Verkostoista kestävää tukea yhteiseen työhön
Koulutusalan organisaatioissa tapahtuu koko ajan muutoksia. Juuri kun edelliseen muutokseen ehti mukautua, on maailma ympärillä muuttunut ja uusi organisaatiouudistus käynnistetty. Organisaatioita pysyvimmiksi työympäristöiksi ovatkin muodostuneet erilaiset verkostot. Etenkin sellaiset verkostot, jotka perustuvat ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja yhteisen työn tekemiseen. Verkoston muodostuessa osallistujien omiin valintoihin osallistumisen aktiivisuudesta saavutetaan kestävä, kaikkia osallistujia hyödyttävä verkosto. Jos verkostoa lähdetään johtamaan ja hallinnoimaan velvoitteilla ja vastuilla, siitä tulee organisaatio.
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkosto on joustava, toimijoiden tarpeiden tunnistamiseen perustuva verkosto. Verkostoa ei johdeta, siihen ei liitytä eikä siitä erota - siihen tullaan mukaan, siinä toimitaan aktiivisemmin tai passiivismmin ja siitä jäädään pois, kun verkosto ei enää palvele henkilöä tai organisaatiota. Osallistumisen aktiivisuuden vaihtelu on enemmän sääntö kuin poikkeus. Verkostoa hyödynnetään tiedon hankintaan ja levittämiseen, materiaalien jakelukanavana sekä yhteistyön tiivistämiseen ja uusien kumppaneiden löytämiseen.
Koordinaattorin rooli on tuntea verkoston toimijat ja tunnistaa tiedon ja toiminnan tarpeet. Lisäksi koordinaattorin rooli on tunnistaa muita verkostoja, jotka edelleen vahvistavat oman verkoston toimintaa. Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkosto on kytkeytynyt sekä Työterveyslaitoksen työpaikkojen työhyvinvointiverkostoon että Terveyden ja hyvinvoinnnin laitoksen koordinoimaan HYTE-oppimisverkostoon. Verkostojen yhteistyöllä edistetään entistä kattavammin lasten, nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointia.
- Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkosto
- HYTE-oppimisverkosto
- Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto
Nuorten linkki
Nuorten oma verkkosivusto, jossa vahvistetaan elämänhallintaa. Keskeisiä aiheita ovat päihteet ja päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö sekä mielenterveys. Nuortenlinkistä löytyy tietoa, testejä, tietovisoja, neuvontaa ja keskustelua muiden nuorten kanssa.
Hyvinvointivirtaa viikolla 40 - ehdota Hyvinvoinnin rakentajaa
Hyvinvointivirtaa-teemaviikko kokoaa opiskelijoita terveyden, turvallisuuden ja viihtyvyyden toimintapisteiden äärelle viikolla 40. Osallistumisen on varmistanut jo 55 ammattioppilaitosta. Oppilaitoksissa toteutettavan teemaviikon totuteuksessa ovat mukana SAKU ry, EHYT ry, Liikenneturva, KKI-ohjelma, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry, Nuorten Akatemia ja Väestöliitto.
Teemaviikolla julkistetaan Ammatillisen koulutuksen Hyvinvoinnin rakentaja. Oppilaitoksen hyvinvoinnin rakentaja voi olla esimerkiksi hyvinvoinnin puolestapuhuja, hyvinvointia lisänneen hankkeen toteuttaja tai muut huomioiva ja toiminnallaan mukaansa tempaava henkilö. Hyvinvoinnin rakentaja voi löytyä yhtä hyvin henkilöstöstä kuin opiskelijoista. Palkinnon saajaa voi ehdottaa esityslomakkeella tai lähetttämällä perusteltu esitys sähköpostilla SAKU ry:n toimistolle Sari Mantila-Savolaiselle 17.9.2014 mennessä.
Ammattiosaajan liikuntavuosi
Ammattiosaajan liikuntavuosi on opiskelijoiden tapahtumakalenterissa kokonaisuus, jolla halutaan saada opiskelijat liikkeelle eri lajien avulla läpi lukuvuoden. Liikuntavuoden lajeihin osallistutaan omalla paikkakunnalla, ja tavoitteena on saada mahdollisimman suuri joukko opiskelijoita mukaan kokeilemaan eri lajeja. Samalla joku ehkä innostuu uudesta harrastuksesta ja saa kipinän liikkumiseen. Tuloksia tavoitellaan, mutta aktiivinen osallistuminen ja uusiin lajeihin innostaminen ovat liikuntavuoden päätavoitteita. Kuka innostaa mukaan suurimman joukon?
Tupakointitapausten kirjaaminen on osa opiskeluhuoltotyötä
Toukokuussa julkaistun, 8. ja 9. luokkalaisille tehdyn tutkimuksen mukaan tupakointitapausten johdonmukainen kirjaaminen oli voimakkaasti yhteydessä siihen, että oppilaat kokivat tupakoinnin olevan kiellettyä ja että koulun henkilökunta myös valvoo tupakointikieltoa. Havaittujen tupakointitapausten kirjaamista käytettiin tutkimuksessa merkkinä koulun johdon sitoutumisesta tupakoinnin ehkäisyyn ja oppilaiden terveyden edistämiseen. Lisäksi kirjaaminen oli yhteydessä vähäisempään tupakointiin koulun läheisyydessä kouluaikana. Nuorten kokemusta on tärkeä vahvistaa myös toiselle asteelle siirtymisen jälkeen käyttämällä hyväksi havaittua menetelmää.
