Marraskuu on koulutusten, työpajojen, seminaarien ja verkostotapaamisten aktiivinen ajanjakso. Turussa kokoontuvat läpäisyn tehostamisen hanketoimijat, Kuopiossa ammatillisen koulutuksen johtavat viranhaltijat ja luottamusjohtajat, Järvenpäässä oppilas- ja opiskelijahuollon henkilöstö. Helsingissä järjestetään nuorten seksuaaliterveysverkoston kokoontuminen, Hämeenlinnassa, Ähtärissä ja Rovaniemellä asuntolaohjaajien alueelliset kokoontumiset. Tapahtumista tarkemmin ALPO.fi-tapahtumakalenterissa.
Väitös: Nuorten naisten ja miesten humalajuominen on lähentynyt toisiaan
THL:n tutkija Jenni Simosen väitöskirjan perusteella naissukupolvien alkoholinkäytössä on selviä eroja. Tutkimuksen vanhin ja sitä nuoremmat naisryhmät suhtautuvat juomiseen ja humalajuomiseen eri tavoin. Miehillä suhde juomiseen ja humalaan on eri ikäryhmissä naisia yhtenäisempää. Samalla kun humala on tullut luontevaksi osaksi nuorten naisten kulttuuria ja salliva asenne on ohittanut humalaan liittyvän häpeän, näkyy nuorten koulutettujen miesten asenteissa puolestaan irtiottoja perinteisestä miehisestä humalajuomisesta.
Lue THL:n tiedote ja tutustu väitökseen THL:n Julkarissa.
Psykososiaalisen hyvinvoinnin edistämisen toimenpideohjelma 2013 - 2018
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamalla hankkeella tuetaan oppilas- ja opiskeluhuollon lainsäädännön uudistusta ja annetaan oppilaitoksille konkreettisia työvälineitä toimia. Tavoitteena on luoda koko lukion ja ammatillisten oppilaitosten ohjelma, jossa opiskelijoille suunnatut ennaltaehkäisevät ja kohdennetut toimenpiteet vähentävät heidän syrjäytymisriskiä ja opiskelijahuollon kuormittumista. Ohjelma on jatkumo laajasti perusopetuksessa käytettävälle KiVa Koulu -ohjelmalle.
Lisätietoa OKM:n sivuilla.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki valiokuntakäsittelyssä
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on antanut sivistyslautakunnalle oman lausuntonsa eduskunnan käsittelyssä olevasta oppilas- ja opiskelijahuoltolaista. Valiokunta pitää tärkeänä ennalta ehkäisevän työn näkökulmaa. On tärkeää, että psykologian ja sosiaalialan asiantuntemusta on käytettävissä oppilaitoksissa jo ennen lastensuojelun ja muiden korjaavien toimenpiteiden tarpeen syntymistä. Valiokunta korostaa, että valtakunnallisessa ohjauksessa on huolehdittava siitä, ettei uudistus johda nuorten tarvitsemien palveluiden pirstoutumiseen.
Valiokunta pitää puutteena, ettei lakiehdotukseen sisälly säännöstä mahdollisuudesta luovuttaa ja saada tietoja teknisen käyttöyhteyden avulla. Valiokunta katsoo, että säännöksen sisällyttäminen lakiin olisi tarpeen tietojen saannin joustavoittamiseksi.
Lue koko sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunto 16/2013 vp eduskunnan sivuilta.
Koko lukuvuosi on liikuntavuosi
Ammattiosaajan liikuntavuosi on SAKU ry:n opiskelijoiden tapahtumakalenterissa kokonaisuus, jolla halutaan saada opiskelijat liikkeelle eri lajien avulla läpi lukuvuoden. Liikuntavuoden lajeihin osallistutaan omalla paikkakunnalla, ja tavoitteena on saada mahdollisimman suuri joukko opiskelijoita mukaan kokeilemaan eri lajeja. Marraskuun alussa käynnistyy tämän lukuvuoden toinen jakso, jonka lajina on Jungle Race.
Tutustu ohjeisiin ja marras-joulukuun uutuuslajiin SAKU ry:n sivuilla.
Etsivä työ, työpajatoiminta ja nuorisotakuu ovat nostaneet kunnallisen nuorisotyön arvostusta
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry ja Suomen kuntaliitto ovat julkaisseet selvityksen Kunnallisen nuorisotyön tulevaisuusodotukset. Kunnallisen nuorisotyön yhteiskunnallinen merkitys ja tarve ovat kasvaneet viimeisen viiden vuoden aikana. Nuorisotyön toimiala on kasvanut moniammatillisen työn ja nuorten sosiaalisen vahvistamisen myötä. Nuorisotakuu on vakiinnuttanut etsivän nuorisotyön ja monialaiset yhteistyöverkostot osaksi kunnallista nuorisotyötä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii myös nuorten työpajatoiminta.
