Toisen asteen koulutuksen reformi
Sipilän hallitus jatkaa Kataisen ja Stubbin hallitusten aloittamaa toisen asteen koulutuksen uudistamista. Sipilän hallituksen ohjelmassa "Toisen asteen koulutuksen reformi" on yksi koulutuksen ja osaamisen kehittämisen kärkihankkeista. Hallitusohjelmassa linjataan koulutuksen uudistamisen keskeiset toimenpiteet siten, että alueellisesti kattavasta koulutuksesta huolehditaan. Aikaisemmin keväällä kaatuneet lakiesitykset toisen asteen koulutuksen rakenne- ja rahoitusuudistuksesta tulevat uudelleen tarkasteltavaksi, kun tehdään ammatillisen koulutuksen rahoitus- ja ohjausjärjestelmästä yhtenäistä kokonaisuutta ja kannustetaan koulutuksen järjestäjiä toiminnan tehostamiseen.
Opiskeluhuollon palvelujen saatavuus vaihtelee
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Opetushallituksen syksyllä 2014 toteuttaman TEA-viisarin tiedonkeruun perusteella ammatillisissa oppilaitoksissa on aiempaa paremmin käytettävissä psykologi- ja kuraattoripalveluja, mutta ne eivät ole kuitenkaan kaikkien opiskelijoiden saatavilla. Opiskeluhuoltotyö painottuu selvityksen mukaan yksittäisten opiskelijoiden asioiden hoitamiseen ja yhteisöllinen työ jää vähemmälle huomiolle.
Tiedunkeruuseen vastasi 323 lukiota (82 %) ja 133 ammatillista oppilaitosta (90 %). Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten välillä oli selkeitä eroja. Lukiossa oli useammin tarjolla psykologipalveluita ja kuraattoripalveluita kuin ammatillisissa oppilaitoksissa. Psykologipalveluissa oli suurempi ero. Ammatillisista oppilaitoksista jopa 40 % ilmoitti, ettei oppilaitoksella ollut käytettävissään lainkaan psykologipalveluita.
Omniasta mallia vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen
Omnia ammattiopistossa on keväällä 2015 toiminut kymmenen vapaaehtoistoimijaa. Vapaaehtoiset ovat toimineet opiskelijoiden tukena jja keskustelukumppanina Lehtimäen toimipisteessä maaliskuusta toukokuuhun. Tärkeintä on ollut, että vapaaehtoiset ovat läsnä, kuuntelevat eikä heille toiminnalleen ole asetettu mitään määrällisiä mittareita. Toiminnan lähtökohta on ollut, että nuorille on kiireisen arjen keskellä tarjolla aikuinen, jolla on aikaa ja halua kuunnella.
Kokemukset vapaaehtoistoiminnasta ovat olleet hyviä. Kaikki mukana olevat ”vaparit” ovat seniori-ikäisiä, muun muassa fysioterapeutteina, talonrakentajina, opoina ja talousalalla työskennelleitä ihmisiä. Omnian johtoryhmä pohtii toiminnan jatkoa.
Nuorten ohjaus- ja palveluverkostojen sekä ohjauspalveluiden nykytila ja kehittämistarpeet Etelä-Savossa 2015
Etelä-Savon ELY-keskuksen raportissa tarkastellaan kuntien ohjaus- ja palveluverkostojen toimintaa ja kehittämistarpeita Etelä-Savon maakunnassa. Raportissa kuvataan myös nuorten ohjauspalveluiden toimivuutta samoin kuin nuorten hyvinvoinnin strategista kehittämistä. Raportti perustuu vuoden 2015 alussa toteutetulla kuntakierroksella tavattujen 70 nuorten ohjaus- ja palveluverkoston jäsenen esiin tuomiin kokemuksiin ja näkemyksiin.
Nuorten toimijuuden rakentuminen etsivässä työssä
Tarja Juvosen väitöskirja "Sosiaalisesti kontrolloitu, hauraasti autonominen - nuorten toimijuuden rakentuminen etsivässä työssä" tarkastelee aikuistumista, nuoruuteen olennaisesti kuuluvaa paikan löytämistä aikuisten maailmassa.Tutkimus paikantuu etsivään työhön sekä laajemmin palveluverkostoon, jossa nuoria pyritään auttamaan.
Väitöstutkimus nostaa esiin, että autonomisimmaankin yksilöön kohdistetaan niin yhteiskunnallista kuin sosiaalisten suhteiden mukanaan tuomaa kontrollia. Kontrolli ja täytyminen ilmaisevat vapaudesta ja valinnoista muodostuvan toimijuuden rajat. Syrjäytymisvaarassa olevan nuoren toimijuutta kehystää esim. palvelujärjestelmien asettamat rajat. Nuori joutuu auttamistyön piirissä ollessa tasapainottelemaan oman autonomiansa ja valinnanmahdollisuuksien rajoitusten kesken.
Tutkimuksen tulosten mukaan auttamistyön kohtaamiset ja vuorovaikutus ovat merkityksellisiä. Etsivässä työssä kohdattavien nuorten toimijuuden vahvistamisessa tarvitaankin pitkäaikaista kumppanuutta ja tukea. Nuoriin kohdistuvat pakot tai ilman heitä tehdyt ratkaisut eivät lisää nuorten itseymmärrystä tai autonomista toimijuutta.
Selvitys nuorten oikeuksien toteutumisesta
Kuukauden nosto
Kesäkirje lähetetään ammatillisessa koulutuksessa aloittaville opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Kesäkirjeen tavoitteena on yhteistyön aloittaminen ryhmänohjaajan, opiskelijan ja hänen huoltajiensa kanssa välittömästi opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen. Kirjeellä toivotetaan tervetulleeksi, motivoidaan ja sitoutetaan opiskelija ammatillisiin opintoihin.
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, ja facebook-yhteisöstä. Uutisarkki-uutiskirje julkaistaan kerran kuussa, pääsääntöisesti kuukauden 1. viikolla. Toimintaa järjestetään ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen yhteistyönä.
- - - - - - - - -