Ammatillisten perustutkintojen ja valmistavien koulutusten perusteiden uudistaminen
Ammatillista peruskoulutusta koskevien säädösten uudistaminen etenee. Merkittävimmät muutokset kohdistuvat opintoviikkojen korvaamiseen osaamispisteillä ja ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien sijaan muodostettavien yhteisten tutkinnon osien muodostamiseen.
Perusteluonnosten ensimmäisessä kommentointierässä kommentoitavana on yhteensä 28 perusteluonnosta. Kommentointiaika alkoi 28.4. klo 8.00 ja päättyy 13.5. klo 16.15. Toisessa kommentointierässä kommentoitavana on 24 perusteluonnosta sekä kaikkiin perustutkintojen perusteisiin sisältyvien yhteisten tutkinnon osien perusteluonnokset ja kaikkia perustutkintoja koskevat muut määräykset. Kommentointiaika alkaa 14.5. klo 8.00 ja päättyy 30.5. klo 16.15.
Nuorisolain uudistaminen alkaa
Nuorisolaki on tarkoitus uudistaa. Valmistelu on tarkoitus tehdä avoimesti ja yhteistyössä nuorisotyön, -toimen sekä nuorisopolitiikan toimijoiden ja nuorten kanssa. Mukaan toivotaan myös nuorisotyön kanssa yhteistyötä tekevien toimialojen näkemyksiä uudistettavan lain sisällöistä. Tavoitteena on, että uudistettu nuorisolaki tulisi voimaan 1.1.2016. Lakiuudistukseen on nyt mahdollisuus vaikuttaa niin organisaatioilla, ryhmillä kuin yksilöillä. Käynnissä on kaksi kyselyä, joissa kartoitetaan mielipiteitä nuorisolain ikämääritelmästä ja kartoitetaan muutostoiveita nykyisiin pykäliin.
Ammatillisen koulutuksen näkökulmasta nuorisolaki koskettaa kaikilla aloilla opiskeluhuoltoa ja opetuksen näkökulmasta niitä aloja, joilla koulutetaan nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Lisäksi nuorisolaki koskettaa erityisen voimakkaasti opiskelijoita, joten tarjottu vaikuttamisen mahdollisuus kannattaa hyödyntää demokratiakasvatuksen konkreettisena toimintana ja opiskeijakuntien ohjauksessa.
- Lisätietoa ja avoimet kyselyt OKM:n sivuilla
- Voimassa oleva nuorisolaki (toisen asteen koulutusta kosketta erityisesti 3 luku)
Hankkeesta arjen käytännöksi
Opetushallitus rahoitti rakennerahastokaudella 2007 - 2013 Paremmat arjen taidot ja opintojen kautta töihin -ohjelmassa 27 valtakunnallista hanketta. Hankkeiden kustannukset olivat 10,6 miljoonaa euroa. Hankkeissa kehitetyt hyvät käytännöt on tallennettu Arjen arkki -sivujen menetelmäpankkiin käyttöön otettavaksi, sovellettavaksi ja edelleen jalostettavaksi.
Hankkeiden arviointitutkimuksessa selvitettiin hankkeissa kehitettyjen toimintamallien juurtumista oppilaitosten arkeen. Tutkimusraportti ja tutkimukseen perustuvat suositukset ja tarkistuslistat hanketoiminnan tulosten juurtumisen edistämiseksi julkistettiin Arjen arkki -hankkeen päätösseminaarissa huhtikuun lopussa.
Läpäisyn tehostamisen seuraava hankehaku
Läpäisyn tehostamisohjelman viimeinen valtionavustushaku toteutetaan 18.8. - 30.9.2014. Hakua koskevan infotilaisuuden aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin. Hakuun liittyy väliselvitys, joka on toimitettava OPH:een 30.6. mennessä, ei hakemuksen mukana kuten aikaisemmin.
EU:n rakennerahastokauden 2014 - 2020 asetukset hyväksytty
Hallitus hyväksyi 30.4.2014 uudet alueiden kehittämiseen ja EU:n rakennerahastotoimintaan ohjelmakaudella 2014 - 2020 sovellettavat asetukset. Asetukset tulevat voimaan 1.5.2014. Päätöksen myötä hankkeiden haut voivat käynnistyvät maanantaina 5.5.2014, jolloin hakemuksia voi täyttää uudessa EURA 2014 -järjestelmässä.
