Uutisarkki nro 1
Uutisarkki on ammatillisen koulutuksen henkilöstölle ja ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekeville tahoille suunnattu uutiskirje hyvinvoivan oppimisympäristön edistämisen ajankohtaisista asioista. Uutisarkki korvaa aikaisemmin ilmestyneen ALPO.fi-hyvinvointiuutiset. Uutisarkki-uutiskirjeen tilaukset tehdään arjenarkki.fi-etusivulla olevan tilauskentän kautta. Peruutuksen voi tehdä jokaisen uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä. Tilauksen voi peruuttaa myös lähettämällä peruutuspyyntö Uutisarkin toimitukselle.
Arjen arkki kokoaa hyvinvoivan oppimisympäristön hyvät käytännöt
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston sivut muuttivat ALPO-osoitteesta uuteen 2.4. avattuun arjenarkki.fi-osoitteeseen. Arjen arkki -sivut toimivat hyvinvoivan oppimisympäristön edistämisen tukisivustona niin ammatillisen koulutuksen henkilöstölle kuin oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekeville tahoille. Sivut on jaettu viiteen teemaan:
- etusivu - ajankohtaiset tiedotteet, uutisvirta ja tapahtumakalenteri
- hyvinvointia - hyvinvoivan oppimisympäristön malli, malliin liittyvät materiaalit ja hyvinvointiverkosto
- työkykypassi - henkilöstölle suunnatut työkykypassin tukisivut
- menetelmäpankki - hyvinvoivan oppimisympäristön toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja materiaaleja
- palvelut verkostolle - Arjen arkki -palvelutoiminnan esittely
Alpo.fi-sivut ovat jatkossa työkykypassin suorittamisen tukisivut ja niiden sisältö on suunnattu opiskelijoille, kohderyhmänä erityisesti nuoret miehet.
Paremmat arjen taidot ja opintojen kautta töihin
Opetushallitus rahoitti rakennerahastokaudella 2007 - 2013 yhteensä 27 hanketta valtakunnallisessa Paremmat arjentaidot ja opintojen kautta töihin ohjelmassa. Hankkeiden tuloksina syntyneet toimintamallit, hyvät käytännöt ja materiaalit ovat esillä 29.4. Helsingissä pidettävässä Arjen taitojen paremmat käytännöt -foorumissa. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeiden tulosten juurtumisen ja leviämisen edellyksiä ja esteitä käsittelevän tutkimuksen tulokset. Tulosten perusteella on laadittu niin rahoittajille kuin hankkeiden toteuttajille suositukset tulosten juurtumisen ja leviämisen edistämiseksi.
- Arjen taitojen paremmat käytännöt -foorumin kutsu on tapahtumakalenterissa.
Omilla poluilla -videokilpailu 2014: Luovuus valloilleen!
Tämän kilpailun tarkoituksena on nostaa esiin fiksuja kulkutapoja, kuten kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Kilpailun järjestää Motiva oy. Kilpailu on tarkoitettu kaikille peruskoulun yläasteen, lukion, iltalukion, ammattikoulun tai muun näihin verrattavan oppilaitoksen oppilaille ja opiskelijoille. Videokilpailun nimi on Omilla poluilla, ja aiheena on fiksu arkiliikkuminen vaikkapa koulu- tai harrastusmatkoilla. Enintään 3 minuutin kilpailuvideon pitäisi ilmentää luovasti ja hauskasti omia kulkutapoja. Liikenteen ja liikkumisen yhteys ilmastonmuutokseen ja ympäristöön on suuri.
16. Työkykypäivän teemana uudenlainen työ ja työn hallinta
Työelämä on jatkuvassa murroksessa. Työn tekemisen tavat muuttuvat ajasta, paikasta ja tavasta riippumattomiksi. Miten tämän vaikuttaa hyvinvointiimme, eri sukupolviin, esimiestyöhön ja arjen hallintaan? Tätä pohditaan 16. Työkykypäivässä 15.5. Tapahtuma on tarkoitettu työhyvinvointivastaaville, esimiehille ja työhyvinvointia edistävään toimintaan osallistuville. Tapahtuman kutsu ja ohjelma löytyvät Työterveyslaitoksen tapahtumakalenterista.
Tapahtumia
Tapahtumakalenteriin on koottu hyvinvointiverkoston toimijoiden järjestämiä tapahtumia, joilla edistetään hyvinvoivan oppimisympäristön toteuttamista erilaisista näkökulmista. Tarjolla on seksuaalikasvatusta, hankkeiden päätösseminaareja, työhyvinvoinnin teemapäiviä ja asuntolaohjauksen valtakunnalliset päivät.
Helavalkeat-seminaari on tarkoitettu ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekeville tahoille. Vuoden 2014 seminaarin teemana on "Ammatillinen koulutus muutoksen pyörteissä". Seminaarissa käsitellään mm. uutta oppilas- ja opiskelijahuollon lakia sekä tutkinto- ja rahoitusuudistusta. Seminaarin alustajina toimivat opetusneuvokset Elise Virnes ja Seija Rasku Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä projektipäällikkö Mikko Hytönen Opetushallituksesta.
