Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen toisen asteen oppilaitoksissa 2012 -tiedonkeruu
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Opetushallitus ovat yhdessä kehittäneet oppimisyhteisöjen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen vertailukelpoista kuvaamista ja seurantaa vuodesta 2007 lähtien.
Tuoreessa julkaisussa raportoidaan keskeisimmät tulokset syksyllä 2012 toteutetusta tiedonkeruusta, johon vastasi 92 % (N=146) opetussuunnitelmaperusteista ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta antavista oppilaitoksista. Tuloksia tarkastellaan TEAviisarin viitekehyksen (sitoutuminen, johtaminen, seuranta, voimavarat, yhteiset käytännöt, osallisuus) mukaisesti. Tietojensa julkaisemiseen luvan antaneiden 74 oppilaitoksen tulokset ovat tarkasteltavissa oppilaitoskohtaisesti TEAviisari-verkkopalvelussa (www.thl.fi/teaviisari).
Lisätietoa OPH:n tiedotteessa.
Mun kroppa. Mä päätän. -kampanja nuorten seksuaalikasvatuksen tueksi
Seksuaalisen väkivallan vastaisen Mun kroppa. Mä päätän. -kampanjan tavoitteena on, että nuoret tiedostavat omat seksuaaliset oikeutensa ja heitä loukkaavan käyttäytymisen. Nuorten tulisi myös tunnistaa uhkatilanteita ja uskaltaa puhua itseensä kohdistuneesta loukkauksesta kavereille sekä vanhemmille tai muille aikuisille. Kampanja on suunnattu ensisijaisesti noin 15–17-vuotiaille nuorille. Vanhemmille ja muille nuorten kanssa työtä tekeville aikuisille on tuotettu tukimateriaalia.
Mun kroppa. Mä päätän. -kampanja on osa poikkihallinnollista naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelmaa, jonka toteutuksesta vastaavat sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäasiainministeriö. Kampanjan on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.
Lisätietoa THL:n tiedotteessa ja kampanjan web-sivuilla: www.munkroppa.fi
Paikka auki – nuoret työelämään -avustusohjelma
RAY:n Paikka auki -avustusohjelman päämääränä on edistää erityisesti vaikeasti työllistyvien ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten työllistymistä ja työelämävalmiuksia. Avustusohjelman kohderyhmänä ovat alle 29 -vuotiaat vaikeasti työllistyvät tai työkokemusta vailla olevat nuoret. Tavoitteena on löytää uusia toimintamalleja nuorten työelämävalmiuksien vahvistamiseksi ja mahdollistaa työelämän ulkopuolella olevien nuorten palkkaamisen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia edistäviin järjestöihin.
RAY tukee avustusohjelmalla järjestöjen hankkeita, jotka tukevat nuorten työllistymistä ja työelämävalmiuksia. Järjestöt voivat hakea mukaan avustusohjelmaan toukokuun 2013 aikana. Ensimmäisen kerran avustuksia myönnetään vuodelle 2014. Ohjelmasta voidaan hakea avustusta nuoren palkkaamiseen, kehittämishankkeisiin tai määräaikaiseen vaikuttamishankkeeseen.
Lisätietoa Raha-automaattiyhdistyksen ja Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssin sivuilla.
Lopeta ja voita 2013 –tupakoinnin lopettamiskilpailu
Ilmoittautuminen Hengitysliitto Heli ry:n järjestämään Lopeta ja voita 2013 -tupakoinnin lopettamiskilpailuun on alkanut. Kilpailuun voivat osallistua kaikki yli 18-vuotiaat tupakoijat, jotka lopettavat tai ovat lopettaneet tupakoinnin aikavälillä 1.1.–31.5.2013. Kilpailu alkaa 1.6.2013 ja päättyy 30.11.2013. Kilpailu sopii siis yhtä hyvin opiskelijoille kuin henkilöstölle.
Ilmoittautuminen tapahtuu 31.5.2013 mennessä stumppi.fi -sivuston kautta. Sivustolta löytyy myös lisätietoa kilpailusta kuten kilpailun säännöt.
Julkaisuvinkkejä
Opas SORA-säädösten ja -määräysten toimeenpanoon ammattikoulutuksessa
SORA-säädökset ja -määräykset käsittelevät opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja. Niiden keskeisenä tavoitteena on parantaa koulutuksen ja sen jälkeisen työelämän turvallisuutta. Opas on laadittu edellä mainittujen säädösten ja määräysten toimeenpanoa varten avuksi koulutuksen ja tutkinnon järjestäjille.
Oppaassa käsitellään vain sitä, miten säädökset ja määräykset toteutetaan ammatillisessa peruskoulutuksessa (myös näyttötutkinnot) sekä tutkintotavoitteisessa ammatillisessa lisäkoulutuksessa (ammatti- ja erikoisammattitutkinnot), vaikka säädökset koskevat myös korkea-asteen koulutusta.
Oppaan voi ladata Opetushallituksen sivuilta.
Toimintaohjeistus nuorisotakuun toteutumiseksi
Alueelliset ja paikalliset toimijat ovat saaneet toimintaohjeistuksen nuorisotakuun toteutumiseksi. Toimintaohjeistuksessa on kuvattu nuorisotakuun tavoitteet, sisältö sekä takuun toteuttamiseksi tarvittavia TE-hallinnon, opetus- ja kulttuurihallinnon, kuntien, elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin toimia.
Ohjeistus kannustaa toimijoita lisäämään yhteistyötä ja hyödyntämään entistä paremmin olemassa olevan lainsäädännön mahdollisuudet nuorisotakuun toteutumiseksi.
Lue lisää ja lataa ohjeistus nuorisotakuu.fi-sivuilta.
Toukokuun kohtaamispaikkoja
ALPO.fi-tapahtumakalenterissa on toukokuussa useita tilaisuuksia, joissa jaetaan hyviä käytäntäntöjä niin oppilaitosten opiskelu- kuin työhyvinvoinnin edistämiseksi.
----- ----- -----
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston keskeiset sähköiset alustat ovat:
Uutena toimintamuotona on käynnistetty Arjen arkki -toimintaympäristö, joka kiertää tapahtumissa seminaareissa ja koulutuksissa kokoamassa ja levittämässä hyviä käytäntöjä, menetelmiä ja materiaaleja hyvinvoivan oppimisympäristön edistämiseksi.
----- ----- -----