Palvelupolku sisältää ohjeita, vinkkejä ja opastusvideoita. Palvelupolku sijoitetaan Avoimet ammatilliset opinnot -palvelun etusivulle.
Hae avainsanalla: avoimet opinnot
Hankkeen tavoitteena on selvittää, mitä AAVA-hankkeessa vuosina 2015-18 kehitetyn Avoimet ammatilliset opinnot -palvelun laaja valtakunnallinen käyttöönotto edellyttää testaamalla palvelun käyttöönottoa ammatillisten oppilaistosten laajassa kumppanuusverkostossa. Tavoitteena on kehittää niitä sujuvia siirtymiä edistäviä toimintamalleja ja yhteistyömuotoja, joissa hyödynnetään laajasti avointen ammatillisten opintojen palvelua. Lisäksi tavoitteena on kytkeä palvelu soveltuvin osin osaksi valtakunnallisia eHOKS-, Opintopolku- ja Koski-palveluja.
Avoimet ammatilliset opinnot -palvelun (www.avoimetammatillisetopinnot.fi) käyttöönoton ohjeet on suunnattu oppilaitoksille, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan palvelun kautta kaikille avoimia ammatillsia opintoja. Sivustolta löytyy lisätietoa ja käytännön ohjeita siitä, miten oppilaitokset pääsevät palvelun tarjoajien joukkkoon ja mitä se käytännössä vaatii. Sivustolta löytyy myös esimerkkejä siitä, miten mukana olevat oppilaitokset ovat käytännössä ratkaisseet avointen opintojen käytännön toteutusta koskevat kysymykset.
Ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin ja amk:ssa opiskeluun valmentavat jatkoväyläopinnot (esim. tehovalmennus-opintojaksot 3-5 op)
Tarve, johon hyvä käytäntö vastaa:
Motivoituneille ammattiopiston opiskelijoille saadaan työkaluja päästä sisään ammattikorkeakouluun ja menestyä siellä
Ratkaisu; tarpeiden muuntaminen tavoitteiksi, ratkaisujen kehittäminen:
Preppaavien opintojen suuntaaminen
Tulokset; kokeilut ja arvioinnit:
Ammatillisessa koulutuksessa tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset opitaan yhä enemmän työpaikoilla, kuitenkaan kaikkia tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksia ei aina voi oppia vain yhdessä tai useammassakaan työpaikassa. Triangeli-malli yhdistää joustavasti työpaikalla tapahtuvan oppimisen, työelämälähtöiset projektit ja avointen verkko-opintojen tarjoamat mahdollisuudet ja kokoaa yhteen ammatillisen koulutuksen reformin mukaiset monimuotoiset osaamisen hankkimisen tavat ja oppimisympäristöt sekä yksilölliset opintopolut.
Neljän yhteistyölukion kanssa pilotoitu yliopistokursseja lukioisille lukuvuonna 2016-2017. Tarjonnassa oli yhteensä 8 kurssia, joista 4 toteutui. Opiskelijoilta ja yhteistyökumppaneilta saadun palautteen perusteella kursseja suunniteltiin ja kehitettiin seuraaville vuosille. Toisena vuotena tarjolla neljä kurssia tarjolla kaikille alueen toisen asteen opiskelijoille. Kurssit ovat opiskelijoille ilmaisia, maksut hoidetaan oppilaitosten välillä.
Kurssit lukuvuonna 2017-2018:
Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu tarjoaa vaihtoehtoisen ja joustavan tavan nuorelle tai aikuiselle hankkia opinnoissa tai työelämässä tarvittavaa osaamista hyödyntämällä eri oppilaitosten kaikille avointen opintojen tarjontaa. Opiskelu tapahtuu verkossa joko itsenäisesti tai oppimisen ohjaajan johdolla.
