Puhelimeen tai tablettiin asennetaan QR-koodin lukija. Työsaliin sijoitetaan QR-koodeja jotka on linkitetty verkkosijaintiin josta on saatavilla työsalityöskentelyssä tarvittavaa oppimateriaalia. Opiskelija voi hakea valmistettavan kappaleen työpiirustuksen tai työstökoneen asetus- tai työohjeen puhelimelle tai tabletille QR-koodin avulla. Myös konekohtaisia käyttö- ja huolto-ohjeita voidaan linkittää QR-koodeilla luettavaksi työsalissa.
Hae avainsanalla: digitaalisuus
Oppilas voi palata käyttöohjeistukseen helposti työlaitteeseen kiinnitetyn QR-koodin avulla.
Samalla tavalla opettaja voi ohjeistaa lomakkeiden käyttöä: esim. ateriakorvauksen hakemisen jne.
TEFORMI:n tavoitteena on muodostaa tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaava ja ammatillisen koulutuksen reformia toteuttava kehittämiskumppanuus ammatillisen peruskoulutuksen, yritysten sekä ammattikorkeakoulun kesken valituilla tekniikan ja liikenteen aloilla.
Päämäärä:
Tukea ohjausalan ammattilaisia reflektiivisen osaamisen kehittymisessä eli omaan ohjaustyöhön liittyvien ajatusten, tunteiden ja toiminnan kriittisessä arvioinnissa.
Toteuttaminen
Ohjaaja kuvaa aluksi ammattilaisen reflektiotapoja neljästä eri näkökulmasta:
1. Valokuvaaja kuvaa tilanteen keskeiset tekijät (Mitä näit, kuulit, teit? Keitä oli mukana, keitä se kosketti? Missä yhteydessä kaikki tapahtui? Mitä muut tekivät?)
Päämäärä:
Osallistujat saavat mahdollisuuden harjoitella vaikuttamista ja itseilmaisua. Samalla vahvistetaan teknologista osaamista ja medialukutaitoa.
Toteuttaminen
Vastamainoksella tarkoitetaan mainosparodiaa, joka ensisilmäyksellä näyttää tavalliselta mainokselta, mutta tarkemmin katsottuna kyseenalaistaakin alkuperäisen mainoksen tai tuotemerkin. Esimerkkejä vastamainoksista löytyy esimerkiksi osoitteissa voima.fi/vastamainokset tai www.adbusters.org/spoof-ads
Päämäärä:
Osallistujat saavat mahdollisuuden harjoitellavaikuttamista ja itseilmaisua. Samalla vahvistetaan teknologista osaamista ja ymmärrystä digiturvallisuudesta.
Toteuttaminen:
1. Ryhmässä keskustellaan, mitä digiturvallisuus tarkoittaa. Tukena voi käyttää esimerkiksi DIGIVOIMAA-hankkeen tuottamia materiaaleja.
Päämäärä:
Osallistujat voivat harjoitella omien vahvuuksiensa tunnistamista, itseilmaisua ja mahdollisesti uusia digitaitoja.
Toteuttaminen
Käytäntö, jossa yritykset tarjoavat digitalisaatio-alalta työelämälähtöisiä tehtäväaihioita alle 29-vuotiaille digi-osaajille. Hankkeen osallistujat toteuttavat työelämän tehtäväaihioita yhteistyössä hankkeen IT- ja elämänhallinta-ammattilaisten kanssa työympäristöä mukailevassa työtilassa. Näin he saavat aitoa, alueen työelämän tarpeita vastaavaa työkokemusta ja kehittävät samalla työelämä- ja työnhakutaitojaan.
Tavoitteen saavuttamiseksi paikalliset yritykset tarjoavat aitoja, työelämälähtöisiä tehtäväaihioita, joita osallistujat toteuttavat yhteistyössä hankkeen IT- ja elämänhallinta-ammatilaisten kanssa. Tehtävien kautta osallistujat pääsevät näyttämään taitonsa ja saavat konkreettista näyttöä osaamisestaan, jota he voivat hyödyntää työelämään hakeutuessaan. Mallissa hyödynnetään myös monenlaisia osaamisen sanoittamiseen ja havainnollistamiseen liittyviä työkaluja. Työnhaun tueksi järjestetään työpajoja ja henkilökohtaista ohjaamista.
DUDE on pääasiassa nuorten alle 29 –vuotiaiden matalan kynnyksen uudenlainen ympäristö, jossa kohtaavat työelämän tarpeita mallintavat tehtävät ja nuorten laaja-alainen elämänhallinnan tuki kohti työuraa ja/tai lisäkouluttautumista. DUDE –ympäristö on tarkoitettu opiskelijoille, työttömille alan vaihtajille ja heille, jotka ovat vaarassa tippua koulutuksen tai työelämän ulkopuolelle. Ympäristössä kohdehenkilöt työstävät tehtäviä ja heidän elämänhallintaa –ja taitojaan tuetaan hankkeen moniammatillisen henkilöstön avulla.
Promovet-projektissa toteutetaan tutkimus, jonka kohderyhmänä ovat ammatillisen koulutuksen opettajat, opiskeiljat ja sekä muut asiantuntijat. Tutkimustulosten pohjalta kehitetään verkkopohjainen tietopankki digitaalisista työvälineistä, joita ammatillinen opettaja voi hyödyntää opetuksessaan. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan ammatillisille opettajille kolutuskokonaisuus digitaalisten työvälineiden käytöstä ja vaikutuksesta ammatillisen koulutuksen pedagogiikkaan.