Koulujen tulisi kirjata todetut tupakointitapaukset ja tehdä niistä vuosittain yhteenveto, jota käsiteltäisiin yhdessä koulun henkilöstön, vanhempien ja oppilaiden kanssa. On tärkeää, että oppilaat ja opiskelijat tiedostavat koulun henkilökunnan valvovan tupakointikieltoa. Tupakoinnin aloittamisen ehkäisemiseksi on myös huolehdittava, että oppilaitos ei ole se toimintaympäristö, jossa nuori kokeilee tupakkaa ensimmäisen kerran tai aloittaa tupakoinnin sosiaalisen paineen vuoksi. Mitä vähemmän nuorilla on tilanteita, joissa hän joutuu tupakoinnin kanssa tekemisiin, sitä todennäköisempää myös on, että hän ei koskaan aloita tupakointia. Tässä koululla ja oppilaitoksella on tärkeä rooli.
Opiskeluhuollosta hyvinvointia -koulutus 16. - 17.9.2014
Koulutuksen tavoite on tukea kuntia, kouluja ja oppilaitoksia, opiskeluhuollossa toimivia sekä näiden yhteistyökumppaneita toteuttamaan opiskeluhuoltoa uudistuneen lainsäädännön mukaisesti. Koulutuksen järjestää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön ja Opetushallituksen kanssa.
- Kutsu, ohjelma ja ilmoittautuminen Kasvun kumppanit sivuilla
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäiviltä eväitä yhteisöllisen opiskeluhuollon toteutukseen
1.8. voimaan tullut oppilas- ja opiskelijahuoltolaki velvoittaa koko oppilaitosyhteisön osallistumaan opiskeluhuollon toteutukseen. Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivillä 3. - 4.12. etsitään ratkaisuja opiskeluhuollon ajankohtaisiin kysymyksiin: Miten yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteutetaan käytännössä? Miten luodaan hyvät yhteistyön toimintatavat kuntien sosiaali- ja terveystoimen sekä nuorisotoimen kanssa? Miten varmistetaan henkilökunnan osaaminen ja työssäjaksaminen isojen muutosten pyörteissä? Hyvinvointipäivien seminaariosuudessa (3.12.) asioita käsitellään koko yhteisön näkökulmasta ja työpajoissa (4.12.) syvennytään eri ammattiryhmiä koskettaviin erityiskysymyksiin.
Asuntolaohjaajien täydennyskoulutus ja verkostotapaamiset
Fiilistä asumiseen -hankkeessa kehitetty asuntolaohjaajien täydennyskoulutus toteutetaan tänä syksynä Keski-Suomen opistolla Suolahdessa 24. - 26.9. ja 12. - 14.11. Asuntolaohjaajien täydennyskoulutuksen tavoitteena on suunnata asuntolassa tehtävää työtä kohti vahvempaa ohjaajuutta ja antaa asuntolaohjaajille uusia näkökulmia ja työkaluja työn kehittämiseen.
Syksyn asuntolaohjauksen alueelliset verkostopäivät järjestetään Alavudella 29.10., Piippolassa 30.10., Järvenpäässä 6.11. ja Otavassa 20.11. Alueellisissa tapahtumissa tarkastellaan asuntolatoiminnan ajankohtaisia asioita Asuntolatoiminnan käsikirjan avulla.
Ryhmäilmiö-koulutukset
EHYT ry:n AMIS-työ on aloittanut Ryhmäilmiö-toimintamallin syksyn avoimet koulutukset. Kaksituntinen koulutus on hankevuosina 2014-2015 maksuton. Koulutukseen osallistuneet saavat omakseen Ryhmäilmiö-käsikirjan, joka sisältää menetelmiä ryhmän jatkuvaan ryhmäyttämiseen.
Henkilöstön työhyvinvointipaja Joensuussa 28.10.
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry, Työterveyslaitos ja Työhyvinvointifoorumi järjestävät koulutusalan työhyvinvoinnin edistämisen työpajan, jossa käsitellään työelämän muutosten uhkia ja mahdollisuuksia koulutusorganisaatioissa työskentelevän henkilöstön näkökulmasta. Työpajan kutsu ja ohjelma on Arjen arkki -tapahtumakalenterissa. Työpaja on osa Työelämä 2020 –hanketta.
Työpaikkojen tyhy-verkoston alueelliset tapaamiset
Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat keskeisessä roolissa Työelämä 2020 -hankkeen toimijoina. Tulevaisuuden työntekijät saavat oppinsa oppilaitoksissa ja oppilaitosten työelämäkumppaneiden mahdollistamilla työelämäjaksoilla. Työpaikkojen työhyvinvointiverkoston alueellinen toiminta tukee niin oppilaitosten kuin yritysten yhteistä työtä työhyvinvoinnin edistämisessä.
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, ja facebook-yhteisöstä. Uutisarkki-uutiskirje julkaistaan kerran kuussa, pääsääntöisesti kuukauden 1. viikolla. Toimintaa järjestetään ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen yhteistyönä.
- - - - - - - - -