Sanat ovat tärkeitä, kun luodaan yhteisiä pelisääntöjä ja toimintakulttuuria. Hyvinvoivan oppimisympäristön mallissa eri osa-alueista puhuttaessa rajapinta-termi on korvattu yhdyspinta-termillä. Yhdyspinnalla työskenneltäessä asioita tehdään yhdessä, ei jakaen tai erottaen. Pieni asia, mutta isot asiat tapaavat rakentua pienistä palasista.
Kouluterveyskyselyn tulokset kannustavat jatkamaan määrätietoista savuttomuuden edistämistä
Kouluterveyskyselyn mukaan tupakoimattomien nuorten osuus on kasvanut selvästi 2000-luvun aikana. Vuoden 2011 kyselyssä hieman alle puolet peruskoululaisista ja lukiolaisista sekä noin neljäsosa ammattiin opiskelevista ilmoitti, ettei ole tupakoinut koskaan.
Kyselyn tulokset osoittavat, että oppilaitoksissa määrätietoisesti tehty savuttomuuden edistämistyö sekä 2010 voimaan astuneet tupakkalain uudet säädökset ovat kantaneet hedelmää. Nykyään on kokonaan kiellettyä tupakoida perusopetusta, lukio-opetusta sekä ammatillista koulutusta antavien oppilaitosten sisätiloissa ja oppilasasuntoloissa sekä niiden käytössä olevilla ulkoalueilla oppilaiden iästä riippumatta. Kielto koskee niin oppilaita, henkilökuntaa kuin täysin ulkopuolisiakin henkilöitä.
Nuorten viikoittainen alkoholinkäyttö on vähentynyt 2000-luvun alkuvuosista sekä peruskoululaisilla että lukiolaisilla. Myös säännöllinen humalaan juominen on nyt harvinaisempaa kuin vuosituhannen alussa, lukiolaistyttöjä lukuun ottamatta. Täysin raittiiden nuorten osuus on sekin kasvanut.
Vuoden 2010 kyselyssä näkyi merkittävä kannabiskokeilujen lisääntyminen. Tänä vuonna muutos ei ollut yhtä suuri. Vaihtelua selittää se, että tämän vuoden kyselyyn ei vastattu pääkaupunkiseudulla, missä kokeilujen määrä on kasvanut eniten. Nyt marihuanaa tai hasista kertoi kokeilleensa vähintään kerran elämänsä aikana 6 prosenttia yläluokkalaisista, 10 prosenttia lukiolaisista ja 18 prosenttia ammattiin opiskelevista. Huumeiden arkipäiväistyminen näkyy myös muissa kyselyn vastauksissa. Nuorten tuttavapiiriin kuului aiempaa yleisemmin joku, joka oli kokeillut huumaavia aineita tai tarjonnut niitä heille. Myös huumeiden hankintaa pidettiin nyt helpompana kuin ennen.
Lue lisää kouluterveyskyselyn tuloksista THL:n sivuilta.
Ryhmäytymisprosessit ovat ehkäisevää päihdetyötä
Tutkija Antti Maunu on tehnyt yhteistyössä Elämäntapaliiton kanssa tutkimuksen, jossa erilaisia opiskelijaryhmiä on pyydetty kuvaamaan hauskoja ja inhottavia juomistilanteita. Vertailtavina ovat teknisen alan ammattiin opiskelevista sekä lukiolaisista koostuvat tyttö- ja poikaryhmät. Tutkimuksen on rahoittanut valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora.
Kaikissa tutkituissa ryhmissä hyvä juominen koetaan intensiivisenä ja palkitsevana yhdessäolona. Vastaavasti inhottavissa juomiskokemuksissa ryhmät hajoavat, tulee riitaa ja hauskanpito muuttuu kaaokseksi.
Maunu esittää tutkimuksen perusteella, että ehkäisevässä päihdetyössä on syytä ottaa juomisen ja sosiaalisuuden liitto vakavasti. Juomisen haittoja on mielekästä torjua vahvistamalla opiskelijoiden sosiaalisia taitoja ja luottamusta yleisesti. Tällöin on kuitenkin välttämätöntä tuntea kohderyhmät ja heidän juomatapansa hyvin. Vain silloin heille pystytään tarjoamaan menetelmiä, jotka tukevat heidän omaa toimintaansa eikä esimerkiksi valistajien tai rahoittajien ihanteellista maailmankuvaa. Vaikka olemme retorisesti samanarvoisia, käytännössä eri ryhmät ovat juomisen ja sosiaalisten tapojen suhteen hyvin erilaisia.
Toisaalta juomisella pyritään voitelemaan sosiaalisuutta kaikissa opiskelijaryhmissä. Siksi kaikki toiminta, joka edistää ryhmähenkeä ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta oppilaitoksissa, on myös tehokasta ehkäisevää päihdetyötä.
”Leiskaa steissillä, romanssi mökillä” -tutkimusraportti julkaistiin Nuoristyöpäivillä Mikkelissä 14. - 15.4.2011 ja julkaisu on ladattavissa Elämäntapaliiton sivuilta.
Asuntolaselvityksen tulokset puhuttavat alueellisilla asuntolaohjaajapäivillä
Keväällä tehtyyn selvitykseen toisen asteen ammatillisen peruskoulutuksen opiskelija-asuntoloista vastasi 63 koulutuksen järjestäjien ja oppilaitosten johdon edustajaa, 108 asuntolaohjaa ja 1210 opiskelijaa.
