Uraohjauksellinen henkilökohtaistaminen (katso liite).
Hae avainsanalla: henkilökohtaistaminen
Tavoitteena muodostaa huippuosaajan polku, jossa tavoitellaan sujuvaa siirtymää koulutuksesta koulutukseen (peruskoulu-toinen aste ja toinen aste-jatko-opinnot) tai työelämään. Tämä vaatii opiskelijoiden yksilöllisen polun suunnittelua, tavoitteiden tukemista sekä uraohjausta. Uraohjaus jakautuu neljään vaiheeseen, joissa mukana seuraavat tahot toteuttamassa uraohjaukseen kuuluvia toimintoja.
- Hakeutumisvaihe
Hakutoimisto
Hakukoordinaattori
Uravalmentaja / Opinto-ohjaaja
Vastuuopettaja / opettaja
Muistilistojen lähtökohtana on aito kohtaaminen HOKS-keskusteluissa: huomio keskitetään opiskelijaan, hänen kohtaamiseensa ja kuunteluun. Tausta-ajattelussa on huomioitu positiivinen pedagogiikka, vahvuusajattelu. Muistilistoissa huomioidaan ohjauksellisuus yksilöllisten opintopolkujen toteuttamisen suunnittelussa. Ydinajatuksena on tukea opiskelijan urasuunnittelua. Ohjeilla pyritään vahvistamaan myös opiskelijan osallisuuden näkymistä HOKS-prosessissa.
Hankkeen avulla tuetaan opetus- ja ohjaushenkilöstön työ- ja toimintatapojen uudistumista toimintaympäristön ja lainsäädännön muuttuessa, kehitetään ja varmistetaan ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteiden mukaista toimien valtakunnallista ja yhdenmukaista laatua sekä luodaan yhtenäisiä käytäntöjä. Lisäksi hankkeen avulla tuetaan erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntämistä osaamisperusteisen ja asiakaskeskeisen ammatillisen koulutuksen kehittämisessä ja toteuttamisessa yhdessä työelämän kanssa.
Ammatillisen koulutuksen uudistus vaatii henkilökohtaistamisen toimintatapojen ja ohjeistusten kehittämistä. SOPU - Sujuvat omat polut -hankkeen keskeisinä teemoina ovat ohjauksellisen HOKS-prosessin ja yksilöllisten opintopolkujen toteuttamisen vahvistaminen.
ENSIMMÄISEN HOKS-KESKUSTELUN MUISTILISTA: Ohje sisältää HOKSin ensikertaisen laatimisen muistilistan ryhmänohjaajalle/vastuuopettajalle. Siellä on vinkkejä myös HOKS-keskusteluun valmistautumiseen, HOKS-keskusteluun ja HOKS-keskustelun jälkeen.
Opiskelijan tunteminen, aito välittäminen
- Osaaminen
- Tuen tarve
Tarve, johon hyvä käytäntö vastaa:
Opinnot tulevat valmiiksi
Opiskelijan oman motivaation kantamisen varmistaminen
Luottamuksen rakentuminen
Ratkaisu; tarpeiden muuntaminen tavoitteiksi, ratkaisujen kehittäminen:
Aikaa kohtaamiselle järjestelmällisesti; ”tapaamisen toimintamalli”
- Monta ihmistä
Jatkoväylä nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinnosta sosionomiopintoihin. 1. puolen vuoden opinnot (amk) / nuvan viimeinen puoli vuotta (30 op)
Tarve, johon hyvä käytäntö vastaa:
- opintoajan lyhentäminen
- opiskelijalle yksi hakuväylä lisää
Ratkaisu; tarpeiden muuntaminen tavoitteiksi, ratkaisujen kehittäminen:
Ammatillisten opintojen aikataulutus siten, että siirtyminen amk-opintoihin onnistuu (valinnainen tutkinnon osa opintojen lopussa)
Tulokset; kokeilut ja arvioinnit:
Opetussuunnitelmien vertaaminen (lähtökohta väylälle)
Tarve, johon hyvä käytäntö vastaa:
- AHOT-käytänteisiin ja pohja Väylä-opintojen suunnitteluun ja rakentamiseen
- HOKS-prosesseihin amiksessa
Ratkaisu; tarpeiden muuntaminen tavoitteiksi, ratkaisujen kehittäminen:
- Tavoite: väylä-opintojen rakenne
- Sujuva väylä-polku
Molemminpuolinen sitoutuminen (amk, ammattiopisto, opiskelija, johto)
Tulokset; kokeilut ja arvioinnit:
Jokainen opiskelija tekee opintojensa alussa HOPSin, jonka mukaisesti opinnot hiljalleen etenevät. Teknologian kehittymisen myötä HOPSista on tullut opintojen tiekartta, roadmap, joka hakee tietoa oppilaitoksen erilaisista varannoista. Tai siis voisi hakea. Poluttamo-hankkeessa on kehitetty erilaisia visuaalisia HOPS-malleja toiselle asteelle, joiden tavoitteena on selkeyttää opiskelijan kuvaa siitä, missä opintojen suhteen olla menossa ja mihin ollaan suuntaamassa.
NISU - Nivelvaiheiden sujuvoittaminen -hankkeessa (ESR) Kainuun ammattiopiston opiskelijoille kehitettiin pelkistetty CV, johon tulee suoraan Wilma-järjestelmästä mm. yhteystiedot, aiemmat tutkinnot, työssäoppimiset (ajat ja paikat), valmiit tutkinnon osat ja korttikoulutukset. Opiskelija voi itse lisätä mm. erityisosaaminen- ja harrastuskohtiin omia lisätietoja. Opiskelija voi tulostaa CV:n koulutus-, oppisopimus- tai työpaikkaa hakiessaan.
Liitteenä malli-CV.
Nuorisotakuusta toimeen -hankkeessa (ESR) on luotu Yhden aikuisen tuen malli. Yhden aikuisen tuen mallissa tukea tarvitsevat nuoret saavat rinnalleen yhden aikuisen, joka auttaa ja tukee nuorta eri tilanteissa, eikä nuori joudu enää toimimaan yksin monien eri organisaatioiden ja viranomaisten kanssa. Mallin tavoitteena on selkiyttää ja johdonmukaistaa nuoren tuen polkua.
Yhdessä takuuseen -hankkeessa (ESR) on julkaistu ohjauskirja, joka sisältää tietoa, kokemuksia ja hyviä toimintamalleja nuorten ohjauksen parissa toimiville. Oppaan tarkoituksena on jakaa ajantasaista tietoa, kokemuksia ja näkökulmia nuorten ohjauksen parissa työskenteleviltä ohjauksen parissa työskenteleville. Konkreettiset tapausesimerkit kuvaavat olemassa olevia hyviksi koettuja palveluita ja käytäntöjä siitä, miten tukea nuorta opintojen nivelvaiheessa, opintojen aikana ja työelämään siirryttäessä.
Huoltamon osatoteuttaja, Pieksämäen Seudun Liikunta ry:n OppiPaja on yhteistyössä työpajan työvalmentajien ja Esedun opettajien kanssa kartoittanut työpajojen oppimisympäristöjä (= fyysis-psyykkis-sosiaalisista tekijöistä koostuvat oppimisen ympäristöt). Oppimisympäristöjä on verrattu ammatillisten perustutkintojen sisältöihin ja ammattitaitovaatimuksiin.