökulmasta. Toteutussuunnitelmien tarkoitus on esitellä vaihtoehtoisia ja täydentäviä tapoja kerryttää opiskelijan osaamista. Ne ovat tapa kytkeä SAKU-toiminta osaksi ammatillisen koulutuksen perustoimintaa. Toteutussuunnitelmat ovat työväline hyvinvoivan oppimisympäristön rakentamiseen ja esimerkiksi yhteisöllisyyden ja opiskelijoiden osallisuuden lisäämiseen.
- SAKU ry:n tiedote
- Toteutussuunnitelmat Arjen arkin menetelmäpankissa
- Osaksi opintoja -julkaisu (pdf)
Osallistu luokkasi kanssa OsallisuusChattiin to 16.4.2015 klo 9 – 11:30
Tarvitset vain tavallisen luokan, jossa tietokoneet ja pääsy internetiin. Osallistua voi anonyymisti tai nimimerkillä.
Chatissa käsitellään nuorten osallisuuteen ja vaikuttamiseen liittyviä teemoja, kaikkea mahdollista aina mopomiiteistä valtakunnan vaaleissa äänestämiseen. Osallistua voivat kaikki halukkaat, mutta toivomme mukaan erityisen paljon ammattioppilaitoksia. Chatin avulla on hyvä mahdollisuus käsitellä ammatillisten perustutkintojen perusteissa mainittuja yhteiskuntataitoja.
Chatin avattuasi näet meneillään olevan keskustelun sekä suoran haastattelulähetyksemme Seinäjoen Nuorisotyöpäiviltä. Chatin juontaa NRJ-radiokanavaltakin tuttu Tuija Pehkonen. Keskustelua viritetään ja moderoidaan EHYT ry:n verkkopedagogien toimesta. Tapahtuman tuottavat yhteistyössä Allianssi ry ja EHYT ry:n AMIS-työ ja Verkkotyön yksikkö. Lisätietoja saat verkkopedagogiltamme: Piia Aspegren, piia.aspegren@ehyt.fi, p. 050 593 3899.
- Tarkemmat osallistumisohjeet ladataan sivuille www.ammattilainen.fi
- Vaalit, demokratia ja osallisuus Nuorisotyöpäivien verkkosivuilla
Nouse ylös -toimistotyöläisen kuntokirja
Nouse ylös! on hauska, kärjekäs ja innostava kuntokirja. Teos kertoo hyväntuulisesti harjoittelusta, nostamisesta, nousemisesta, voimasta, kunnosta ja liikkuvuudesta. Kun parannat näitä ominaisuuksia, elämänlaatusi kohenee kokonaisvaltaisesti. Myös työpäivistäsi tulee tehokkaampia ja mukavampia, kun olet energisempi ja voimakkaampi. Kirja soveltuu kaikille istumatyötä tekeville ja kirjan tulisi löytyä myös kaikkien ammattioppilaitosten opettajien huoneista ja tietenkin oppilaitosten kirjastoista.
- Lisätietoa osoiteessa kukkalaakso.com
Kuukauden nosto
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, ja facebook-yhteisöstä. Uutisarkki-uutiskirje julkaistaan kerran kuussa, pääsääntöisesti kuukauden 1. viikolla. Toimintaa järjestetään ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen yhteistyönä.
- - - - - - - - -