Lisätiedot hankkeesta: https://promovet-project.eu/index.php/fi/
XAMKin koordinoimassa ERNOD-hankkeessa on edistetty nuorten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta mediaa ja digitaalisuutta hyödyntäen. Hankkeen kohderyhmänä olivat 15-29-vuotiaat erilaiset kieli- ja kulttuurivähemmistöt, näkö- ja kuulovammaiset, kehitysvammaiset sekä muut erityistä tukea tarvitsevat nuoret ja heidän kanssa työskentelevät eri alojen ammattilaiset.
Hyvinvoinnin digivalmentaja on sähköinen opas, jonka avulla voidaan ottaa käyttöön hyvinvointivalmennuksen malli ammatillisissa oppilaitoksissa. Hyvinvointivalmennus voidaan toteuttaa kontaktitapaamisina, verkkototeutuksena tai näiden yhdistelmänä. Oppaassa on kuvattu erilaisia toteutustapoja valmennukseen yksittäisistä tapaamisista kohdennettuun ja kokonaisvaltaiseen, useamman kuukauden valmennusprosessiin. Oleellista on, että valmennettava laatii valmenuksen alussa henkilökohtaisen tavoitteen itselleen oppilaitoksen valmentajan tuella.
Hankkeen päätavoitteena oli edistää toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten terveellisiä elämäntapoja sekä tukea heidän elämänhallintaansa ja arkielämän taitojaan sekä sosiaalisia vuorovaikutustaitojaan, jotta heidän opiskelu- ja toimintakykynsä vahvistuisivat. Tämä vaikuttaa siihen, miten hyvin he suorittavat tutkintonsa loppuun asti ja työllistyvät opintojensa jälkeen.
Tallennetaan tärkeät taitoja osoittavat dokumentit samaan kansioon pilveen (esim. Onedrive, iCloud tai Googledrive). Niitä voi olla mm. todistukset, CV, video CV, kaikki tehdyt hakemukset, arvioinnit. Opetetaan käyttämään myös oma mobiililaitetta ja avaamaan ko. ePortfolio/dokumentti laitteella. Opetetaan myös tallentamaan ja lähettämään dokumentti mobiililaitteesta.
Hankkeessa tunnistetaan osallistujien osaamista, tehdään eportfolio, etsitään oikea-aikaista opintopolkua tai ohjataan suoraan työelämään kunkin tilanteen mukaan. Hanke pohjautuu dialogisuuteen, narratiivisuuten, toiminnallisuuteen ja elinikäisen oppimisen avaintaitoihin. Menetelminä on käytetty oman tarinan kirjoittamista, tapahtumien järjestämistä, tiekarttahaastattelua, ePortfoliota, kulttuurikirjaa, videoesittelyä ja keskusteluharjoituksia. Lisäksi vierailemme osallistujia hyödyttävissä paikoissa joko yksitellen tai ryhmänä. Ohjaamme vahvasti omatoimiseen oppimiseen ja työnhakuun.
Menetelmässä toimitaan hyödyntäen tablet-laitteita, kännyköitä, kameroita ja somea. Tavoitteena on, että opiskelijat tallentavat työskentelyään, joko videomuodossa tai valokuvina. Tallenteita voidaan käyttää sellaisenaan, tai jatkojalostaa, jolloin voidaan esim. integroida tiedonhakua, teoriaopiskelua tai yleisaineiden opiskelua harjoitteluun ja ammattiopintoihin. Opiskelijan omatoimisuus ja oma aktiivisuus korostuvat, ja työsalissa voidaan tällöin aktivoida nekin opiskelijat, jotka muuten jäisivät toiminnan ulkopuolelle (esim.
Somepedia-hankkeessa koulutettiin Kanta-Hämäläisiä opoja toiminnallisten menetelmien käyttöön, läpäisyn tehostamiseksi. Blogissa Ohjaus toimii kuvataan jokainen koulutuskerta ja siellä tehdyt harjoitukset. Osallistujat ovat kommentoineet blogiin omia kokemuksiaan menetelmien käytöstä arjen opotyössä. Blogin lukijat voivat käyttää blogia kuin oppikirjana, oman työn apuna.
TSEKKAUS on erityisesti nuorille opiskelijoille ja heidän ryhmän vastuuopettajille, opintojen etenemisen seuraamiseksi kehitetty toimintamalli. Pyrkimyksenä on, että opiskelija olisi itse aktiivinen toimija opintojen etenemisen seurannan suhteen ja hän saisi konkreettisen täsmäavun mahdollisiin ongelmiinsa nopeasti. Opiskelija motivoidaan laatimaan itse toimintasuunnitelmia, johon voi sitoutua.
Kohderyhmänä ovat ryhmän vastuuopettajan ja opiskelijaryhmän yhteisen toiminnan ja oppimisen tukemiseen.
Someväline käyttöön opintoryhmällä, opiskelussa
Prosessin kuvaus vaiheittain:
Avitus-chat on Oulun Diakoniaopiston, Oulun seudun ammattiopiston ja Oulun Palvelualan opiston matalan kynnyksen anonyymi ohjauspalvelu opiskelijoille. Avituksessa toimii moniammatillinen päivystäjäryhmä mm. kuraattoreja, terveydenhuollon ammattilaisia ja Oulun seurakunnan ev.lut. oppilaitospastoreita.