Opiskelija voi työskennellä itsenäisesti omien tarpeiden ja voimavarojen mukaan.
• Valmennusjakson aiheita opetus- ja ohjaushenkilöstö voi käsitellä yhdessä opiskelijan kanssa
yksilöohjauksessa, esim. HOKS –prosessin eri vaiheissa.
• Materiaalia voi käyttää ryhmäohjauksen pohjana tai ryhmässä tehtävinä harjoituksina valiten ajankohtaisia
teemoja ja harjoituksia.
• Aikaa koko valmennusjakson suorittamiseen kannattaa 10 – 20 tuntia riippuen opiskelijan tavoitteista ja
oppimisen tarpeista.
Hae avainsanalla: työnhaun tuki
KETTU-hankkeessa kehitettiin uraohjauksen mallia toisen asteen ammatilliseen koulutukseen Päijät-Hämeessä. Hankkeessa luotiin ja pilotoitiin henkilöstön uraohjausvalmennussarja (URAKETTU-valmennukset), erilaisia työelämän ja opiskelijoiden yhteisiä päiviä, työnhakupajoja ja uraohjauksen palveluständejä sekä kehitettiin jatko-opintopolkujen kuvausta ja markkinointia.
Opin portailta työelämään -hankkeen avulla Diakin, SDOn ja Oamkin kohdeopiskelijoille on pystytty tarjoamaan oppilaitoksen yleisen työllistymisen tuen lisäksi opiskelijakohtaista tukea esimerkiksi vahvistamalla oppilaitosten ja työelämän yhteistyötä, tarjoamalla työnhakuun tukipajatoimintaa ja tukemalla opiskelijaa ja työnantajaa harjoittelupaikoissa.
Kohdeopiskelijoille on järjestetty työnhakemiseen liittyviä tukipajoja. Tukipajoissa on käsitelty opiskelijoiden toivomia aiheita esim. työnhakua Suomessa ja siihen liittyviä asiakirjoja.
Kohti työtä 2.0 -hankkeessa luodaan toisen asteen ammatillisille opiskelijoille positiivinen ja houkutteleva kuva tämän päivän ja tulevaisuuden työelämän mahdollisuuksista. Ammattiin opiskelevien oman alan työelämätietotus kasvaa ja he saavat kokonaisvaltaisen kuvan oman alansa ja alueensa työelämästä sekä kasvattavat työelämätaitojaan ammatillisten opintojen aikana tiiviin työelämäyhteistyön kautta.
Kainuun ammattiopiston Wilma-järjestelmässä olevilla ja käyttäjätunnukset omaavilla työpaikoilla/yrityksillä on mahdollisuus ilmoittaa avoimista koulutus- tai oppisopimuspaikoista, näyttöpaikoista ja muistakin työpaikoista oppilaitoksen opiskelijoille. Ilmoittaminen tapahtuu täyttämällä liitteenä 1 oleva lomake ja noudattamalla liitteessä 2 olevaa ohjetta. Avoimet työpaikat näkyvät Wilmassa ja opiskelija voi ottaa yhteyttä suoraan työpaikkaan/yritykseen.
Tavoitteena on edistää ammattiin valmistuvien opiskelijoiden työnhakua ja työllistymistä. Monikanavaista työpaikkatiedotusta toteutetaan samansisältöisenä kolmessa oppilaitoksessa: Gradia Jyväskylä, Gradia Jämsä ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE.
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö on tarkoitettu toisen asteen ammatillista tutkintoa suorittavien opiskelijoiden työnhakutietojen vahvistamiseksi ja työnhaun käynnistymisen tueksi. Opiskelija voi suorittaa yhteisen, pakollisen Työelämämässä toimiminen -tutkinnon osan Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristössä. Verkko-oppimisympäristössä on myös mahdollisuus hakeutua henkilökohtaistamisen mukaisesti Ohjattu työnhaku-työpajoihin, joilla voi suorittaa osan opinnoista.