Hyvinvointipäiviltä virtaa omaan ja työyhteisön työskentelyyn
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivillä keskityttiin 3. - 4.12. oppilaitoksissa käynnissä oleviin muutoksen pyörteisiin ja hyvinvoinnin lähteisiin. Tampereella järjestetyssä seminaarissa riitti moniammatillista osaamista, kun lähes 160 osallistujaa pohti muutoksiin liittyviä kysymyksiä ja ratkaisuja.
Toisen asteen koulutuksen rakenneuudistusta koskevat lakiesitykset eduskunnan käsittelyyn
Lukion, ammatillisen peruskoulutuksen, ammatillisen aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön järjestäjäverkkoa ja järjestämislupia sekä lukion, ammatillisen peruskoulutuksen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistamista koskevat hallituksen esitykset on annettu eduskunnalle. Lukion, ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenteita tiivistetään ja rahoitusta uudistetaan vuosina 2014 - 2016. Uudistukset perustuvat hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan. Rakenneuudistuksella tavoitellaan 260 miljoonan euron vähennystä julkisiin menoihin.
Ammatillisten perustutkintojen perusteet ja muut määräykset uudistettu
Opetushallitus on uudistanut kaikkien 52 ammatillisen perustutkinnon perusteet ja muut toimivaltaansa kuuluvat määräykset säädösmuutosten perusteella sekä antanut ne loka- ja marraskuun 2014 aikana. Uudistukset tulevat voimaan 1.8.2015.
Kainuun lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2014-2015
Kainuun sote -kuntayhtymä on päivittänyt maakunnallisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2014 - 2015. Suunnitelmassa on huomioitu elokuun alussa voimaantulleen oppilas- ja opiskelijahuoltolain velvoitteet toisen asteen koulutuksen tarpeiden kartoituksessa. Suunnitelma toimii hyvänä mallina koulutuksen järjestäjille siitä, miten asioita tulisi kuvata kuntien hyvinvointisuunnitelmissa.
Leima-lehti
Väestöliiton nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville julkaisema Leima-lehti kertoo ihmisten oikeuksista. Yksi tärkeimmistä oikeuksista on lupa olla sellainen kuin on, vapaana erilaisista leimoista. Leima-lehden tavoitteena onkin edistää yhteisöllisyyttä siten, että kaikki voivat elää omannäköistä elämää ilman pelkoa syrjinnästä. Synnyinpaikka, seksuaalinen tai musiikillinen suuntautuminen tai mikään muukaan ominaisuus ei saa estää kenenkään onnellisuutta.
Asukastyytyväisyyskysely asuntolatoimintaan
Mia Björkmanin Karelia-ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelmassa laatiman opinnäytetyön tuloksena syntyi asukastyytyväisyyskysely, jonka avulla arvioidaan asukkaiden tyytyväisyyttä asuntoloiden fyysisiä puitteita, yleistä ilmapiiriä sekä asumisturvallisuutta kohtaan. Kyselyn ohella opinnäytetyö sisältää mallin kyselyn toteuttamisesta.
Tutorselvitys
MLL, SAKKI ja SAKU ovat tehneet selvityksen tutortoiminnasta toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa.Tutortoiminnan kysely toteutettiin verkkokyselynä kevään 2014 aikana osana Mannerheimin Lastensuojeluliiton, SAKU ry:n ja SAKKI ry:n Yhtenäisyyttä tutortoimintaan -hanketta. Kyselyyn vastasi 81 tutorvastaavaa. Selvityksen mukaan tutortoiminnan merkitys oppilaitoksen hyvinvoinnin edistämisessä tunnistetaan hyvin. Tämä näkyy siinä, että tutortoimintaa ollaan valmiita kehittämään. Tutortoiminta vaatiikin oppilaitokselta panostuksen toiminnan ylläpitämiseen, tuen sekä tarvittavat resurssit ja nämä turvataan johdonmukaisella suunnittelulla. Tutortoiminnan kaltainen toiminta voi helposti olla uhattuna taloudellisesti vaikeana aikana, ja sen merkityksen esiin tuominen oppilaitoksen hyvinvoinnissa on toiminnan säilymisen elinehto. Tutorselvityksen lopuksi esitetään koulutuksen järjestäjille kymmenen suositusta tutortoiminnan toteuttamiseen. Suositukset on tarkoitettu oppilaitoksiin tutortoiminnan suunnittelun ja kehittämisen tueksi.
