Syrjäytymisen parempi torjunta mahdollista nykyresursseilla
Suuri enemmistö Suomen lapsista ja nuorista voi hyvin, mutta syrjäytyneelle vähemmistölle on kasautunut yhä vaikeampaa pahoinvointia ja syrjäytymistä. Eduskunnan tarkastusvaliokunta esitti nuorten syrjäytymistä käsittelevässä mietinnössään ehdotuksen, johon on kirjattu seitsemän hallitusta velvoittavaa toimenpidettä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Eduskunta hyväksyi mietinnön mukaisen kannanoton 20.5. pidetyssä täysistunnossa.
- Aiheesta laajempi tiedote Arjen arkki -sivuilla
Ministeri Viitanen etsii ratkaisuja liikunnallisen elämäntavan lisäämiseksi
Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen etsii ratkaisukeinoja liikunnallisen elämäntavan, erityisesti lasten- ja nuorisoliikunnan lisäämiseksi elämänkaarella, vaihtoehtoja urheilun eettisten kysymysten hallinnoinnille ja sille, miten urheilutoimijat itse toteuttavat eettisesti kestävää toimintaa. Ministeri asetti työryhmän valmistelemaan ehdotuksen liikuntapoliittisiksi tavoitteiksi ja painopisteiksi sekä laatimaan kansainvälisen vertailun liikuntapolitiikan toteuttamismalleista. Työryhmän tehtävänä on myös etsiä keinoja liikunnan yhdenvertaiseen harrastamiseen sekä osallistumisen esteiden purkamiseen. Lisäksi pyritään yhteen sovittamaan toimenpiteitä liikunnallisen elämäntavan ja huippu-urheilun edistämiseksi liikuntapoliittisten tavoitteiden mukaisesti sekä keskustella eri toimijoiden rooleista liikuntakulttuurin kehittämisessä.
Läpäisyn tehostamisohjelma lähestyy tavoitettaan
Ammatillisesta koulutuksesta eroamiset ovat alkaneet vähentyä. Läpäisyn tehostamisohjelman uusimman seurantaraportin mukaan keskeyttämiset ovat laskeneet 7,5 prosentin tasolle lukuvuonna 2012-2013. Alueelliset ja alakohtaiset erot ovat kuitenkin edelleen suuria. Projektipäällikkö Salla Hurnosen Opetushallitukselle tekemän raportin mukaan eronneiden määrät vaihtelevat suuresti eri alojen välillä, vaikka merkittäviä prosentuaalisia eroja ei löydy. Lukumääräisesti eniten eroamisia tapahtuu tekniikan ja liikenteen alalla ja matkailu-, ravitsemis-, ja talousalalla. Eroaminen painottuu opintojen alkuun. 20-24-vuotiaiden ikäluokassa eroamisen riskit ovat jopa viisinkertaisia verrattuna alle 19-vuotiaisiin. Kolmannes eronneista opiskelijoista on pääkaupunkiseudulta.
Helavalkeat: Muutosten pyörteissä tarvitaan ratkaisukeskeistä puhetta
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston perinteinen kesäseminaari käsitteli ammatillisen koulutuksen ajankohtaisia muutosnäkymiä. Oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekeville, pääasiassa kolmannen sektorin toimijoille järjestetetyssä seminaarissa Opetusneuvos Seija Rasku esitteli rahoitus-, rakenne-, tutkinto- ja valmentavien koulutusten uudistuksia. Projektipäällikkö Mikko Hytönen esitteli Läpäisyn tehostamisen ohjelmaa ja seurantatutkimusten tuloksia. Lopuksi käsiteltiin jo hyväksyttyä ja elokuun alussa voimaan astuvaa oppilas- ja opiskelijahuoltolakia. Suurten muutosten vieminen käytäntöön siten, että tavoiteltu hyöty saavutetaan ja oppilaitosyhteisöjen hyvinvointi paranee, edellyttää asioiden valmistelua ja käytäntöön viemistä askel kerrallaan. On tärkeä keskittyä ratkaisuihin ja niistä puhumiseen, sillä asiat eivät toteudu suunnitelmia kirjoittamalla, vaan käytännöistä yhdessä sopimalla ja sovittuihin asioihin sitoutumalla. On tärkeää, että myös oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekevien tahojen henkilöstö on tietoinen opiskeluun ja oppilaitosten henkilöstön työhön vaikuttavista muutoksista.