Henkilökuntakyselyyn saatiin vastauksia 47 koulutuksen järjestäjältä. Selvityksen mukaan asuntoloissa asuu noin 7500 nuorta ja paikan saa keskimäärin 84% asuntolapaikan tarvitsijoista. Valintakriteereissä etusijalla ovat alaikäiset ja kaukana asuvat. Nykytilan arvioinnissa asuntolapalveluiden laadun keskiarvoksi tulee "melko hyvä".
Valtakunnallisesti kehittämistarpeet kohdistuvat yhtenäisten ohjeiden ja linjausten tekemiseen. Niiden kehittäminen koetaan tärkeäksi asuntolaohjaajien ja opiskelijoiden oikeusturvan vuoksi. Asuntoloita halutaan kehittää oppimisympäristöinä. Tähän liittyen korostetaan asuntolan viihtyisyyden merkitystä. Kokonaisvaltaisen hyvinvointikäsityksen mukaan viihtyisä asuntola toimii oppimisen taustatukena tai edellytyksenä.
Opiskelijat odottavat asuntolalta ensisijaisesti hyvää kuntoa ja nykyaikaisuutta. Asumisen perustarpeet liittyvät siihen, että asuntolassa voidaan olla terveenä, asuntolassa on viihtyisää ja yöllä saa turvallisesti nukkua. Opiskelijoiden kommenttien perusteella vaikuttaa siltä, että asuntolaohjaajien työn laadulla, hyvällä ja mielekkäällä vaapaa-ajan ohjauksella näyttäisi olevevan enemmän merkitystä tyytyväisyyden lisääjänä kuin tyytymättömyyden poistajana.
Asuntolaselvityksen opiskelijoiden tyytyväisyysarvioinnissa kaksi koulutuksen järjestäjää erottuu huippuina arvosanoilla 9,25 ja 8,75 kyselyn keskiarvon ollessa 7,55.
Asuntolaselvityksen tuloksia esitellään ja niistä keskustellaan syksyn aikana alueellisilla asuntolaohjaajapäivillä 28.10. Forssassa, 2.11. Kokkolassa, 3.11. Oulussa ja 8.11. Muuruvedellä. Katso tarkemmat kutsut hyvinvointiverkoston tapahtumakalenterista.
Kirjauutuuksia
Syksyn kirjamarkkinoilta on bongattu 2 julkaisua ammatillisen koulutuksen hyvinvointityön edistämiseen:
Timmit - ammattinuoren terveystieto
Ammatillisen koulutuksen terveystiedon opetukseen on julkaistu uusi oppikirja. Oppikirjan on toimittanut Seija Sihvola. Kirjan sisältöä on ollut toimittamassa 30 terveystiedon asiantuntijaa. Timmit-oppikirja soveltuu ammattioppilaitosten terveystiedon pakollisen ja vapaavalintaisten kurssien opeutukseen. Kirjan 60 aihealuetta ovat aakkosjärjestyksessä, eli kirja toimii myös hakuteoksena. Toimituksellinen ratkaisu mahdollistaa oppikirjan käytön terveystiedon intekroinnissa ammattiaineisiin. Kirja on myynnissä kirjakaupoissa, Senergia Oy:n sivujen kautta ja ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivillä 24.11.
OPO-opas
OPO - opinto-ohjaajan käsikirja on artikkelikokoelma, joka avaa näkymiä ohjauksen mahdollisuuksiin, mutta korostaa myös realiteetteja, joiden kanssa ohjaajat työskentelevät. Teos viestittää: Tätä työtä kannattaa tehdä mahdollisimman hyvin, ylpeänä, suurella sydämellä. Me ohjaajat olemme tulevaisuuden tekijöitä. Kirja on myynnissä OPH:n verkkokaupassa.
Tapahtumakalenteri päivittyy viikottain
Hyvinvointiverkoston tapahtumakalenteriin päivitetään viikottain uusia tapahtumia. Tarjolla on täydennyskoulutusta, seminaareja ja erilaisia kolleegakohtaamisia.
Linkkivinkki
Preventiimi, Nuorisotutkimusseura ry ja Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestivät syyskuussa yhteisen tutkimustietoon perustuvan seminaarin Pullo, pilvi ja politiikka - ehkäisevä päihdetyö nuorisoalalla. Tutkimusseminaarin tarkoituksena oli esitellä tutkimustietoa ja peilata ajankohtaista keskustelua nuorisoalan ehkäisevässä päihdetyössä. Seminaarin teema nosti esille ehkäisevän päihdetyön ajankohtaista keskustelua; Kannabis, valistus, raittius ja alkoholi. Aihe oli houkutellut puhujiksi tunnetut nuorisotutkijat Antti Maunun ja Mikko Salasuon sekä ehkäisevän päihdetyön moniosaajia kuten Markku Soikkelin, Elina Kotovirran ja Reijo Viitasen.
Seminaarin materiaalit löytyvät Preventiimin resurssipankista.
Yhdellä ääneen lausutulla kannustuksella on enemmän vaikutusta kuin tuhannella kauniilla ajatuksella.
VeeVee & Pasi
www.alpo.fi/henkilosto