Turun yliopiston koulutussosiologian tutkimuskeskus RUSE on kehittänyt yhdessä hankekumppaneiden Pajamestareiden, RASEKOn, WinNovan ja Turun ammatti-instituutin kanssa nuorten ICT-taitoja kohentavaa toimintamallia, jolla pyritään ehkäisemään koulutuksesta syrjäytymistä vahvistamalla nuorten tieto- ja viestintäteknologian käyttötaitoja.
Hae avainsanalla: pajatoiminta
Toimintamallin kohderyhmänä ovat
- Hyvät ja itseohjautuvat opiskelijat (haasteellisemmat tehtävät ja opintojen nopeuttaminen)
- Opiskelijat, joilla on riittämättömät opiskelukyvyt (elämänhallinnan, terveyden, oppimisen ja vuorovaikutuksen ongelmat)
- Pajatoiminnan tavoitteena on opintoihin kiinnittyminen, rästien selvittäminen ja toiminnan ohjaami-nen sekä opintojen edistymisen tukeminen
Mistä Tuomon Tupa -pajamallissa on kyse?
Paussipaikka on vaihtoehtoinen pajamainen oppimisympäristö oppilaitoksen sisällä, jossa nuori saa tukea oman opinpolun mukaisesti arjentaitojen hallintaan, kehittymiseen työelämä – ja opiskelutaidoissa sekä tukea HOPS:n toteutumiseen. Jämsän seudulla ei ole tarjolla monipuolista pajatoimintaa opiskelijoille joiden opintojen eteneminen vaatii yksilöllisiä ratkaisuja erityisesti elämän- ja arjenhallinnan osalta.
Puualan tuotantokoulu on tarkoitettu toiminnallisille tai oppimisvaikeuksille opiskelijoille, jotka hyötyvät tekemällä oppimisesta ja yhden opettajan kokonaisvaltaisesta tuesta.Paikallisella työpajalla yhdessä yksilövalmentajan kanssa työskentelee oppilaitoksen opettaja. Ryhmää ohjataan työvaltaisesti, tehden opetussuunnitelman mukaisesti tuotteita. Yhteiset aineet suoritetaan materiaalipaketteina, joita ohjaa erityisopettaja.
Opinnollistettu puutyöpaja sekä opinnollistettu kiinteistöalan perustutkinto Kokkotyösäätiön pajoja ajatellen.