Opas työkykytaitojen opetukseen
Työterveyslaitos on tuottanut helppokäyttöisen ryhmäohjausmallin, jonka työpajoissa nuorille annetaan tietoa ja mahdollisuus oivaltaa itse, miten ylläpitää omaa työkykyään ja miten työpaikalla voidaan tukea jokaisen työntekijän työkykyä. Työkykytaitoja nuorille - Monikulttuurisen nuoren työkyvyn edistäminen -ryhmäohjausmalli ja siihen liittyvä ohjaajan opas on suunnattu kaikille ammattiin valmistuville nuorille, mutta erityisesti kohderyhmänä ovat maahan muuttaneet nuoret. Malli koostuu neljän työpajan kokonaisuudesta. Tavoitteena on, että työpajojen aikana nuori tunnistaa ammattialansa ja työtehtäviensä vaatimukset, osaa huomioida ne työssään ja osaa toimia terveyttä ja työkykyä vahvistavalla tavalla myös vapaa-ajallaan.
Opiskeluhuollon käsikirjaa täydennettiin oppilaitosmalleilla
Arjen arkki -sivuilla julkaistua opiskeluhuollon käsikirjaa on täydennetty OHOS-hankkeessa (ESR) laaditulla oppilaitoksen hyvinvointisuunnitelman mallilla ja koulutuksen järjestäjän hyvinvointisuunnittelun perusteilla. Lisäksi käsikirjan esimerkkejä-osioon on liitetty kuvaus Validia ammattiopiston yhteisöllisestä hyvinvoivasta oppimisympäristöstä.
Poikien Puhelin: 100 000 puhelun raja rikki
Poikien Puhelin on toiminta-aikanaan vastannut 100 000 puheluun. Monet puhelut liittyvät seksuaalisuuteen, seksiin ja omaan kehoon. Yhä useammin pojat haluavat puhua myös kiusaamisesta ja mielenterveyteen liittyvistä kysymyksistä. Väestöliiton Poikien Puhelin on alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille tarkoitettu puhelinpalvelu numerossa 0800 94 884. Vuoden 2007 loppukesällä avattu puhelinpalvelu on auki arkisin klo 13 - 18. Poikien Puhelimeen voi soittaa täysin nimettömästi, ja puhelu on soittajalle ilmainen. Soittajien keski-ikä 13,5. Viime vuonna vastattiin noin 8500 puheluun ja soittoyrityksiä oli yli 30 000.
Hyvinvointivirtaa-teemaviikkoa vietetään viikolla 40
Viidettä kertaa järjestettävä Hyvinvointivirtaa-teemaviikko antaa mahdollisuuden ryhmäyttää opiskelijoita opintojen alussa, tarjoaa luontevan väylän opiskelijoille ja henkilöstölle tutustua toisiinsa sekä tuo myönteisellä tavalla esille ammatillisessa koulutuksessa toteutettavaa hyvinvointityötä. Teemaviikkoa kordinoi SAKU ry ja tämän vuoden kumppaneita ovat EHYT ry, Liikenneturva, KKI-ohjelma, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry, Nuorten Akatemia ja Väestöliitto.
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät 3.- 4.12.2014 Tampereella
Tämän vuoden hyvinvointipäivillä käsitellään ammatillisen koulutuksen suuria muutoksia ja niiden pyörteissä tarvittavia hyvinvoinnin lähteitä. Ensimmäisen päivän sisällön muodostavat koulutuksen ajankohtaisten asioiden käsittely ja oman työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen edistäminen jatkuvassa muutoksessa olevassa työympäristössä.
Toisena päivänä pureudutaan asioihin työpajoissa, joissa käsitellään:
1) työkyvyn ylläpitämisen, liikunnan ja terveystiedon opetusta
2) opiskeluhuollon uuden lain mukaisia käytännön toimintamalleja
3) hyvän ja toimivan ryhmän rakentamista
4) läpäisyn tehostamisen -hankkeiden tuloksia
- Tapahtumasta lisätietoa Arjen arkki -tapahtumakalenterissa.
Seuraava Uutisarkki ilmestyy elokuussa uuden lukuvuoden alkaessa.
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, ja facebook-yhteisöstä. SAKU ry:n Arjen arkki -tiimin muodostavat koulutuskoordinaattori Tiina Hasari, menetelmäkehittäjä Susanna Ågren ja verkostokoordinaattori Ville Virtanen. Toimintaa järjestetään ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen yhteistyönä.
- - - - - - - - -