Työpari tai mahdollisesti pienryhmä muodostuu työpaikkaohjaajasta ja omaopettajasta tai työparin lisäksi siinä on ohjaushenkilöstöstä opinto-ohjaaja, S2-opettaja, työhyvinvoinnin opettaja tai muu ohjaaja. Työparin toimenpiteet suunnitellaan ja toteutetaan työpaikan kanssa yhdessä.
Hae avainsanalla: työpaikalla järjestettävä koulutus
Puhtaasti parempaan duuniin tavoitteena on auttaa kohdealojen osaajia ja työnantajia kohtaamaan toisensa. Tavoitteena on löytää kohdealoille työntekijöitä.
Kohdealojamme ovat puhtaus- ja kiinteistöpalveluala sekä kone- ja tuotantotekniikan ala.
Tämä koontimallinnus opintopoluista https://www.thinglink.com/scene/1311742527287590914 sisältää myös SOPU-hankkeen muita tuotteita, jotka tukevat yksilöllisten polkujen toteuttamisessa. Opintopolkumallinnuksen sisältö avautuu käyttäjälle eri symboleista joko tekstinä, videoina tai nettisivusisältönä. Mallinnus sisältää opintopolkukuvauksia eri muodossa, jotta eri opiskelijat ja käyttäjäryhmät löytäsivät informaatiota itselleen sopivassa muodossa.
Opas tarjoaa työpaikoille ja oppilaitoksille työkaluja yhteistyön kehittämiseen: auttaa kiinnittämään huomiota yhteistyön sisältöön ja auttaa rikastamaan nykyisiä käytäntöjä sisällöllisesti vastaamaan lähitulevaisuuden työn osaamistarpeita.
Näkökulmat: työpaikalla tapahtuvan oppimisen sujuvuus, muuttuvan työelämän osaamistarpeisiin vastaaminen, jatkuvan yhteistyön kehittäminen oppilaitoksen ja työpaikan välillä.
Opas sisältää ohjeet miten toimitaan työelämässä tapahtuvan oppimisprosessin eri vaiheissa, kun kyseessä on erityistä tukea tarvitseva opiskelija. Opas toimii muistilistana opettajalle sekä ohjaajalle. Oppaan tavoitteena on varmistaa yhtenäinen ja tasalaatuinen toimintatapa, kun erityistä tukea tarvitseva opiskelija lähtee työelämässä tapahtuvan oppimisen jaksolle.
Opiskelijoiden henkilökohtaistamisen ohjauksen tueksi on koottu mallit erilaisista ammatillisen koulutuksen opintopolkumahdollisuuksista, mitkä löytyvät liitteistä. Metrokarttamuotoon laadittuun opintopolkukuvaukseen liittyy esimerkkipolkukuvaukset (erillinen tiedosto). Kolmannessa mallinnuksessa yksilöllisiä opintopolkuja on kuvattu 19 opintopolkua niiden keskeisten sisältösanojen/sisältöesimerkkien avulla.
Yksilöllisyyttä opintopoluille -hankkeessa laadittiin osaamispasseja vastaamaan reformin tuomiin haasteisiin (mm. nopeampi valmistuminen, uudet tavat toteuttaa opetusta, yksilöllisyys ja joustavuus). Osaamispassit mahdollistavat uudenlaisen pedagogiikan ja toteuttamistavan ammatillisessa koulutuksessa. Osaamispasseja voidaan käyttää:
- Osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen
- Yksilöllisten ja joustavien opintopolkujen suunnitteluun ja toteuttamiseen
- Oppimisympäristöjen monipuolistamiseen
- Opiskelijan vastuun ja itseohjautuvuuden lisäämiseen
Ammatillisen koulutuksen reformin myötä yksilölliset polut hajauttavat opiskelijoita opiskelemaan eri asioita samaan aikaan entisen ryhmämuotoisuuden sijaan. Työvaltaisessa oppimisessa opiskelija tekee kulloisenkin tilauksen mukaista käytännön työtä ja opiskelee samalla kyseiseen työhön liittyvän teoriaosuuden. Tällä varmistetaan se, että teoriaopinto ei jää irralliseksi, vaan se on mahdollista liittää omaan käytännön työskentelyyn. Työvaltainen oppiminen voidaan järjestää niin työpaikalla kuin oppilaitoksen työsaleissa, projekteissa, asiakastöissä tms.