Julkaisuja
Potkua pedagogiseen johtamiseen -julkaisussa on kuvattu pedagogista johtajuutta tukevia toimintatapoja, malleja ja rakenteellisia ratkaisuja. OPEDA-hankkeen hankkeen kehittämistyön tulosten ja kokemusten tavoitteena on innostaa lukijoita kokeilemaan ja kehittämään ennakkoluulottomasti oppilaitosten pedagogista toimintakulttuuria ja uusia malleja, jotka tukevat monenlaisten opiskelijoiden oppimista.
Opiskelija oppimisensa johtajana julkaisuun koottu kuvauksia siitä, miten Varsinais-Suomen ja Satakunnan ammatillisissa oppilaitoksissa tuetaan opiskelijoita kantamaan entistä enemmän vastuuta omasta oppimisestaan.
Ryhmäyttämisen aikanajana toiselle asteelle -verkkosivun materiaali toimii välineenä opettajille ja ohjaushenkilöstölle ryhmän tutustumiseen, yhteishengen ja ryhmädynamiikan parantamiseen. Materiaali on suunnattu toisen asteen opiskelijoiden ryhmäyttämiseen, mutta se soveltuu mainiosti käytettäväksi muillakin koulutusasteilla.
Opiskeluhuollon käsikirja toisen asteen ammatilliseen peruskoulutukseen on laadittu osana Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän hallinoimaa Polkuja läpäisyn tehostamiseen -hanketta. Käsikirja on julkaistu web-sivuina Arjen arkki -sivuilla. Käsikirja on jatkuvasti täydentyvä ja sivuille tullaan lisäämään hyviä käytäntöjä, jotka liittyvät lain toimeenpanoon.
Tulevia tapahtumia
Työkykypassi - työpaja työkykypassi opintojen opettajille ja ohjaajille
Työpajassa käsitellään työkykypassin suorittamisen ajankohtaisia asioita, passiopintoihin liittyviä tehtäväkortteja ja ennakoidaan tutkintouudistuksen vaikutuksia työkykypassin tulevaisuuteen. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille työkykypassi opintojen suunnittelijoille, opettajille ja ohjaajille. Tilaisuus on maksuton ja sisältää myös ohjelmaan merkityt tarjoilut.
- työpajan kutsu ja ilmoittautuminen Arjen arkki -tapahtumakalenterissa
Helavalkeat
Helavalkeat-seminaari on tarkoitettu ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekeville tahoille. Vuoden 2014 seminaarin teemana on "Ammatillinen koulutus muutoksen pyörteissä". Seminaarissa käsitellään mm. uutta oppilas- ja opiskelijahuollon lakia, tutkinto- ja rahoitusuudistusta sekä läpäisyn tehostamisen ohjelmaa. Seminaarin alustajina toimivat opetusneuvokset Elise Virnes ja Seija Rasku Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä projektipäällikkö Mikko Hytönen Opetushallituksesta.
- seminaarin kutsu ja ilmoittautuminen Arjen arkki -tapahtumakalenterissa
Asuntolaohjauksen päivät ja asuntolaohjaajien täydennyskoulutukset
Kesäkuun perinteisiin tapahtumiin kuuluu myös asuntolaohjauksen valtakunnalliset päivät. Tänä vuonna Sastamalaan keskeisenä teemana on työssäjaksaminen. Aiheeseen liittyen päivien ohjelmassa on esillä välineitä niin käytännön työskentelyyn nuorten kanssa kuin omantyöhyvinvoinnin edistämiseen. Asuntolaohjaajille on syksyllä tarjolla myös alueelliset koulutuspäivät ja täydennyskoulutusta.
Ryhmäilmiö-koulutukset
Suuren suosion saaneet EHYT ry:n Ryhmäilmiö-koulutukset jatkuvat myös syyslukukaudella. Espoossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Seinäjoella ja Rovaniemellä toteutettavista koulutuksista on lisätietoa ammattilainen.fi-verkkosivuilla.
Työhyvinvointia pienillä teoilla
Työterveyslaitoksen työhyvinvointifoorumin sivuilta löydät vinkkejä oman työhyvinvointisi ylläpitämiseen. Sivuilla on myös testi, jolla voit testata millainen työhyvinvoinnin kylväjä olet omassa työyhteisössäsi.
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, ja facebook-yhteisöstä. SAKU ry:n Arjen arkki -tiimin muodostavat koulutuskoordinaattori Tiina Hasari, menetelmäkehittäjä Susanna Ågren ja verkostokoordinaattori Ville Virtanen.
- - - - - - - - -