Tiedote selvityksestä löytyy Allianssin sivuilta. Sieltä voi myös ladata selvityksen pdf-muodossa.
Nuorten osallisuutta puidaan Demokratiaindikaattorit 2013 –julkaisussa.
Sami Borgin toimittamassa Demokratiaindikaattorit 2013 –julkaisussa käsitellään myös nuorten osallisuutta. Nuorten yhteiskunnalliset osallistumistavat ja asenteet –artikkelissa pohditaan nuoren äänestämistä, asenteita yhteiskuntaa kohtaan sekä osallistumista, vaikuttamista ja motivaatioita niiden takana. Demokratiaindikaattorit 2013 -raportti muodostaa liiteaineiston Valtioneuvoston demokratiapoliittiselle selonteolle, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle 2014.
Julkaisun voi ladata Oikeusministeriön sivuilta.
Maahanmuuttajanuoren työuran ja uravalintojen tukeminen
Taloudellisen tiedotustoimiston Samalle viivalle -hanke on avannut verkkosivut, joilta löytää malleja ja materiaaleja työhön monikulttuuristen nuorten kanssa. Tavoitteena Samalle Viivalle -hankkeessa on innostaa monikulttuurisia nuoria tutustumaan omiin mahdollisuuksiin koulutus- ja uravalinnoissa sekä opastaa heitä työelämään. Verkkosivujen menetelmät ja materiaalit ovat kohdennettu pääasiassa monikulttuurisille nuorille, mutta ne on sovellettavissa myös muille nuorille.
Tutustu verkkosivuun osoitteessa http://samalleviivalle.fi/
Nuorten maahanmuuttajien työkyvyn tukeminen työuran alussa (NuMaT)-hanke järjestää työpajan, jossa pohditaan nuorten maahanmuuttajaopiskelijoiden työkyvyn ja työelämävalmiuksien edistämistä koulutusorganisaatioissa. Työpaja on suunnattu ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja aikuiskoulutuksen opettajille, ohjaajille, kuraattoreille sekä muille asian parissa työtä tekeville ja siitä kiinnostuneille.
Tapahtuma löytyy tapahtumakalenterista
Henkilöstön hyvinvointiin panostaminen on investointi opiskeluhyvinvointiin
Hyvinvoivan oppimisympäristön mallissa opiskelijoiden hyvinvoinnin keskeisenä tekijänä nähdään henkilöstön työhyvinvointi. Etenkin erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kanssa työskentelevän opetus- ja ohjaushenkilöstön työssäjaksamisen merkitys korostuu taloudellisesti tiukkoina aikoina, kun talouden laskusuhdanne vaikuttaa niin opiskelijoiden kuin oman työyhteisön arkeen.
"Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille" -seminaarissa 20.11. käsitellään ajankohtaisia johtamisen teemoja ja seuraavana päivänä järjestettävän koulutusalan työhyvinvoinnin työpajan teemana on "Muutos uhkana ja voimavarana". Molemmat tilaisuudet ovat Oulussa ja tilaisuuksien kutsut löytyvät ALPO.fi-tapahtumakalenterista.
Toimenpidesuositukset hankkeiden tulosten juurtumisen tehostamiseksi
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivillä Heinolassa 3.- 4.12. esitellään Arjen arkki -hankkeessa toteutetun hyvien käytäntöjen ja toimintamallien juurtumista edistävien ja haittaavien tekijöiden tutkimuksen tuloksia. Hyvinvointipäivien ohjelmaan kuuluvassa työpajassa esitellään tutkimuksen tuloksena laadittuja suosituksia hankkeiden johtamiseen ja toteuttamiseen. Työpaja soveltuu niin ESR- kuin Läpäisyn tehostamisen ohjelman hankkeiden toteuttajille.
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivien kutsu on tapahtumakalenterissa.
----- ----- -----
Edelliset uutiskirjeet ja ajankohtaiset ammatillisen koulutuksen hyvinvointitiedotteet:
Uutena toimintamuotona on käynnistetty Arjen arkki -palvelutoiminta, joka tarkoittaa sähköisen viestinnän ja kumppanuustoiminnan lisäksi kiertämistä tapahtumissa, seminaareissa ja koulutuksissa kokoamassa ja levittämässä hyviä käytäntöjä, menetelmiä ja materiaaleja hyvinvoivan oppimisympäristön edistämiseksi.
- - - - - - - - -