Kohti koulutusta -toiminnan tarkoituksena on tukea nuoria, joiden opinnot ovat keskeytyneet, jotka ovat sairaslomalla tai jotka ovat etsimässä uutta ammatillista suuntaa esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan kautta. Nuori saa yksilöllistä toiminnan kautta ohjausta opintoihinsa kotikunnassaan. Tavoitteena on tukea nuoren opiskeluvalmiuksia ja johdattaa kohti tutkintoon johtavaa koulutusta tai edistää nuoren opintoja joustavasti tai ttyöelämälähtöisesti. Opiskelussa hyödynnetään mm.
OSATA-hankkeessa opiskelijat ovat mukana kehitystyössä kahdella tasolla:
1) kaikki hankkeen pedagogiset ratkaisut
ja työkalut ideoidaan, kehitetään ja testataan yhdessä opiskelijoiden kanssa
2) tuotettavat työkalut lisäävät opiskelijan autonomiaa, hallinnan tunnetta, ura- ja elämänsuunnittelun taitoja
Toisen asteen opiskelijoilla ei välttämättä ole selkeää kuvaa ammattikorkeakouluopinnoista. Vauhtia väylälle -hankkeessa kehitetään ammattikorkeakoulun alakohtaisista opinnoista opintojaksoja tarjottavaksi toiselle asteelle. Erityisesti kehittämisen kohteena on opintojen toteuttaminen eri tavoin verkon välityksellä, jolloin osallistuminen onnistuu joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta. Opintojen myötä toisen asteen opiskelija voi tutustua häntä kiinnostavan alan ammattikorkeakouluopintoihin jo ennen hakeutumistaan opintoihin ja saada näin kuvaa opiskeltavasta alasta.
Taitava-Tulevaisuuden osaajat on osa ESR:n Zoomi- Sujuvat siirtymät hankekokonaisuutta.
Tarkoituksena on tuottaa verkostomainen koulutuksen järjestämismuoto ja kehittää useammalle koulutuksenjärjestäjälle yhteiset rakenteet pystyä poluttamaan opiskelijoita oikeiden ja heille soveltuvien koulutuspalvelujen piiriin sekä pystyä rakentamaan koulutuspalveluita paikasta riippumatta kohderyhmälle soveltuvaksi.
Hankkeen tavoitteena on hyödyntää olemassa olevaa koulutustarjontaa innovatiivisella tavalla kehittämällä ja kokeilemalla maakuntarajat ylittävää avointa oppimisympäristö- ja koulutustarjotinmallia, joka mahdollistaa opiskelijan joustavan opiskelun eri oppilaitoksissa riippumatta oman kotikunnan tai paikallisen oppilaitoksen tarjonnasta. Sen avulla opiskelija voi hankkia joustavasti sellaista osaamista, jota hän ja työelämä tarvitsevat.
Voit seurata hankkeen kehittämistyön etenemistä AAVAn blogista
Opintopolkujen ja ohjauksen kehittämistä
Hankkeen tavoitteena on nopeuttaa nuorten pääsyä opiskelemaan korkea-asteelle mm. kehittämällä ohjausta ja erilaisten opintopolkujen tuntemusta sekä parantamalla opiskelijoiden opiskelutaitoja. Tarkoituksena on luoda opinto-ohjaukseen uusia työkaluja ja materiaalia. Lisäksi yhteistyön parantaminen avoimen yliopiston, vapaan sivistystyön ja lukioiden ja koko toisen asteen välillä on yksi keskeinen hankkeen tavoite.
Avoin ammattiopisto sivusto. Avoin ammattiopisto tarjoaa mahdollisuuden suorittaa ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelman mukaisia opintoja. Avoin ammattiopisto on tarkoitettu erityisesti niille ammattiopiston opiskelijoille, jotka ovat vaarassa keskeyttää esim. väärän alavalinnan takia sekä niille nuorille, jotka eivät tiedä mille alalle heidän kannattaisi hakeutua. Opintoja voivat suorittaa myös Kokkotyö-säätiön työpajoilla olevat nuoret, jotka voivat myöhemmin osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen kautta saada suoritetut opinnot osaksi tutkintoaan.