Julkaisuja ja tutkimuksia
Samalle viivalle - Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen
Taloudellisen tiedotustoimiston julkaisussa esiteltävät yhteistyömallit on tarkoitettu tueksi kouluille ja nuorille työelämään tutustumiseen. Erityisesti opinto-ohjaajille ja suomen kielen opettajille suunnatussa kirjasessa esitellään toiminnallisia malleja, jotka on helppo ottaa käyttöön osaksi opetusta. Niiden kehittämisessä on huomioitu maahan muuttaneiden nuorten tarpeet, mutta ne sopivat kaikille nuorille, sillä yhteishaku ja ensimmäisen työpaikan etsiminen on kaikilla edessä.
Videovinkkejä nuorille oman työkyvyn tukemiseen
Työterveyslaitos on tuottanut nuorille maahanmuuttajataustaisille työntekijöille videovinkkejä. Videoilla esiintyvät nuoret kertovat omat aidot tarinansa ja tapansa tukea työkykyään eri tilanteissa.Videoiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta työkyvystä. Lisäksi tavoitteena on herätellä keskustelua työkyvyn merkityksestä ja siitä miten työkykyä voi itse pitää yllä.
Videot on suunnattu nuorille, työelämään siirtyville tai jo siellä oleville maahanmuuttajille. Videot ovat saatavilla Työterveyslaitoksen verkkosivuilla itseopiskelumateriaalina, mutta niitä on mahdollisuus hyödyntää myös oppilaitoksissa opettajan johdolla. Videoiden tueksi on myös kalvosarja, jossa videoiden teemoja on syvennetty. Kalvot soveltuvat erityisesti materiaaliksi oppilaitoksiin, joissa työkykyasioita halutaan käsitellä tarkemmin.
Moniarvoinen oppilaitos - kokemuksia ja jäsennyksiä kirkon oppilaitosyhteistyöstä
Kirkkohallituksen julkaisema artikkelikokoelma, joka keskittyy monikulttuurisuuden ja -uskonnollisuuden ja vieraanvaraisuuden teemaan oppilaitoksissa. Artikkeleissa on teoreettista ja tutkimustietoa sekä käytännön esimerkkejä toimintatavoiksi. Koulutuksen kaikilla asteilla kohdataan mahdollisuuksia maahanmuuton ja monikulttuuristumisen myötä. Näissä tilanteissa niin henkilökunnan, opettajien kuin muidenkin on tarpeen tuntea uskontojen moninaisuutta ja uskontodialogin mahdollisuuksia. Kirja tarjoaa kohtaamisen mahdollistamiseksi vieraanvaraisuutta, valmiutta ja tahtoa kohdata erilaisuutta.
- Verkkoversio kirjasta löytyy Kirkkohallituksen julkaisuista
- Painettua kirjaa voi tilata osoitteesta eila.karkkunen@evl.fi
Nuorisotakuun arki ja politiikka
Nuorisotutkimusseura on julkaissut pamfletin, joka ottaa 46 kirjoituksella kantaa nuorisotakuuta koskevaan keskusteluun. Kirjoituksissa analysoidaan nuorisotakuusta käytyä keskustelua, pohditaan sen asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja kansainvälisillä kentillä, tutkitaan aatteita ja arvoja sen takana sekä miettitään takuulle vaihtoehtoja. Niissä käsitellään monia nykynuoruutta koskevia teemoja: syrjäytymistä, asunnottomuutta, työttömyyttä, nuoria maahanmuuttajia, nuorten liikuntaharrastuksia ja esimerkiksi syrjäseutujen nuorten elämää. Koko pamfletin lävitse on luettavissa huoli siitä, miten nuorisotakuun hallitessa julkista keskustelua, jolloin muut muut nuorisokysymykset uhkaavat jäädä marginaaliin. Kirja peräänkuuluttaa herkkyyttä erilaisuudelle, jossa yhtenevää elämänkaarta ei edes pysty määrittelemään. Julkaisua voi tilata Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta.
Kokemuksia nuorten Suunta-ohjauksesta verkossa
Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa?
- - - - - - - - -
Arjen arkki on SAKU ry:n ylläpitämä palvelu, jonka tavoitteena on edistää opiskelu- ja työhyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa kokoamalla ja levittämällä toimintamalleja, hyviä käytäntöjä ja julkaisuja. Verkkopalvelut muodostuvat arjenarkki.fi-sivuista, ja facebook-yhteisöstä.
SAKU ry:n Arjen arkki -tiimin muodostavat koulutuskoordinaattori Tiina Hasari, menetelmäkehittäjä Susanna Ågren ja verkostokoordinaattori Ville Virtanen.
- - - - - - - - -