Tutorselvitystä voi tilata painettuna SAKU ry:n toimistolta, yllapito@arjenarkki.fi tai sen voi ladata itselleen luettavaksi alla olevasta linkistä.
Tutkimusjulkaisuja
Nuoruus toisin sanoen
Uudessa Nuorten elinolot 2014 -vuosikirjassa käsitellään nuorten kokemaa erilaisuutta ja ulkopuolisuuden kokemuksia muun muassa kaveripiirissä, koulussa, laitosympäristössä, verkossa ja armeijassa. Lähes kaikki artikkelit perustuvat nuorten omiin kokemuksiin. Kirja tuo syrjäytymiskeskusteluun erilaisen näkökulman. Kirjoittajat kuvaavat toiseutta nuorten vertaissuhteiden, yhteiskunnallisten instituutioiden, nuorten osallisuuden sekä sukupuolen näkökulmista. Artikkelien mukaan nuori haluaa erottua joukosta, mutta ei tulla leimatuksi erilaisena. Monesti toiseus liittyy myös asioihin, joille nuori ei itse voi mitään. Näitä ovat esimerkiksi perheen köyhyys, vammaisuus, etninen tausta tai sukupuoli. Toiseus saatetaan myös tulkita syrjäytymiseksi, mitä se ei kuitenkaan artikkelien mukaan sellaisenaan ole.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyö
Nuorisotutkimusseura on julkaissut Tomi Kiilakosken teoksen Koulu on enemmän, joka käsittelee nuorisotyön ja koulun yhteistyön käytäntöjä, mahdollisuuksia ja ongelmia. Teos pohjautuu vuosina 2012–2014 toteutettuun Kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämisverkosto Kanuunan rahoittamaan ja ohjaamaan hankkeeseen, jossa tutkittiin koulun ja nuorisotyön kehittymistä ja kehittämistä viidessä suomalaisessa kaupungissa. Tutkimuksen mukaan oppilaitos ei vastaa kaikilta osin nuorten tarpeisiin, kehittämiskohteina teoksessa nähdäänkin aikuisten vähäinen määrä, nuorten väliset suhteet, hankaluus vaikuttaa kouluun sekä toimettomuus niin tunneilla kuin välitunneillakin. Vaikka tutkimus on tehty peruskoulun näkökulmasta, nostaa se esille huomioita, jotka on melkein sellaisenaan siirrettävissä myös toiselle asteelle. Se tuo esille, miten nuorisotyötä voitaisiin hyödyntää oppilaitoksissa sekä perustelee sitä, miksi oppilaitoksen viihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen on syytä kiinnittää huomiota.
Ryhmäilmiö-koulutukset 2015
EHYT ry:n Amis-hankkeessa kehitetty Ryhmäilmiö on työkalu, jota käytetään ryhmänohjaajan tunneilla. Työkalu sisältää tuntirakenteen, jonka avulla voidaan käsitellä ryhmästä nousevia tai valmiiksi annettuja aiheita. Ryhmäilmiö helpottaa ryhmänohjaajan työtä. Se auttaa ryhmänohjaajia muodostamaan erilaisista opiskelijoista yhtenäisiä, toimivia ryhmiä. Toimiva ryhmä antaa työrauhaa, tehostaa opiskelua ja parantaa ryhmän sisäistä kommunikaatiota. Maksuttomat avoimet ryhmäilmiökoulutukset löydät osoitteesta www.ryhmailmio.fi.
Työpaikkojen työhyvinvointiverkoston valtakunnallinen verkostopäivä 11.12.
Työterveyslaitoksen koordinoiman Työpaikkojen työhyvinvointiverkoston valtakunnallinen verkostopäivä järjestetään samanaikaisesti yhdeksällä paikkakunnalla: Helsingissä, Joensuussa, Kokkolassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Porissa, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Tampereella. Tänä vuonna teemana on Monimuotoiset työurat ja muutosten hallinta. Tarkemmat tiedot tapahtumasta löytyvät TTL:n sivuilta.
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, ja facebook-yhteisöstä. Uutisarkki-uutiskirje julkaistaan kerran kuussa, pääsääntöisesti kuukauden 1. viikolla. Toimintaa järjestetään ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkostoon kuuluvien tahojen yhteistyönä.
- - - - - - - - -