KETTU-hankkeessa kehitettiin uraohjauksen mallia toisen asteen ammatilliseen koulutukseen Päijät-Hämeessä. Hankkeessa luotiin ja pilotoitiin henkilöstön uraohjausvalmennussarja (URAKETTU-valmennukset), erilaisia työelämän ja opiskelijoiden yhteisiä päiviä, työnhakupajoja ja uraohjauksen palveluständejä sekä kehitettiin jatko-opintopolkujen kuvausta ja markkinointia.
Hae avainsanalla: työllisyys
Kohderyhmänä ovat toimialueen romaninuoret. Tavoitteena on vahvistaa nuorten koulutusta, kouluttautumista ja työllistymistä. Tavoitteena on, että toimialueen koulutusorganisaatiot ja TE-keskukset käyvät esittelemässä kahvilassa paikallisia koulutus- ja työmahdollisuuksia ja palveluja. Ohjaus- ja oppimiskahvilat kokoontuvat säännöllisesti 2-4 kertaa kuukaudessa. Toinen oppimis- ja ohjauskahvila on suunnattu romaninuorille ja toinen kahvila on kaikille avoin iästä riippumatta. Parhaaksi ajankohdaksi toteuttaa kahvilaa ovat viikonloppuillat.
Kohderyhmänä vankiloissa tuomiotaan suorittavat, päihteitä käyttävät sekä syrjäytymisvaarassa olevat alle 30-vuotiaat romaninuoret ja heidän verkostonsa. Tavoitteena on toimia sillanrakentajana vähemmistökulttuuriin kuuluvien asiakkaiden ja yleisten palvelujen välillä. Helpottaa vaikeassa elämäntilanteessa olevien romaniasiakkaiden asiointia yleisissä palveluissa. Vaikuttaa positiivisesti yksilöiden kautta näiden verkostoihin ja alueellisiin romaniyhteisöihin. Tarkoituksena on myös toimia viranomaisten työparina heidän kohdatessa romaniasiakkaita.
Kohderyhmät: Työttömät tai pitkäaikaistyöttömyyden uhan alla olevat nuoret romanit sekä nuoret romaniaikuiset ilman toisen asteen tutkintoa. Malli on sovellettavissa myös muille syrjäytymisvaarassa oleville työttömille/ryhmille.
Suunnitellaan noin 12 viikon koulutuskokonaisuus, jonka aikana työskennellään nuorten romaniaikuisten kanssa elämänhallintataitojen lisäämiseksi.