Hyvinvoinnin edistämisen teema näkyy tämän kevään aikana monella tavalla ammatillisen koulutuksen arjessa ja pidemmän tähtäimen strategioissa. Hyvinvointinäkökulmia on kirjattu Ammatillisen koulutuksen laatustrategiaan 2011 - 2020 ja on melkoinen ihme, jos opiskeluhyvinvoinnin kehittämistä ei ole seuraavassa hallitusohjelmassa kirjoitettuna sekä terveyserojen kaventamisen että työurien pidentämisen keinona.
Kansalaisinfo Eduskunnan Pikkuparlamentissa
Tiistaina 24.5. klo 15 - 17 järjestetään avoin kansalaiskeskustelu teemalla "Kolmannen sektorin ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteistyö hyvinvoininnin ja terveyden edistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisyssä". Tilaisuuden koolle kutsujana on toiminut kansanedustaja Aila Paloniemi. Keskustelujen avauksia ovat valmistelleet ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston järjestöt, unohtamatta kuitenkaan koulutuksen ärjestäjien näkökulmaa. Elämäntapaliitto on lähettänyt kaikille kansanedustajille "Terve amis!" -julkaisun ja kirjan mukana kutsun keskustelutilaisuuteen.
Lisätietoa kansalaisinfo -keskustelutilaisuudesta tapahtumakalenterissa.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisen ohjelma
Opetushallitus on asettanut haettaviksi valtionavustukset ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamiseen. Tähän tarkoitukseen on varattu 4 000 000 euroa. Avustusten hakuaika päättyy 27.5.2011. Ohjelman keskeinen tavoite on vähentää koulutuksen keskeyttämisiä ja tukea opiskelijoita, joiden koulutuksen keskeyttämisvaara on keskimääräistä suurempi ja jotka ovat vaarassa syrjäytyä koulutuksesta ja työelämästä.
Ohjelmalla pyritään löytämään keinoja myös niiden opiskelijoiden tukemiseen, jotka eivät ole keskeyttäneet, mutta joiden opinnot ovat pitkittyneet tai pitkittymässä. Kolmantena keskeisenä tavoitteena on kehittää käytäntöjä niiden opiskelijoiden opintojen loppuun suorittamiseksi, jotka ovat jättäneet tai jättämässä tutkinnon suorittamisen kesken. Pyrkimyksenä on nopeuttaa tutkinnon suorittamista tehostamalla tunnistamis- ja tunnustamismenetelmiä ja käytäntöjä. Ohjelman toteutuksessa tulee hyödyntää myös aikaisemmin kehitettyjä malleja ja käytäntöjä (mm. opinto-ohjauksen seuranta- ja ohjausmallit, työpajayhteistyömallit ja yritysyhteistyömallit). Ohjelman toteutuksessa suositaan laajoja verkostohankkeita, joissa on mukana useita koulutuksen järjestäjiä sekä sidosryhmiä, jotka ovat tukemassa nuorten opiskelua, hyvinvointia ja työllistymistä.
Lisätietoa ohjelmasta OPH:n sivuilla
Terveyden ja hyvinvoinnin toimenpide-ehdotuksia ammatilliseen koulutukseen
Lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin neuvottelukunta laati kolmivuotisen toimikautensa päätteeksi julkaisun toimenpide-ehdotuksista, joiden avulla se tukee lasten, nuorten ja perheiden terveyttä ja hyvinvointia. Toimenpide-ehdotuksissa oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen nousee esille avainalueena.
Neuvottelukunnan julkaisussa on oppilas- ja opiskelijahuollolle asetettu tavoitetila ja neljään kategoriaan jaetut toimenpide-ehdotukset. Tavoitteista ensimmäisenä on kirjattu palvelujen tasa-arvoinen saatavuus koko maassa riippumatta kouluasteesta, maantieteellisestä sijainnista tai oppilaitoksen koosta. Tämä ei ole mahdollista ilman riittävää henkiöstöresurssointia ja monialaisen yhteistyön sujuvuuden edistämistä kehittämällä työmenetelmiä mm. tiedonkulusta ja salassapitovelvollisuudesta aiheutuvien ongelmien ratkaisemiseksi.
Neuvottelukunta on asettanut oman tavoitteensa ja kolmeen pääkohtaan jaetut toimenpide-ehdotukset myös opiskeluterveydenhuollon kehittämiseksi. Opiskeluterveydenhuollon osalta kehittämisehdotukset painottuvat kansallisiin ratkaisuihin, joilla koordinoidaan ja ohjataan palvelujen tasa-arvoista toteutumista ja tutkimustoimintaa.
Lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin neuvottelukunnan toimenpide-ehdotukset löytyvät STM:n sivuilta.
Päihteettömyyttä edistävien järjestöjen Amis-hanke 2011 - 2015
Elämäntapaliitto ry, Terveys ry ja Elämä on parasta huumetta ry ovat saaneet Raha-automaattiyhdistykseltä rahoituksen 4-vuotiseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on järjestöjen toiminnan keinoin voimistaa ammattiin opiskelevien terveyden edistämistä. Hankkeen ensimmäinen vuosi on varattu perusteelliselle lähtötilakartoitukselle ja suunnittelutoiminnalle. Hanke on erinomainen tuki läpäisyn tehostamisen ohjelmalle. Hankkeen käytännön toimenpiteistä tiedotetaan tarkemmin syksyn 2011 aikana.
Henkilöstön esimerkillä vaikuttamisen mahdollisuus:
Suomen aktiivisin työpaikka -kilpailu
Henkilöstöliikunnan asiantuntijärjestö Kuntoliikuntaliitto lanseerasi Suomen Aktiivisin Työpaikka-kilpailun käyntiin 1.4.-30.9.2011 väliseksi ajaksi. Kilpailu on avoin kaikille työyhteisöille ja sen avulla kehitetään yritysten liikuntaohjelmia siten, että liikunta tukee henkilöstön terveyttä, hyvinvointia ja työkykyisyyttä.
Kilpailu kannustaa työyhteisöjä panostamaan liikuntaohjelman kehittämiseen siten, että sen vaikuttavuutta voidaan mitata ja joilla liikuntainvestointien tuottavuutta voidaan myös mitata. Palkinto myönnetään työpaikalle, joka on toiminnassaan kehittänyt liikuntaohjelmaansa Suomen Kuntoliikuntaliitto ry:n kehittämien työpaikkaliikunnan hyvien yhdeksän kohdan ohjelman mukaisesti.
Lisätietoa kilpailusta Kuntoliikuntaliiton sivuilla.
Asuntola- ja vapaa-ajanohjaajien päiville ennätysosanotto
Kesäkuussa järjestettävät "Maanlaajuuset kortteeri- ja luppooaikatyyrääjien kemut" kokoavat Ilmajoelle ennätysmäärän ammatillisen koulutuksen asuntolatoiminnan asiantuntijoita kuulemaan, analysoimaan ja kommentoimaan asuntolatoiminnan selvityksen tuloksia. Lähes 150 osallistujan määrä viestii päivien tärkeydestä vuotuisena kohtaamispaikkana.
Kohtaamisiin hyvinvointityön merkeissä
VeeVee & Pasi
alpo.fi/henkilosto